“Vastasyntynyt vauvani makaa rinnalla, etsii ja haukkaa mutta ei saa otettua kiinni. Ensimmäiset päivät ja viikot ovat hapuilevaa syömistä, itkua ja kesken nukahtelua. Jokaiseen imetysyritykseen tarvitsemme apua. Itken olohuoneen lattialla sitä, ettei esikoiseni koskaan tule saamaan sisaruksia, koska tämä on liian rankkaa.”

Jokaisella äidillä on omasta imetyksestään tarina. Harva niistä on pelkkää imetyksen ja äitiyden onnea ensihetkistä vieroitukseen saakka. Joskus imetys alkaa synnytyssalissa äidin iholla, joskus pieninä, pumpattuina pisaroina lastenosaston hoivassa.

Oman tarinan kertominen ja kuulluksi tuleminen on äidille tärkeää. Imetyspettymyksen jakaminen hoitaa surua ja auttaa hiljalleen jättämään sen taakse. Onnellisempien hetkien muisteleminen rakentaa luottamusta omaan vanhemmuuteen ja vahvistaa kiintymystä lapseen.

Yksi imetystukiäitien tärkeimpiä tehtäviä on kuunnella äidin tarinaa, ottaa todesta ja antaa lupa kaikille tunteille, joita imetys herättää. Onnistuneelle imetykselle ei ole olemassa mittaria. Äidin oma kokemus on ratkaisevin tekijä.

AntroBlogin päätoimittaja Suvi Jaakkola kirjoitti blogikirjoituksen äitiydestä Suomessa. Länsimaalaiseen vanhemmuuteen kuuluu itsenäisyyden ja yksinpärjäämisen vaade ja se kuormittaa myös suomalaisia äitejä. Äitiyskeskustelussa keskitytään usein siihen, millainen äidin tulisi olla, jotta vauvasta kehittyisi mahdollisimman tasapainoinen lapsi. Ja samalla sivuutetaan se, miten äitiyttä tulisi rakentaa.

Niin vauva kuin äitikin kehittyvät vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee ympärilleen muita ihmisiä, empatiaa ja kokemuksen siitä, että tulee kuulluksi ja ymmärretyksi.

“Älä jää yksin” on myös imetyksen vertaistuen tärkeimpiä sanomia. Imetystukiäiti kulkee äidin rinnalla sen hetken, kun hän tarvitsee tukea. Ystävällinen, asiantunteva tuki auttaa ratkomaan imetyksen pulmia ja vahvistaa äidin imetysluottamusta. Parhaimmillaan se heijastuu positiivisesti koko perheeseen.

Anna Groundstroem ja Niina Mäkinen
Kirjoittajat työskentelevät Imetyksen tuki ry:n koordinaattoreina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *