Sanotaan, että pieni vauva nukkuu paljon ja syö usein. Mutta mitä tekee äiti? Äiti voi syödä parin tunnin välein, monta kertaa tunnissa tai useamman tunnin yhteen mittaan. Kaikki tämä on tavallista esikoisen ja vähän useammankin lapsen äidin elämää.

Osalla äideistä voi olla melko säännöllinen syömisen, nukkumisen, lapsen kotihoidon ja työssä käymisen ”kolmen vuoden rytmi”. Äidin vuorokauteen ja kotona vietettäviin vuosiin mahtuu kuitenkin hyvin erilaisia vaiheita. Etenkin äidin ensimmäisen kotona olon vuoden aikana rytmit myös muuttuvat monta kertaa. Äidin kanssa elävien arjen helpottamiseksi seuraavassa kuvataan, mitä kaikkea kotona vauvan kanssa olevan äidin elämä voikaan olla.

Klo 9-16
Rytmikäs virka-ajan äiti

Äiti on melko tyytyväinen. Hän syö, on hereillä, hänen kanssaan voi seurustellakin. Kun äiti alkaa hermostua tai itkeskellä, hänelle voi tarjota suklaata*. Äiti syö, nukahtaakin välillä vauvan kanssa, herää, syö lisää ja seurustelee.

*tiukalla imetysdieetillä olevalle äidille voit tarjota esimerkiksi toffeeta, maidotonta karkkia tai muuta dieettiin sopivaa

Äidin arki tuntuu sujuvan aika mukavasti.  Äiti voi käydä vauvan kanssa kävelyllä, kaupungilla ja vaikka perhekahvilassa. Kotona hän voi (hyvänä päivänä) tehdä ruokaa valmiiksi iltaa varten. Kun väsyttää, voi äiti nukkua itsekin vauvan päiväunien aikaan.

Klo 16-19
Levoton alkuillan äiti

Kun päivä kääntyy iltaan, äidin rytmi usein muuttuu. Hän ei oikein keskity syömiseen, nukkuminen on pätkittäistä eikä hän seurustele hyväntuulisena. Äiti ei viihdy keittiössä eikä sängyllä, mutta Netflixiä selatessaankin hän kiemurtelee ja itkeskelee.

Yhtäkkiä tuntuu, että äiti vain vaatii eikä mikään kelpaa. Puolisollekin voi tulla tunne, ettei osaa eikä pysty. Ehkä puoliso tulee kotiin töistä eikä teillä ole hetken rauhaa jutella ja nauttia vauvasta. Nyt on puolison aika hyssyttää äitiä. Oma mieliala voi pysyä parempana, kun tuntee tekevänsä jotain näkyvää. Ota äiti syliin, kainaloon tai etsi Netflixistä äidille uutta katsottavaa. Puuhaile jotain, mitä voit tehdä yhdellä kädellä siinä sivussa, äiti kainalossa. Käy iltakävelyllä vauvan kanssa, anna äidille omaa aikaa. Keinuttele vauvan kanssa jumppapallon päällä. Kuuntele musiikkia. Sellaista, mistä äitikin pitää.

Puoliso ja perheen tukena olevat läheiset voivat osallistua illan ”Netflix ja suklaa” -talkoisiin. Aina kun äiti alkaa turhautua tai melkein itkeä, läheinen tarjoaa suklaata, oli se sitten usein tai harvoin. Välillä suklaa kelpaa, välillä täytyy vain jatkaa sarjojen selaamista. Välillä äiti voi nukahtaa, mutta pitkiä unia ei tässä vaiheessa kannata odottaa. Vauva, ja näin ollen myös äiti, heräävät usein jo vartin päästä kitisemään lisää.

Iltalevottomuus on aivan normaalia äidin käytöstä. Levottomuus ei tarkoita, että suklaata tulisi yhtäkkiä liian vähän tai omat taitosi puolisona/läheisenä eivät riittäisi. Äitikin väsyy iltaa kohden ja tarvitsee usein toisen aikuisen apua tyyntymiseen pitkin iltaa. Vaikka väsynyttä äitiä ei saa hyvälle tuulelle oikein millään keinolla, toisen läheisyys ja huolenpito tuovat hänelle turvallisen olon. Muista myös tarjota äidille vettä aina, kun hän sitä vähänkään hamuilee.

 

Noin klo 19-22
Sohvamaratonin aika

 Äideille on tyypillistä viettää iltaisin sohvalla pitkiä aikoja, tunti tai kolmekin. Äiti tankkaa silloin erityisen rasvaista iltasuklaata, jota saattaa malttaa syödäkin hieman hitaammin.

Sohvamaratonin aikaan äiti saattaa tuntea itsensä sohvaan sidotuksi. Istuminen turhauttaa, kun vauva vain imee ja torkkuu rinta suussa, mutta suklaa uhkaa loppua. Mihinkään ei pääse, mitään ei voi tehdä! Kun muistaa, että tämä vaihe kuuluu asiaan, maratonit on helpompi kestää. Pikkuvauvan äitinä on tilaisuus olla todella hyvin perillä maailman asioista, katsoa uutisia tai lueskella. Kerrankin äiti hyvällä omallatunnolla istuskella ja nauttia vaikka elokuvista tuntitolkulla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että äiti tuskin muistaa näkemistään elokuvista ja uutisista mitään enää seuraavana päivänä.

