Isä pitää itkevä pientä vauvaa sylissä ja äiti pussaa vauvaa otsalle.

Imetysviikon tiedote, vapaa julkaistavaksi 23.9.2020.

Moni suomalainen vanhempi toivoo voivansa imettää tarjotakseen lapselleen imetyksen terveyshyödyt. Monen perheen imetystaival kuitenkin päättyy toivottua aiemmin.  

Vanhemmat tekevät imetystä koskevia ratkaisuja herkässä elämänvaiheessa, liian usein yksin ja ilman tarvittavaa tukea. Mielipiteitä ja ristiriitaisia neuvoja imetystä koskien saattaa kuitenkin sinkoilla tuoreen perheen ympärillä runsaasti. Imetys koskettaa.

Suomessa vietetään imetysviikkoa 28.9.-4.10.2020. Tässä ajassa, kun koronavirusepidemia on haastanut perheiden arkea ja jaksamista, kannustamme kaikkia olemaan perheiden tukena heidän yhteisen matkansa alussa ja toiveiden mukaisessa imetyksessä. 

Tämä tarkoittaa, että vanhemmat voisivat tehdä imetystä koskevat päätökset oikean tiedon ja riittävän tuen turvin. Ei ole epäonnistuneita imetyksiä. On vain ohjausta ja tukea, jota ei annettu riittävästi tai oikeaan aikaan. Toivomme, että hoitohenkilökunta sairaaloissa ja neuvoloissa saisi riittävät resurssit kouluttautua ja tehdä myös epidemian keskellä työtään niin, että jokainen annettu ohje tukisi perheen imetystoiveita ja auttaisi imetystä onnistumaan. Näin säästettäisiin miljoonia euroja infektioiden ja muiden sairauksien hoidossa tulevina vuosikymmeninä.

Toivomme että vanhemmat ymmärtäisivät, että imetyksen sujumiseen vaikuttavat useat eri tekijät, eikä imetys ole hyvän äitiyden mittari. Imetyksen vaikeuksille on aina jokin syy. Vastoin toiveita päättyneen imetyksen syyt tulisi aina läpikäydä vanhempien kanssa. Kun tietää ja ymmärtää mitä tapahtui, asiaa voi alkaa surra. Silloin imetyspettymys ei nosta turhaa häpeää ja itsesyytöksiä, ja monessa vauvaperheessä voitaisiin paremmin.

Kaikilta vanhemmilta, perheiden läheisiltä ja kanssaihmisiltä toivomme, että voisimme tukea toisiamme tässä vanhemmuuden haasteista ensimmäisessä ja olisimme tukena myös niissä tulevissa. Jokainen perhe, jokainen vauva ja jokainen imetys on omanlaisensa. Jokainen vanhempi haluaa hoitaa lastaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kun imetys sujuu, se voi olla ilon ja voiman lähde. Joskus vaikean imetyksen päättymisestä taas seuraa eniten hyvinvointia ja jaksamista koko perheelle. Kun muistamme tämän, voimme olla vahvemmin ja aidosti toistemme tukena.

Tähän tähtää Imetyksen tuki ry:n työ perheiden parissa.

Imetysviikon seminaari tiistaina 29.9.2020

Imetysviikon päätapahtumana järjestetään Kansallisen imetysviikon seminaari etäyhteydellä tiistaina 29.9.2020. Näkökulmia perheiden ja lasten oikeudesta laadukkaaseen ja kestävän kehityksen mukaiseen varhaisravitsemukseen tuovat muun muassa toimitusjohtaja Leo Stranius ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Terveydenhuollon ammattilaiset ja päättäjät keskustelevat seminaarin paneelissa koronaepidemian huolestuttavista vaikutuksista imetysohjaukseen ja -tukeen Suomessa.

Enemmän imetysviikosta täällä. 

Lisätietoa:
Saija Ohtonen-Jones, toiminnanjohtaja, Imetyksen tuki ry
044 5225 032, saija.ohtonen-jones@imetys.fi

Anna Groundstroem, vertaistukikoordinaattori, Imetyksen tuki ry
044 5225 038, anna.groundstroem@imetys.fi

Kuva: iStock/StefaNikolic