Kansainvälistä imetysviikkoa vietetään Suomessa 3.-9.10.2022. Tänä vuonna viikon teemana on Step up for breastfeeding – educate and support.

Teemaviikko näkyy tapahtumina ympäri Suomea. Imetysviikon päätapahtumana järjestetään Kansallinen Imetysviikon seminaari tiistaina 4.10.2022.
Tutustu seminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Tämän vuoden imetysviikolla halutaan nostaa esiin muun muassa imetyksen merkityksen kasvu muuttuvassa maailmassa. Koronapandemia ja erilaiset geopoliittiset kriisit ovat muuttaneet käsitystämme maailmasta ja nakersivat ruokaturvan perustuksia myös länsimaissa. Imetys on tärkeässä osassa pienten lasten ruokaturvan takaamisessa, infektioiden torjumisessa sekä vanhemman ja lapsen kiintymyssuhteen vahvistamisessa stressitekijöiden keskellä.

Imetykseen saatava tuki heikentyi pandemian aikana. Synnytyssairaalat asettivat ajoittain erittäin tiukkoja rajoituksia vierailijoiden läsnäololle. Tuoreilla vanhemmilla ei muutenkaan ollut mahdollisuutta tavalliseen tapaan kohdata vertaisten kanssa. Vahvistaakseen imetyksen ihan tärkeintä tukea, toiselta äidiltä toiselle siirrettyä tsemppiä ja esimerkkiä, Imetyksen tuki ry lanseerasi julki-imetykselle ikioman teemapäivän 2021. Imetä ulkona-päivää juhlistetaan joka vuosi kesäkuun toisena lauantaina imetyksen näkyvyyden lisäämiseksi.

WHO on esittänyt huolen korvikemarkkinoinnin ongelmista. Äidinmaidonkorviketeollisuus on hyödyntänyt imetykseen tarjolla olevan tuen heikentymistä. Harmaata markkinointia tehdään esimerkiksi disinformaation ja mielikuvamarkkinoinnin muodossa. Pandemian aikana levitettiin virheellisiä väitteitä koronavirusinfektiosta imetysaikana ja korvikkeista turvallisempana vaihtoehtona. Onkin tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset noudattavat korvikekoodia ja antavat perheille oikeaa ja riittävää tietoa vauvan ruokinnasta.

Voit lukea lisää vuoden 2022 imetysviikosta ja sen teemoista täältä!