Tummatukkaiset äiti ja vauva nukkuvat sängyllä kyljellään sylikkäin. Vauvan suussa on valkoinen tutti.

Duodecim-lehden (12/2023) pääkirjoituksessa todetaan, että varhaisesta tutin käytöstä olisi enemmän etuja kuin haittoja. Pääkirjoitus on tuonut yhdistyksellemme useita yhteydenottoja perheiltä. Tutin käyttöä ei tällä hetkellä suositella ensipäivinä ja -viikkoina, kun toiveena on imetys.

Artikkelissa toteamuksen taustana on tutkimusnäyttö, jonka valossa tutin käytön varhaiselle “vapauttamiselle” ei näyttäisi olevan imetyksen sujumisen kannalta estettä. Tarkemmassa tarkastelussa ja kokemustiedon valossa kuitenkin näyttää siltä, ettei tutkimusten pohjalta voida vetää aivan tällaisia ohjeistuksia (ks. THL:n Baby friendly -auditointiryhmän jäsenten vastinekommentti Duodecimin artikkelista).

Tutti ei itsessään ole mikään pahis. On vain hyvä tuntea, miten sitä kannattaa käyttää. Tutti ei myöskään saisi olla riittämättömän imetysohjauksen korvike. Ohjaukseen tarvittaisiin runsaasti enemmän resursseja.

Imetyksen tuella on pitkä kokemus perheiden varhaisvaiheiden imetyshaasteista. Saamme tuoreilta perheiltä vuosittain tuhansia tukipyyntöjä. Niissä toistuvat samat aiheet: vanhemman haasteet tulkita vauvan viestejä ja vauvan haasteet saada tehokas imuote.

Tutti voi vaimentaa vauvan viestintää

Pienellä vauvalla on vaistomainen tarve imeä rintaa tiheästi. Tällä tavalla maidontuotanto käynnistyy ja maitomäärä kasvaa vauvan tarvitsemalle tasolle. Me vanhemmat opettelemme havainnoimaan vauvan tarpeita, ja alkuviikkoina siihen kuuluu muun muassa hentojen nälän ensiviestien huomaaminen. Tutin käyttö voi vaimentaa vauvan viestintää, etenkin jos tuttia käytetään paljon. Kun vauvan viestejä ei huomata, se voi johtaa imetyskertojen harvenemiseen tai imetysvälien turhaan pidentymiseen. Molemmista on haittaa imetyksen sujumiselle.

Tutti voi häiritä oikean imutekniikan oppimista

Tuttia ja rintaa imetään kahdella aivan erilaisella tekniikalla. Jos pienen vauvan on haastavaa oppia tekniikkaa, jolla maito siirtyy tehokkaasti vanhemmasta vauvaan, maitomäärä voi jäädä alusta alkaen liian pieneksi ja imetys olla kivuliasta. Imetys ja tehokas rinnan imeminen on pienelle vauvalle vielä harjoittelua.

Milloin tutti, milloin ei?

Vauvat ovat erilaisia. On eri asia antaa tutti pienelle vauvalle, joka on tehokas imijä hyvällä otteella ja reippaalla kasvulla, kuin vauvalle, joka on unelias, kasvaa hitaammin ja jolla on ehkä vielä haasteita hyvän imuotteen löytämisessä. Jälkimmäisessä tilanteessa voi olla hyvin järkevää antaa vauvan kaiken imemistarmon kohdistua rintaan, jos vanhemman toiveena on imetys.

Myös tilanteet ovat erilaisia. Tuttia tarvitaan lastenosaston sairailla vauvoilla ja keskosvauvoilla, joilla on imemisvalmius mutta he eivät vielä pääse rinnalle. Silloin imetys käynnistetään ja ylläpidetään muutenkin eri tavoin, yleensä pumppaamalla, ja vauva harjoittelee imemistä hiljalleen siinä ohessa. Refluksivauva voi myös hyötyä tutista.

Tutti ehkäisee tutkimusten mukaan kätkytkuolemia. Myös imetys on tutkitusti kätkytkuolemia ehkäisevä tekijä ja sillä on runsaasti muitakin terveyshyötyjä. Imetyksen sujumiselle kannattaa siis antaa kaikki edellytykset.

Emme ole tuttivastaisia. On vain hyvä tiedostaa, miten ja milloin tuttia kannattaa omalla vauvalla käyttää. Ennen tutin suosittelua perheille pitäisi tarjota nykyistä reippaasti enemmän tietoa tutin käytöstä, kuten Maailman terveysjärjestö WHO ohjeistaa.