Ilta-aikaan melatoniinin ja muiden uni-valverytmiä säätelevien aineiden, kuten suklaan, määrä äidin elimistössä kasvaa. Sohvamaratoneilla äiti siis mahdollistaa itselleen makoisat oltavat, vaikkei unta saisikaan.

 

Noin klo 22-24
Unen tulo ja meno

Jotkut äidit ja vauvat nukahtavat sohvamaratonin päätteeksi. Toiset vilkastuvat vielä hihkumaan ja kukkumaan vähäksi aikaa kunnes hekin simahtavat. Usein parhaiten viimeinen suklaapala suussa.

Äidin vaipumista syvään uneen voi joutua odottamaan peräti noin kaksi vuotta, joten jos hänet haluaa nähdä virkeänä, kannattaa ehkä suosiolla odottaa tämän aikaa.

Tässä vaiheessa kello on jotain iltayhdeksän ja keskiyön välillä. Alkuyön vaiheeseen sijoittuu yleensä äidin ainoa pidempi unijakso, 3 – 5 minuuttia yhtämittaista unta. Äidin kannattaakin ainakin useimpina iltoina mennä aikaisin nukkumaan, vaikka mieli tekisi hengähtää itsekseen pari tuntia. Kun äiti nukkuu vauvan kanssa, heidän unirytminsä tahdistuvat. Kun vauva herää syömään, äidilläkin on meneillään kevyen unen vaihe, joka siis tyypillisesti kestää muutaman vuoden.

 

Klo 01-06
Aamuyön levottomat tunnit

 Alkuyön pitemmän unijakson jälkeen äidin uni muuttuu usein pätkittäiseksi. Jos äiti on jäänyt valvomaan, hän on usein tosi väsynyt juuri silloin kun vauva aamuyöstä aloittaa vilkkaamman yöelämänsä. Äiti tuhisee, havahtuu, syö, ihmettelee loppunutta suklaata. Välillä ehkä nukkuukin. Vaikka äiti nukkuisi, hän saattaa aamuyöstä kaivata suklaata ja vettä tunninkin välein.

Äitiä, niin kuin pientä vauvaakaan, ei voi väkisin pakottaa tiettyyn unirytmiin. Puolison kannattaa silloin yrittää tehdä yö itselleen mahdollisimman helpoksi. Jos äidin ja vauvan ottaminen samaan sänkyyn ei tunnu hyvältä ajatukselta, ainakin puolison sänky kannattaa ottaa perhepedin viereen, käden ulottuville. Vaikka äiti ei yöunia nukkuisikaan, kannattaa pitää valot poissa ja seurustelu minimissä. Tietysti voi ja täytyykin tarjoilla suklaata, silitellä ja muistuttaa äitiä laittamaan kännykän valo yöllä pois.

Jotkut äidit ja vauvat nukkuvat yöaikaan jopa kahdeksan tunnin keskeytyksettömiä unia. Jos äidin elimistö kestää tämän ajan ilman suklaata, hän ei laihdu liiaksi eikä aamiaisen odottaminen tee äitiä liian kiukkuiseksi, äitiä ei tarvitse hänen nukkuessaan syöttää. Anna äidin nukkua ja kerää itse voimia, sillä vauvavuoden aikana voi tulla levottomampiakin öitä. Muista kuitenkin, että tällainen rytmi on äideille äärimmäisen harvinainen.

 

Klo 06-09
Herätys ja lisäunet

Oli äiti nukkunut tai ei, aamulla kuuden tai seitsemän aikaan hän ”herää”. Syömään tietysti ja vähän juttelemaan. Vessassa käynnistä voi muistuttaa.

Jos päivän toimet eivät vielä vaadi nousemaan ylös, katkonaisen yön jälkeen voi vielä jäädä sänkyyn torkkumaan. Usein äiti vielä aamulla vetäisee yhdet tunnin tai puolentoista unet vauvan kanssa, jolloin äiti saa ihanan lepohetken.

 

Virka-aika alkaa taas!

Uusi päivä on alkanut ja eletään hyväntuulista virka-aikaa. Näyttää jälleen siltä, että äidillä olisi jonkinlainen päivärytmi, kunnes illan levottomat hetken alkavat.

Elämä ei kuitenkaan ikuisesti ole tätä. Viikkojen ja kuukausien kuluessa moni asia rytmittyy, muuttuu ja helpottuu. Kaksi tai kolmekin vuotta vilahtavat ohi nopeasti ja äiti voi jälleen halutessaan palata työhön ja jopa nukkuakin silloin tällöin!

Tietenkään kaikki äidit eivät ole tällaisia, yksilöllistä vaihtelua on yhtä paljon kuin äitejäkin!
Tärkeintä on tietää, että äidin muuttuva käytös on normaalia, iltahulinoita ja sohvamaratoneja myöten. Sopeutuminen äitiyden tuomaan elämänmullistukseen voi olla silloin helpompaa.

Heidi Koponen
Kirjoittaja on imetystukiäiti, imetysohjaaja ja 2-vuotiaan taaperon imettävä äiti

Yksi vastaus aiheeseen “Äidin kello”
  1. Karla

    Tää on mahtava! Arvostan. t. alkuperäisen ”Vauvan kello” -artikkelin kirjoittaja.
    (en siis keksinyt vauvan kelloa vaan referoin siihen Ritva Kuusistoa, mutta noi sananvalinnat on minun, kylläpä ne kääntyy hyvin myös äitiä kuvaamaan)

    Ai ai ai nyt naurattaa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *