Synnyttänyt vanhempi lypsää maidon vauvalle

Oman vanhemman maitoa vauva voi saada myös muulla tavoin kuin suoraan rinnasta. Vauvan ruokkiminen kokonaan tai osittain lypsetyllä maidolla voi antaa vanhemmille yhtäläisen mahdollisuuden osallistua vauvan syöttämiseen ilman, että vauva saa korviketta. Lypsetyn maidon voi tarjota vauvalle pullosta tai imetysapulaitteella.

Täysimetykseen vaadittavan maitomäärän lypsäminen vaatii sitoutumista ja hyviä rutiineja, pienempiä määriä voi lypsää imetyksen ohessa vaikka vain satunnaisesti. Lypsämisestä voit lukea lisää täältä.

Jos imetetty vauva saa lypsettyä maitoa myös pullosta, homma toimii parhaiten, kun tutustuu osittaisimetyksen toimiviin käytäntöihin. Vauvantahtinen pulloruokintatekniikka jäljittelee imetystä antamalla vauvalle mahdollisuuden syödä kerralla vain sen verran kuin haluaa.

Imetysapulaite mahdollistaa sen, että vauva saa toisen vanhemman lypsämää maitoa tai korviketta kun hän imee toisen vanhemman rinnalla. Tekniikasta käytetään termiä dry nursing.

Lähteet:

Griggs Kellie M, Waddill Colette B, Bice April & Natalie Ward 2021: Care During Pregnancy, Childbirth, Postpartum and Human Milk Feeding for Individuals Who Identify as LGBTO+.

Päivitetty 29.4.2021
Julkaistu 29.4.2020