Tämä neulottu pehmotissi sopii hyvin imetystuki ja -ohjauskäyttöön.

Tarvikkeet:

* 4-6 kpl 3-4 mm sukkapuikkoa
* rinnan väristä lankaa
* nännipihan väristä lankaa
* parsin- tai kanavaneula lankojen päättelyyn
* täytteeksi vanua (vanhasta tyynystä)

Vinkki: Koska rintoja on monen mallisia ja kokoisia, tässä annetut kerros- ja silmukkalukumäärät ovat suuntaa-antavia. Myös käsiala, puikkokoko ja lanka vaikuttavat työhön. Tee muistiinpanoja neuloessasi ja arvioi lopputulosta jälkeenpäin. Jos esim. nännistä tuli liian kapea, lisää silmukkamäärää ko. kohdassa seuraavaa versiota neuloessasi.

Neuletekniikasta: Ohjeessa ei ole selitetty tarkemmin erilaisia lisäys- ja kavennusmenetelmiä. 8-aloitukseen löytyy suomenkielinen ohje Ullaneuleen nettisivuilta. 2 oikein yhteen -kavennuksen sijaan voit neuloa ylivetokavennuksen. Lisäyksen voit tehdä neulomalla silmukan kahteen kertaan tai neulomalla alemman kerroksen silmukan uudeksi silmukaksi. Säteen alussa tapahtuvan lisäyksen tai kavennuksen sijaan voit tehdä ne säteen lopussa, kunhan teet ne aina samassa kohtaa. Näin saat vähän vaihtelua työhön, etenkin jos teet useampia tissejä perätysten.

Säteiden määrästä: Jos käytät viittä puikkoa, joista neljä kiinni työssä ja viidennellä neulot, voit tehdä neljä sädettä. Kukin säde muodostuu puikon alussa, keskellä tai lopussa tehdyistä lisäyksistä tai kavennuksista ja siitä muodostuu rinnan pinnalle ”raita”. Jos neulot neljällä (kuten amerikkalaiset usein), voit tehdä joka puikolla kaksi sädettä eli yhteensä kuusi sädettä = kuusi lisäyskohtaa.

 

Pohjasta nänniin neulottava malli

Ohje: Luo 8 silmukkaa 8-aloituksella rinnan värisellä langalla. Tee lisäykset 4-6 säteenä joka kerroksella kunnes puikoilla on yhteensä noin 70 silmukkaa. Jatka sileää noin 16 krs. Aloita kavennukset: neulo joka toisella kerralla kunkin säteen alussa 2 o yhteen. Toista kavennuksia 3-5 kertaa.

Vaihda nännin värinen lanka, solmi langanpäät yhteen rinnan sisäpuolelle. Jatka kavennuksia entiseen tapaan joka toinen kerros. Täytä tissiä hiljalleen tässä vaiheessa, ettei täyttöaukko kutistu liikaa.

Kun jäljellä on noin 10 s, lopeta kavennukset ja neulo nänniä joitakin kerroksia. Täytä tissi sopivan muotoiseksi. Neulo viimeisellä kierroksella * 2 o yht * ja toista * – *. Vedä lopuksi katkaistu langanpää jäljelle jääneiden silmukoiden läpi.

 

Kahteen suuntaan neulottava malli

Tässä mallissa luodaan silmukat apulangalle ja neulotaan ensin rinnan päällysosa. Tämän jälkeen silmukat poimitaan päällysosan juuresta ja neulotaan rinnan pohjaosa.

Rinnan päällysosa: Luo apulangalla 70 silmukkaa. Vaihda rinnan värinen lanka, neulo yksi kerros avonaisena neuleena niin, että jaat silmukat sukkapuikoille tasaisesti. Jaon jälkeen yhdistä avoin neule pyöröneuleeksi, varo ettei työ käänny yhdistämisvaiheessa. Merkitse kerroksien vaihtumiskohta neulemerkillä tai lankalenkillä. Neulo sileää noin 16-20 kerrosta. Aloita kavennukset.  Kun silmukoita on yhteensä jäljellä noin 10 kpl, jatka neulomista ilman kavennuksia kunnes nänni on mielestäsi sopivan korkuinen. Neulo yksi kavennuskerros niin, että neulot aina 2 silmukkaa oikein yhteen. Ei haittaa, jos silmukat eivät mene tasan, neulo silloin viimeinen oikein. Pujota lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi, kiristä, vedä nurjalle puolelle ja päättele.

Rinnan pohjaosa: Pura apulanka ja poimi samalla rinnan värisellä langalla 70 silmukkaa puikoille. Jaa ne samoin kuin päällyspuolella. Neulo sileää ja aloita kavennukset samoissa kohdissa kuin teit lisäyksiä päällysosassa. Toista kavennukset joka kerroksella. Kun silmukoita on jäljellä yhteensä noin 20-25, katkaise lanka noin 30 cm päästä. Päättele rinnan sisällä olevat langat ja täytä rinta vanulla. Pujota lopuksi katkaistu lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi, kiristä ja pujota nurjalle puolelle.

Alkuperäinen ohje: http://www.lcgb.org/shop_knittedbreastpattern.html

Ohjeen suomennos Tanja Koskinen, jatkomuokkaus pohjasta nänniin neulottavaksi versioksi Christina Pönkkö.