20 vuoden ajan Suomessa on ollut yhdistys ja siinä paljon aktiivisia puuhanaisia, joiden sydämen asiana on tukea ja auttaa imettäviä äitejä. Näiden 20 vuoden aikana yhdistys on toki käynyt läpi murrosiän ailahtelut, hakenut omaa polkuansa ja eri vaiheiden jälkeen saanut hyvän toiminnan kautta arvostetun jalansijan lapsiperheiden parissa. Maailma muuttuu ja imetyksen vertaistuen eri muodot siinä mukana.

Alussa oli tärkeää tietää paljon imetyksestä. Tietoa sai lukemalla pääasiassa englanninkielisiä kirjoja ja siihen aikaan vielä aika harvoja nettisivuja. Legendaarisella Imetystukilistalla imetystietoutta syvennettiin ja selvitettiin usean viisaan tukiäidin voimin. He toivat Suomeen ja muille tukiäideille viimeisimmät tiedot imetykseen liittyvistä tutkimuksista maailmalla. Imetystieto levisi ympäri Suomen aktiivisten tukiäitien myötä ja terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Silloinkin jo moni tukiäiti oli terveydenhuollon ammattilainen: kätilö tai terveydenhoitaja.

Hiljalleen imetyksen vertaistuessa ryhdyttiin siirtämään painopistettä entistä enemmän kohtaamiseen. Enää tukiäidin ei tullut olla ratkaisuautomaatti, vaan imettävän äidin vierellä kulkija, ihminen, joka osaa valaa luottamusta äitiin, etsiä imetyskysymyksiin luotettavia vastauksia sekä ohjata eteenpäin silloin, kun äiti haasteita kohtaa. Tukiäitien tärkeänä tehtävänä on toimia sukupolvien välisenä linkkinä ja sanoittaa myös vauvojen tyypillistä käyttäytymistä sekä imetykseen liittyviä lainalaisuuksia. Imetystiedon kanssa kulkee myös vastuu siitä, miten ihminen, imettävä äiti, kohdataan.

Sosiaalisen median läpimurron myötä imetystuki on tullut helposti kaikkien saataville. Kun vielä muutama vuosi sitten imetystukea etsiviä äitejä tukiäideistä puhumattakaan pidettiin hippihenkisinä kantoliinoja käyttävinä, luomuruokaa tarjoavina, perhepedissä nukkuvina, taaperoimetykseen tähtäävinä hörhöinä, on imetys nyt noussut näkyviin ihan eri tavalla. Voidaan melkein jo puhua uudesta normaalista. Se, mikä vielä kymmenenkin vuotta sitten tuntui marginaalilta, on tänään valtavirtaa. Mikä hienointa, tukemisen kulttuuri on levinnyt tukiäideiltä eteenpäin, ja toisten valintoja kunnioittavaa tukemista näkee nykyään jo paljon enemmän myös siellä, jossa yhtenä keskustelijana ei ole vertaistukeen koulutettu tukiäiti.

Mikään ei tule itsestään. Tähän tilanteeseen on päästy lukemattomilla työ- ja talkootunneilla. Kun Imetyksen tuki ry alkoi saada avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä 2000-luvun puolivälissä, tämä suunta lukittiin kompassiin. Koulutettujen tukiäitien lisäksi arvokasta on myös se tietotaito, jota Imetyksen tuki ry:n toimistossa on, oli kyse sitten imetystiedosta, kohtaamisten taidoista, innostamisen keinoista tai ihan raa’asta puurtamisesta. Tietenkin on selvää, että neljä henkilöä toimistossa ei tähän olisi yksin pystynyt. Imetyksen tuki ry:n vertaistukitoiminnan mahdollistavat sadat aktiiviset, taitavat tukiäidit ympäri Suomen.

Nyt 20-vuotissyntymäpäivänä kohotetaan malja kaikille meille, jotka olemme näiden vuosien aikana olleet tekemässä yhdistyksestä sitä, mitä se nyt on. Ja kohotetaan malja myös niille, jotka tulevat meidän perässämme ja jatkavat sekä kehittävät nyt jo tehtyä työtä. Kohotetaan malja vielä kaikille äideille ja vauvoille, jotka ovat jaksaneet ja kyenneet etsiä apua ja tukea imetystaipaleidensa haasteisiin. Emmekä voi olla kohottamatta maljaa sille yhä lisääntyvälle terveydenhuollon ammattilaisjoukolle, jossa imetyksen tietoa ja taitoa arvostetaan ja halutaan tietää lisää.

Onnittelut meille kaikille!

Jaana Reinikka
Kirjoittaja on Imetyksen tuki ry:n puheenjohtaja ja pitkäaikainen tukiäiti

Yksi vastaus aiheeseen “Imetystukea suurella sydämellä 20 vuotta”
  1. Karla

    Onneksi olkoon! Menestystä jatkossakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *