TIEDOTE

Imetyksen pitkäaikaiset terveyshyödyt koskevat kaikkia perheitä. Sateenkaariperheissä imetetään ja halutaan imettää kuten muissakin perheissä. Sateenkaariperheet kuitenkin kokevat usein, ettei heidän imetysohjaustarpeitaan osata kohdata ja tukea riittävästi terveydenhuollossa.

“Sateenkaariperheen vanhempien kokemus on, ettei heitä ole aina osattu tai haluttu auttaa imetykseen liittyvissä kysymyksissä. Kohtaaminen on voinut olla ihmettelevää tai ei ole lähdetty edes miettimään, miten imetys mahdollistuisi. Vanhemmilla voi myös olla aiempiin huonoihin kokemuksiin pohjautuvia pelkoja siitä, miten heidät kohdataan terveydenhuollossa. Perhe voi esimerkiksi miettiä, miten henkilökunta reagoi, jos myös ei-synnyttänyt vanhempi ottaa vauvan rinnalle synnytyssairaalassa”, Niina Pöyhönen Imetyksen tuesta toteaa.

Koulutettu vertaistuki on sateenkaariperheiden tukena

Imetyksen tuki ry on tehnyt useamman vuoden työtä sateenkaariperheiden imetyksen mahdollistamiseksi. Sateenkaariperheiden imetykseen löytyy kattavasti tietoa perheille ja ammattilaisille imetys.fi-sivustolta.

Suomen ensimmäinen imetystä ja vanhemmuutta tukeva sovellus Rinnalla on tukenut perheitä jo kahden vuoden ajan. Sovelluksen kautta odottavat ja imettävät perheet saavat myös seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden huomioivaa tukea. Perheet löytävät sovelluksesta koulutetun vertaistukijan esimerkiksi asiasanoilla hakemalla.

“Sovelluksessa sateenkaariperheistä yhteyttä ottavat useimmiten naisparien perheet, joissa mietitään yhteisimetystä. Aitoa vertaistukea on tarjolla monenlaisiin tilanteisiin, esimerkiksi transsukupuolisen vanhemman imetykseen”, Pöyhönen kertoo.

Sateenkaariperhepäivää vietetään toukokuussa

Sateenkaariperhepäivää vietetään 7.5.2023 teemalla ”Power up families”. Teemapäivällä halutaan voimaannuttaa sateenkaariperheitä, tehdä näkyväksi perheiden monimuotoisuutta sekä nostaa keskusteluun yhteiskunnallisia kehityshaasteita sateenkaariperheiden aseman parantamiseksi.

Lisätietoja Imetyksen tuki ry:stä antavat:

Asiantuntija Niina Pöyhönen, p. 044 5225 039 ja niina.poyhonen (at) imetys. fi

Toiminnanjohtaja Heidi Kervinen, p. 040 9401 309 ja heidi.kervinen (at) imetys. fi