Vauvani on kolmen kuukauden ikäinen Hän on halunnut viime aikoina olla rinnalla jatkuvasti ja heräilee öisinkin tosi usein. Rinnat tuntuvat entistä tyhjemmiltä ja olen alkanut epäillä, ettei maitoni enää riitä. Mitä teen?
- Tiheän imun kausia tulee joillekin vauvoille suunnilleen kolmen kuukauden ikäisenä. Vastaavia kausia on monilla jo aiemmin ja myös myöhemmin vauvavuoden aikana. Tiheän imun kausina vauva voi olla kiukkuisen ja tyytymättömän oloinen ja käydä rinnalla todella tiheään.
- Tiheän imun aikana voi tuntua, että rinnat ovat täysin tyhjät eikä niistä tule mitään.
- Jos vauva tuntuu hermostuvan rinnan heruttamiseen, voit yrittää käsin lypsää herumisen käyntiin.
- Tiheän imun kaudet kestävät muutamasta päivästä noin viikkoon. Voit käydä lukemassa lisää asiasta täällä.
Neljän kuukauden ikäinen vauva on alkanut kieltäytyä rinnasta ja tulee kiukkuiseksi, kun vain näkeekin tissin. Tuntuu tosi pahalta ja stressaavalta. Mitä teen?
- Noin 2-4 kuukauden kohdalla on tyypillistä, että vauvan imeminen muuttuu. Vauvan imu on usein aiempaa tehokkaampaa, jolloin hän saa vatsansa täyteen nopeammin ja helpommin.
- Vauva ei välttämättä tarvitse rintaa enää niin usein kuin aiemmin. Rinnan tarjoaminen entiseen syömisen tahtiin voi harmittaa vauvaa ja saada hänet protestoimaan tai kieltäytymään rinnasta.
- Rintaraivarit ovat vanhemmalle haastava ja turhauttava vaihe. Onneksi ne menevät usein aika nopeasti ohi. Rintaraivareista ja rinnasta kieltäytymisestä voit lukea lisää täällä.
Olen poissa nelikuisen vauvani luota noin neljän tunnin ajan. Kuinka paljon vauvalle pitää antaa maitoa sinä aikana?
- Täysimetetyn vauvan laskennallinen maidon tarve on 30 ml tunnissa. Kerrallaan kannattaa antaa korkeintaan kolmen tunnin annos eli noin 90 ml kerrallaan.
- Jos olet poissa neljä tuntia ja imetät vauvan juuri ennen lähtöä, vauvalle riittää yleensä siis noin 120 milliä. Varmuuden vuoksi voi varata vaikka 30 ml lisäannoksen, jos hoitajan on vaikeaa saada vauvaa rauhoittumaan esimerkiksi väsymyksen hetkellä.
- Vauvasta huolehtivalle toiselle aikuiselle kannattaa kertoa, miten maitoa annetaan vauvantahtisesti imetystä tukien. Siitä voi käydä lukemassa lisää täällä.
- Vauvaa voi rauhoittaa ja hoivata myös muilla tavoilla kuin syöttämällä. Vauvaa hoitava aikuinen voi lähteä hänen kanssan vaunulenkille, kantaa kantovälineessä, laulaa ja leikkiä.
- Jos vauvan hoitaja tietää sinun tulevan pian, voitte sopia ettei vauvaa silloin syötetä ihan täyteen maitoa. Vauva voi päästä rinnalle heti palattuasi ja hän jaksaa vielä tyhjentää imetystauon pingottamia rintoja.