1-3 kuukauden ikäinen vauva

Vauvan paino oli notkahtanut neuvolassa. Saimme ohjeeksi antaa korviketta imetyksen päätteeksi vauvan halun ja tarpeen mukaan. Vauva otti tuttipullosta imetyksen päätteeksi 150ml. Eikö oma maitoni enää riitä?

  • Jos aiemmin hyvin kasvaneen vauvan kasvukäyrä notkahtaa, on tärkeää tarkistaa paljonko vauva on saanut painoa. Alle puolivuotiaan vauvan pitäisi kasvaa vähintään 500g/kk.
  • Suositusten mukainen tapa vauhdittaa kasvua pienen notkahduksen jälkeen, on tehostaa imetystä. Siitä voit lukea täältä.  Kun imetystä tehostetaan ja pyritään saamaan vauvan paino jälleen noususuuntaiseksi, seuraava punnitus pitäisi olla noin viikon kuluttua.
  • Jos vauva tarvitsee imetyksen tehostamisesta huolimatta lisämaitoa, sen määrä pitää laskea sinun vauvasi yksilöllisen tarpeen mukaan. Pyydä neuvolasta kirjallinen ohje, kuinka paljon ja miten usein lisämaitoa tulee antaa.
    Vauvantahtinen pulloruokinta on turvallinen ja vauvalle stressitön tapa syödä maitoa pullosta. Voit lukea siitä lisää täältä.

Annan vauvan imeä yhtä rintaa mahdollisimman pitkään, jotta hän saisi myös ravitsevaa takamaitoa. Vauvan paino ei kuitenkaan nouse tarpeeksi. Onko minun maitoni vähärasvaisempaa kuin muiden?

  • Käsitys laihasta etumaidosta ja rasvaisesta takamaidosta on osittain vanhaa tietoa. On totta, että rinnoista tulee ensimmäisen voimakkaan herumisen aikana hieman nestepitoisempaa maitoa ennenkuin rasvamolekyylit ehtivät mukaan. Tilanne tasoittuu nopeasti ja rasvaa on maidon mukana taas hyvä määrä. 
  • Jos vauva on vain yhdellä rinnalla pitkän aikaa kerrallaan, voi olla että rinnat eivät saa riittävästi stimulaatiota. Kun vaihdat vauvaa rinnalta toiselle yhden imetyskerran aikana useamman kerran, maitoa poistuu rinnoista enemmän ja vauva saa vatsansa paremmin täyteen. Uudesta rinnasta käynnistyy aina uusi, voimakas heruminen ja vauva imee silloin usein tehokkaammin ja pirteämmin. 
  • Jos vauvan paino nousee liian hitaasti, se tarkoittaa että vauva saa liian vähän maitoa. Silloin imetystä pitää tehostaa. Tehostamalla maitomäärä lähtee kasvuun yleensä muutamassa päivässä. Imetyksen tehostamisesta voit lukea lisää täällä.