Äiti treenaa keskivartalon lihaksia lattialla ja personal trainer kannustaa pitäen vauvaa sylissä,
Kuva: Nordic Fit Mama

Raskaus ja synnytys ovat kova koettelemus naisen keholle, mahdollistaahan kehomme uuden ihmisen kehittymisen ja syntymän. Ja usein vielä vauvan ruokinnan syntymän jälkeen. Liikunta ja kehon kuntoutus vaatiikin tässä kohtaa äideiltä malttia ja ymmärrystä siihen, että esimerkiksi imetysaikana hormonitoiminta vaikuttaa vielä mm. niveliin, jonka vuoksi ne ovat normaalia löysemmät.

Keho palautuu spontaanisti vuoden ajan synnytyksestä. Tänä aikana on hyvä suhtautua kehoon maltilla ja ymmärryksellä, ja liikkua sen tuntemuksia kuunnellen. On hyvin yksilöllistä, kuinka nopeasti keho palautuu, mutta varmaa on, että esimerkiksi lantionpohjan harjoitukset hyödyttävät ihan kaikkia ja edesauttavat palautumista. Ne myös ehkäisevät virtsankarkailua ja mahdollisesti myöhempiä kohdun- ja emättimen laskeumia. Samoin liikkuvuusharjoitukset ja maltillinen lihasten vahvistaminen ovat tärkeässä roolissa palautuvan kehon hyvinvoinnissa.

Yksi syy siihen, miksi päädyin auttamaan naisia kuntoutumaan synnytyksestä on oma kokemukseni; vatsalihasten erkauma sekä siihen liittyvä pitkä kuntoutustaival. Viisi vuotta sitten vatsalihasten erkaumasta ei vielä kovin paljon puhuttu. Tein hallaa keholleni treenaamalla liian kovaa ja väärillä tekniikoilla, jotka ovat yleisimpiä virheitä raskauden ja synnytyksen jälkeen.

Tällä hetkellä erkauma on onneksi jo useampien äitien tiedossa ja äidit tiedostavat, että synnytyksen jälkeen treenissä on asioita, jotka tulee ottaa huomioon. Tunnistettuani itse erkauman, osasin hakeutua lantionpohjan fysioterapeutille ja kuntoutukseni alkoi.

Koen työni erittäin merkitykselliseksi saadessani auttaa äitejä, sillä äidin hyvinvointi vaikuttaa lapsen ja koko perheen hyvinvointiin. Me äidit teemme maailman tärkeintä työtä hoitaessamme pikkuisiamme ja olemme ansainneet toimivan, vahvan kehon. Imetyksen tuki ry tekee todella tärkeää työtä äitien, vauvojen ja perheiden parissa, ja olen hyvin iloinen päästessäni mukaan kehittämään imetys.fi -sivustolle Imettävän äidin hyvinvointi -osiota. Osioon tulee tietoa lantionpohjan harjoittelusta, vatsalihasten erkaumasta, imetysjumien ehkäisystä ja yläkropan liikkuvuusharjoittelusta. Jos sinulla on ideoita, mistä haluaisit tietää lisää, ota yhteyttä ja kerro ne meille.

Imetyshetket ovat ainutlaatuisia. Jos äidillä on kipuja tai epämukavuutta, saattaa tämä estää näistä hetkistä nauttimisen täysipainoisesti. Parhaimmillaan imetyshetkistä syntyy tukijalka äidin ja vauvan vuorovaikutussuhteen kehittymiselle. Tämä kivijalka kantaa usein läpi elämän. Yhdessä Imetyksen tuki ry:n kanssa haluamme tarjota tietoa ja mahdollisuuksia imetysajan hyvinvoinnin vahvistamiseen, jotka toivottavasti auttavat äitejä nauttimaan vauva-ajasta täysillä ja toisaalta kunnioittamaan ja pitämään huolta upeasta, paljon mahdollistaneesta kehostaan.

♥ Riina Laaksonen
Kirjoittaja on kolmen lapsen äiti sekä raskausliikuntaan erikoistunut Personal Trainer ja Nordic Fit Maman perustaja. Nordic Fit Maman tärkein tavoite on parantaa äitien hyvinvointia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Ja jakaa tärkeää tietoa kehon muutoksista ja kuntouttamisesta mahdollisimman laajalle.

Lisätietoja:

Lue tiedote yhteistyöstä!

www.nordicfitmama.fi
Kehtaanko kysyä -podcast: https://anchor.fm/nordic-fit-mama
Instagram: @nordicfitmamasuomi
Facebook: facebook.com/nordicfitmama/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *