
Olen superkiitollinen näistä maksuttomista, monipuolisista tukimuodoista, jotka ovat auttaneet vanhemmuuttani merkittävästi.
Suuri osa odottavista ja vauvan saaneista perheistä saa Imetyksen tuen vertaistukea alkuvaiheen vanhemmuuteen ja imetykseen. Yhdistyksemme tarjoamalla koulutetulla vertaistuella on merkittävä rooli suomalaisten vauvaperheiden vanhemmuuden matkalla.
Imetyksen tuen vertaistukipalveluissa käytiin viime vuonna 21 500 tukikeskustelua. Tukea saaneiden määrä vastaa noin puolta vuoden aikana syntyneistä vauvoista.
Vuoden aikana kohdattiin lähes 30 000 vanhempaa tapahtumissa ja tukikanavissa.
Imetyksen vertaistuki vahvistaa vauvaperheen jaksamista ja hyvinvointia
Kun on ensimmäistä kertaa elämässään imettämässä, mikään ei ole tuttua. On valtavan hienoa, että on ihminen, keneltä kysyä koska vain ja käytännössä mitä vain imetyksestä.
Imetystuen vaikutuksista tehtiin vuoden aikana jatkuvaa seurantaa palautekyselyillä. Vanhemmat kokivat tuen merkittäväksi ja vaikuttavaksi. Imetysongelmiin sai helpotusta ja imetyksen jatkuminen mahdollistui.
Yli 80% kyselyihin vastanneista vanhemmista koki imetystuen olleen saatavilla hyvin ja oikeaan aikaan, vastaanneen perheen tarpeeseen, auttaneen imetysongelmissa ja lisänneen luottamusta omaan vanhemmuuteen. Keskustelut imetystukivanhempien kanssa lisäsivät myös vanhempien jaksamista ja heijastuivat koko perheen hyvinvointiin.
Vertaistuki rohkaisee luottamaan omaan vanhemmuuteen
Teillä on ihana tyyli normalisoida asioita ja olla näkemättä ongelmia ja mahdollisia haasteita siellä, missä niitä ei ole. Tämä vahvisti vanhemmuuttamme ja tuli tunne, että teemme asioita oikein. Enää ei tarvitse tuntea painetta kouluttaa vauvaa tai muuttaa omaa toimintaa sellaiseksi, mikä ei tunnu luontevalta.
Tukikeskusteluissa käsiteltiin imetyksen lisäksi myös paljon muita vauva-arkeen ja vanhemmuuteen liittyviä teemoja. Keskusteluissa painottui usein asioiden normalisointi ja vanhempien rohkaiseminen luottaa omiin taitoihinsa vauvan hoidossa ja sitä koskevissa ratkaisuissa.
Vanhemmaksi kasvetaan nykyään internetin ja sosiaalisen median valtavassa, osin ristiriitaisessa informaatiotulvassa, joka voi lisätä varhaisen vanhemmuuden epävarmuuden tunnetta.
Vapaaehtoiset imetystukivanhemmat ovat vertaistuen sydän
Vertaistukijalta tuleva tieto oli sellaista, jota ei mistään oppaista löydy. Huomasi, että vertaistukijalla oli syvä omakohtainen kokemus ja laajasti tietoa imetyksestä, erilaisista imetyksen haasteista ja ylipäätään rintojen toiminnasta.
Vertaistukitoiminnan mahdollistavat Imetyksen tuen 450 vapaaehtoista, koulutettua imetystukivanhempaa. He ovat pienten ja isompienkin lasten vanhempia, joilla on halu auttaa imetyksessä ja helpottaa uusien perheiden vanhemmuuden alkumatkaa.
Imetyksen tuen vapaaehtoistoimintaa on rakennettu niin, että osallistuminen helpottuisi myös ruuhkavuosissa ja pienten lasten kanssa. Imetystukeminen on monelle merkityksellistä, antoisaa vapaaehtoistyötä. Mukana ollaan useita vuosia eri rooleissa. Sitouttavia tekijöitä ovat tukivanhempien yhteisö, halu auttaa ja tuettavien perheiden palaute.
Vapaaehtoistyö antaa imetystukivanhemmille taitoja, joita on mahdollista hyödyntää myös työelämässä. Tukityön myötä karttuvat muun muassa vuorovaikutuksen, tiedonhaun, verkostoitumisen, organisoinnin ja esiintymisen taidot. Imetystukivanhemmilla on myös erityisen laaja osaaminen imetyksestä ja sen eri vaiheista ensipäivistä vieroittumiseen saakka.
Vapaaehtoisten koulutukset turvaavat koulutetun vertaistuen laadun
Imetystukivanhemmat saavat vapaaehtoistyöhönsä koulutuksen, joka antaa vahvan tietopohjan imetyksestä sekä valmentaa kohtaamaan erilaisissa imetyksen tilanteissa olevien perheitä. Koulutus pohjautuu tutkimusnäyttöön perustuvaan imetystietoon ja vakiintuneeseen kokemustietoon imetyksestä.
Kaikkia vapaaehtoisia kouluttamalla ja tukemalla varmistettiin vertaistukemisessa tarvittavat taidot ja laaja tietopohja. Koulutuksia ja perehdytyksiä vapaaehtosille järjestettiin vuoden aikana 32 ja niistä saadun palautteen keskiarvo oli upea 4,7/5. Vapaaehtoisten osaaminen ja kohtaamisen taito näkyi myös tukea saaneiden perheiden palautteissa.
Tukivanhempien työn tueksi on laadittu vertaistuen eettiset periaatteet ja turvallisemman tilan periaatteet.
