Vauva pötköttää sängyllä tukka pörrössä ja kieli ulkona.

Kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään 21.3. 

 

Viljamin imetystarina

Meidän Viljami syntyi perheen kolmanneksi lapseksi ja koska olin jo aiemmin kohdannut muutamia imetyspulmia ja tiesimme Downin syndroomasta jo raskausaikana, luin asiasta etukäteen jonkin verran ja osasin varautua siihen, että imetys ei välttämättä ole ihan helppoa tai onnistu ollenkaan.

Viljami syntyi täysiaikaisena, käynnistetysti, ja synnytys sujui hyvin. Syliini päästyään hän hamuili sisarustensa tapaan rinnalle mutta ei saanut siitä minkäänlaista otetta edes avustamalla. Myöhemmin hänet vietiin keskolaan alhaisten happisaturaatioiden ja muutamien muiden alkuhankaluuksien vuoksi. Siellä hän vietti lopulta elämänsä ensimmäiset 3 viikkoa, jotka tietysti olisivat maidonnousun ja imetyksen onnistumiseksi olleet tosi tärkeää aikaa saada rauhaa ja läheisyyttä.

Sitä emme todellakaan saaneet ja huolikin välillä riipi. Osastolla ei ollut mahdollisuutta myöskään yöpymiseen, joten minulla soi herätyskello kaksi kertaa yössä, jolloin nousin pumppaamaan maitoa sähkökäyttöisen pumpun avulla. Myös päivisin pumppasin useita kertoja, koska Viljami pääsi rinnalle vain muutamia kertoja päivässä ja pieniksi hetkiksi, eikä juuri saanut sieltä omin voimin maitoa tulemaan. Osaston hoitajat auttoivat rintakumin käytössä ja siitä alkoi pikkuhiljaa olemaan isosti apua. Myös puheterapeutti kävi pari kertaa seuraamassa imetyshetkiä ja yritti antaa vinkkejä.

Viljamin kotiutuessa oman maidon ja korvikkeen suhde oli 50:50 ja lääkäri oli huolissaan painon huonosta noususta. Kun olimme saaneet olla viikon kotona, pystyimme jättämään korvikkeen kokonaan pois ja painokontrollista paljastui loistotulokset. Siitä itsevarmuuteni nousi ja opettelimme vielä parissa kuukaudessa myös eroon rintakumista. Lopulta imetyksestä tulikin luonnollista ja helppoa ja jatkoimme vielä yli vuoden.

Pumppausvaihe oli raskas, mutta toisaalta sain lohtua siitä, että vauva sai omaa maitoani silloinkin, kun en itse voinut olla hänen luonaan. Minua motivoi myös imetyksen terveyshyödyt sekä vauvan kasvolihasten motoriikan kehittyminen.

Mira Koivulahti
Kirjoittaja on Viljamin ihana, sinnikäs ja suurenmoinen äiti

Viljamin imetystarina on julkaistu alunperin Suomen Downin Syndrooma ry:n downiaiset  -instagramtilillä, josta voit lukea lisää perheiden imetyskokemuksia sekä heittäytyä mukaan valloittavien down-lasten maailmaan.

Suomen Downin Syndrooma ry on vertaistukea ja tietoa tarjova yhdistys kaikenikäisille, joilla on Downin syndrooma sekä heidän läheisilleen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *