Kuvassa imetyksen edistämisen palkinnon saanut Jenny Säilävaara.
Kuvaaja: Topi Kilpi

Tiedote, julkaisuvapaa tiistaina 5.10.2021 klo 13.00.

Imetyksen tuki ry myöntää vuosittain tunnustuspalkinnon henkilölle, organisaatiolle tai toimijalle, joka on tehnyt vaikuttavaa ja ansiokasta työtä imetyksen edistämiseksi. Vuoden 2021 Imetyksen edistämisen palkinto on myönnetty Jenny Säilävaaralle.

Säilävaara väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi 29.1.2021 Jyväskylän yliopistossa tutkimusaiheenaan taaperoimetys. Hänen tutkimuksensa julkaistiin artikkeliväitöskirjana ”Pitkään imettäneet äidit – Tutkimus äitien fyysisestä, sosiaalisesta ja emotionaalisesta tilasta”.

Säilävaaraa voi pitää pitkäkestoista imetystä koskevan tutkimuksen pioneerina Suomessa ja myös kansainväliseen tutkimukseen hänen työnsä avaa uusia näkökulmia.

Vauvavuoden jälkeen jatkuva imetys yleistyy Suomessa jatkuvasti. Säilävaaran tutkimus ja sen myötä käyty keskustelu on tärkeää, jotta taapero- tai leikki-ikäistä imettävät äidit tulevat yhteiskunnassa kuulluiksi, ymmärretyiksi ja oikeutetuiksi. Pitkäkestoinen imetys hyödyttää laajasti perhettä, työelämää ja yhteiskuntaa, mutta tulee usein kohdatuksi paheksuttavana. Nykyisen asenneilmapiirin muuttamiseen tarvitaan Jenny Säilävaaran kaltaisia, rohkeita ja tieteen keinoin äitien ja perheiden tueksi nousevia ihmisiä.