Imetystilanteessa taapero heiluttelee jalkaansa ja vanhempi painaa lapsen jalkapohjan hellästi poskeaan vasten.

Imetyksen vertaistuki vahvistaa vanhemmuutta, pidentää imetyksen kestoa ja on merkityksellistä myös vertaistukijoille itselleen, kertoo tuore tutkimuskatsaus.* Katsauksen löydökset toistuvat myös yli 20 000 vanhempaa vuosittain tavoittavan Imetyksen tuki ry:n vertaistukitoiminnan palautteissa, joiden mukaan yhdeksän kymmenestä vertaistukea imetykseen saaneesta kokee tuella olleen positiivisia vaikutuksia. Imetyksen tuen toiminnassa toteutuvat katsauksessa tärkeiksi nousseet elementit: vertaistukijoiden koulutus, tuen tarjoaminen eri kanavissa ja antoisaksi koettu vapaaehtoistoiminta.

Vertaistuen vahvaa osaamista: empaattinen kohtaaminen ja perhelähtöinen tuki

Systemaattisen katsauksen mukaan imetyksen vertaistukijoilta saatu emotionaalinen tuki lievittää tukea saavien vanhempien stressiä ja lisää myönteisiä tunteita imetystä kohtaan. Vertaistuki myös vahvistaa vanhempien luottamusta itseensä ja imetykseen, mikä auttaa heitä selviämään haasteista ja jatkamaan imetystä tavoitteidensa mukaisesti. 

Vertaistuelta saadut tiedot ja taidot ovat käytännöllisiä ja vastaavat imettävän vanhemman yksilölliseen tarpeeseen ja tilanteeseen. Omakohtainen ymmärrys imetyksestä auttaa vertaistukijaa räätälöimään ohjeet käytännönläheisiksi, ja vertaistukijoiden imetyskoulutus vahvistaa tuen luotettavuutta ja laadukkuutta. Vertaistuessa on mahdollista huomioida myös erilaisia kulttuuritaustoja ja perheiden monimuotoisuutta. 

Vertaistuen valtit: Tuen saavutettavuus ja kyky muuttaa asenteita

Imettävät vanhemmat arvostavat vertaistuessa erityisesti sitä, että tuki on vuorovaikutteista, pitkäkestoista ja saatavilla niin usein, kuin on tarpeen. Kun vertaistukea on tarjolla eri kanavissa, sekä digitaalisia alustoja että livekohtaamisia suosivat löytävät oman tapansa hyödyntää vertaistukea. Vertaistukiryhmistä moni saa tärkeitä sosiaalisen yhteenkuuluvuuden kokemuksia, mutta osalle sopii paremmin vertaistukijalta saatava henkilökohtainen tuki, joka myös vahvistaa kokemusta sosiaalisesta hyväksytyksi tulemisesta. Imetyksen vertaistuki normalisoi julki-imetystä ja pitkäkestoista imetystä, ja auttaa vanhempia luottamaan omiin toiveisiinsa ympäristön kielteisistä asenteista piittaamatta. 

Vertaistukea imetykseen saaneista tulee usein imetyksen puolestapuhujia, ja monella herää myös halu myös itse auttaa toisia vanhempia vertaistukijan roolissa. Vertaistukijaksi kouluttautuminen ja muiden tukena toimiminen antaa kokemuksen merkityksellisyydestä ja rikastuttaa vertaistukijan omia imetyskokemuksia, tutkimuskatsaus toteaa.


Yang, Y., Liu, H., Cui, X., & Meng, J. (2024). Mothers’ experiences and perceptions of breastfeeding peer support: a qualitative systematic review. International breastfeeding journal, 19(1), 7. doi.org/10.1186/s13006-024-00614-3

Systemaattisessa katsauksessa oli mukana 15 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, joissa oli selvitetty imettävien vanhempien kokemuksia imetykseen saadusta vertaistuesta. Katsauksessa nousi esiin 12 imetyksen vertaistukeen liitettyä kokemusta, jotka teemoiteltiin neljään yläkategoriaan: 1) emotionaalisen tuen saaminen, 2) tietojen ja taitojen saaminen, 3) odotukset vertaistukea kohtaan sekä 4) muutokset ruokintaan liittyvissä käsityksissä ja käytännöissä. Valtaosa artikkeleista oli julkaistu korkean elintason maissa, joten tulokset ovat yleistettävissä imetyksen edistämiseen lähinnä länsimaisessa kontekstissa. (Yang ym., 2024)