Tukea imetykseen
Vertaistukea kasvotusten livetapaamisissa
Livetapaamisessa tunnelma oli erittäin lämmin, kohtaaminen oli todella merkittävä ja sain siitä paljon enemmän kuin osasin tai uskalsin edes odottaa! Liikutun vieläkin, kun ajattelen sitä. Tuella oli merkittävä apu imetyksen tiellä ja minun ja lapseni hyvinvoinnin kannalta.
Imetystukea saa kasvokkain 29 paikkakunnalla. Imetystukivanhemmat vierailevat perhekerhoissa ja tapahtumissa sekä järjestävät imetystukitapaamisia. Matalan kynnyksen tapaamisissa voi jutella imetystukivanhemman kanssa imetyksestä kaikessa rauhassa, turvallisessa ilmapiirissä.
Livetuki on erityisen hyödyllistä silloin, kun tarvitaan käytännön neuvoja esimerkiksi hyvän imetysasennon tai imuotteen löytämiseen. Livetuen tapaamiset ovat aina maksuttomia ja avoimia kaikille perheille jo odotusajasta lähtien.
Verkkotuki kulkee mukana taskussa kaikkialle
Imetyksen Facebook-tukiryhmä on ollut merkittävässä osassa oman imetystaipaleen onnistumisessa. Sain imetystukivanhemmalta vahvistusta omille valinnoilleni imetyksen suhteen ja tunsin etten jäänyt yksin haasteideni ja mieltäni painavien asioiden kanssa.
Verkkotuki on monelle perheelle luonteva väylä hakea ja saada tukea. Verkossa tukea saa Rinnalla-sovelluksen ja Imetyksen tuen Facebook-ryhmän kautta.
Rinnalla-sovelluksella on jo yli 19 000 käyttäjää. Rinnalla-sovelluksen kautta tavoittaa imetystukivanhemman nopeasti ja maksutta silloin, kun imetys mietityttää. Vertaistukijalle voi kirjoittaa viestin juuri silloin, kun itselle parhaiten sopii, sillä sovellus on aina avoinna. Sovellus palkittiin Vuoden Vaikuttavuusteko 2024 -kilpailussa perheiden hyvinvointia vahvistavana tekona.
Facebookin imetystukiryhmässä on lähes 57 000 jäsentä. Ryhmä on tarkoitettu ensisijaisesti vanhempien väliseen imetysaiheiseen keskusteluun, johon myös koulutetut imetystukivanhemmat osallistuvan osan aikaa. Tuki toimii kannustavana vertaistukena vanhemmalta vanhemmalle.
Ryhmää moderoi tehtävään koulutettu tukivanhempien tiimi. Keskusteluille on laadittu säännöt, jotka kieltävät mm. mainonnan ja lääkeneuvonnan.
Imetyksen tuen Facebook-ryhmä sai vuonna 2024 palkinnon Helsingin Ensikoti ry:ltä, joka kuvaili sitä näin: ”Ryhmä tukee sensitiivisellä, arkisella ja voimavaralähtöisellä tavalla vauvoja, vauvojen vanhempia, perheitä, äitejä.”
ImetysChatin toiminta päättyi vuoden 2024 lopussa sosiaali- ja terveysjärjestöhin kohdistuneiden rahoitusleikkausten vuoksi.
Odottajien imetyswebinaarit auttavat alkuun imetyksessä
Suosittuja Odottajien webinaareja järjestetään noin kerran kuussa. Webinaari antaa hyvät vinkit imetyksen ensipäiviin. Webinaarin chatissa käy kuhina, sillä tukivanhemmat vastaavat siellä odottavien vanhempien kysymyksiin.
Webinaareihin osallistui viime vuonna yli 1500 odottavaa vanhempaa ja heidän läheistään.
Loistavaa että näitä webinaareja järjestetään! Se vahvisti tunnetta, että meidän vauva on ihan tavallinen. Kiitos kun korostitte mukavasti jokaisen vauvan yksilöllisyyttä ja perheiden erilaisia tarpeita.
Suomen laajin ja suosituin imetyssivusto imetys.fi
Imetys.fi -sivusto ja imetyksen tuen webinaarit ovat olleet aivan korvaamaton apu vanhemmuuden alkumetreillä. Tieto on hyödyntänyt koko perhettä ja isovanhempia, ja auttanut meidän yhteispeliä merkittävästi. Epävarmoina hetkinä on ollut ihanaa, kun tarvittava tieto ja kannustus on löytynyt helposti ja nopeasti. Kiitos teille, teette arvokasta työtä!
Imetyksen tuen nettisivusto imetys.fi on Suomen laajin ja suosituin imetysaiheinen sivusto. Viime vuonna sivuston materiaaleja hyödynsi lähes 600 000 yksittäistä kävijää ja katselukertoja sivustolla kertyi 7 miljoonaa. Sivustoa käyttävät niin perheet kuin perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset.
Sivuston noin 100 imetystietoartikkelia pohjautuvat tutkittuun tietoon sekä vakiintuneeseen kokemustietoon imetyksestä. Sivustolla julkaistavan tiedon luotettavuutta arvioivat imetysammattilaiset ja -tutkijat.
Imetyksen tuki edistää vauvamyönteisyyttä yhteistyössä muiden kanssa
Yhteistyön ja imetystiedon äärellä kohdataan vuosittain 2000 ammattilaista, jotka työskentelevät perheiden parissa.
Imetyksen tuki on osa THL:n koordinoimaa imetyksen edistämisen verkostoa sekä eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan edistämisryhmää. Yhteistyötä tehdään laajasti myös muun järjestökentän kanssa ja moniammatillisissa alueellisissa verkostoissa.
Imetystä ja vauvamyönteisyyttä edistetään myös tekemällä kannanottoja ja tiedotteita.