Millaista on taaperoimetys?

Mitä on odotettavissa, kun imetys jatkuu vauvavuoden jäädessä taakse?

Taapero- ja leikki-ikäisen lapsen imetys ei ole oikeastaan yhtään samanlaista kuin pienemmän vauvan kanssa. Moni vauvavuoden jälkeen imetystä jatkanut on kuvannut, että imetyksestä saa tässä vaiheessa vain parhaat palat. Koska lapsi ei ole enää ravitsemuksellisesti riippuvainen maidosta kuten vauva-aikana, imetys ei sido äitiä kotiin ja lapsen luokse. Sen sijaan se voi helpottaa elämää monin tavoin.

Taaperoimetyksen rytmit

Taaperoikäiset ovat halutessaan tehokkaita rinnalla syöjiä. He voivat saada suuren osan vuorokauden nesteentarpeestaan ihan muutamalla imetyskerralla. Osa imetetyistä taapero- ja leikki-ikäisistä käy rinnalla esimerkiksi ainoastaan nukkumaanmenotilanteissa. Imetys voi jatkua jopa vuosia, vaikka imetyskertoja tulisi ainoastaan yksi vuorokaudessa, tai vielä harvemmin.

Etenkin pienille taaperoille on tavallista, että he vaativat rinnalle pääsyä tuon tuostakin. Pikaiset piipahdukset äidin sylissä ovat pienen ihmisen keino tankata voimia ja rohkeutta päivän touhuihin. Rinnalle hakeutumalla touhukas taapero tarkistaa, että äiti on vielä tallella ja saatavilla. Lapsi saattaa lisätä imetyskertoja selvästi uusissa tilanteissa. Rinnalta on turvallista tarkkailla ympäristöä, kun vähän jännittää.

Myös pienen lapsen psyykkisen kehityksen vaiheet voivat heijastua imetykseen. Esimerkiksi vierastamisvaiheissa vanhempaan takertuminen voi näkyä rinnalle pyrkimisen lisääntymisenä. Kehitysvaiheisiin liittyvät muutokset imetyksessä menevät itsestään ohi.

Imetyskertoja lisää tyypillisesti myös sairastelu – ja tärkeästä syystä. Rintamaidosta kipeä pikkuinen saa runsaasti nestettä, helposti imeytyvää ravintoa ja täsmävasta-aineita infektion selättämiseen. Yli 1-vuotiailla imetetyillä on myös vauva-ajalta tuttuja tiheän imun kausia muutaman kuukauden välein.

Vanhemmuuden monitoimityökalu

Imetys antaa taaperolle tunteen turvallisuudesta. Monelle taaperoimettäjälle imetys on ennen kaikkea kätevä keino säädellä pienen ihmisen energiatasoja ja tunnemylläköitä. Imetyksellä on rauhoittava vaikutus, jota on helppo hyödyntää, kun uhma yllättää, pikkuinen satuttaa itsensä tai tilanne vaatii hillittyä käytöstä. Imetyksen aikana molemmissa osapuolissa vapautuva oksitosiini rentouttaa myös äitiä ja auttaa pysymään tyynenä vauhdikkaan arjen käänteissä.

Imetys toimii monessa perheessä myös tärkeänä nukkumaanmenotilanteiden helpottajana ja yöelämän rauhoittajana. Useimmat pikkulapset heräilevät öisin noin parin vuoden ikään asti, riippumatta siitä imetetäänkö heitä öisin vai ei.

Suloisia hetkiä ja hupia elämään

Imetys tarjoaa sekä fyysistä että emotionaalista läheisyyttä lapsen kanssa. Imetystuokiot ovat helliä yhdessäolon hetkiä, joiden merkitys usein korostuu, kun äiti ja lapsi eivät vietä enää koko päivää yhdessä. Viimeistään taaperon kanssa huomaa myös, että imetyksen tarjoama mahdollisuus istahtaa edes hetkeksi aloilleen tulee todella tarpeeseen.

Lapsen puheen kehitys tuo aivan hurmaavan lisän imetykseen. Pikkuisen taaperon  itse keksimät tavat pyytää rinnalle ja puhella imetyksestä ovat hilpeän liikuttavia.

Taaperoimetyksen akrobatiaa

Vauvaikäistä vanhemman lapsen imetyksessä imetysasentoja ei juuri tarvitse miettiä. Taitava pikkuihminen pärjää rinnalla monenlaisissa asennoissa. Usein taaperoikäisen imetykset ovatkin varsinaisia jumppatuokioita.

Joskus taapero- tai leikki-ikäisen lapsen imetys aiheuttaa kipua. Etenkin touhuavan lapsen hampaat voivat hangata rinnanpäätä ikävästi. Imetyskipuun voi auttaa, kun tukee lapsen ylävartaloa tai päätä lempeästi, mutta napakasti omaa vartaloaan vasten, jolloin imuote pysyy parempana. Lasta voi myös pyytää olemaan paikallaan ja kertoa, että äitiin sattuu. Osa isommista vauvoista ja taaperoista rauhoittuu, kun saa imetyskorun tai muun esineen hypisteltäväkseen rinnalla ollessaan.

Joskus taaperot myös purevat. Taaperoiden kohdalla sanallinen kieltäminen ja äidin kivun sanoittaminen toimivat jo paremmin kuin hampaitaan käyttelevien vauvojen kohdalla.

Lue lisää vinkkejä puremisen helpottamiseen!

Imetys osana taaperon ravitsemusta

Taaperoikäinen pärjää mainiosti ilmankin imetystä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei rintamaidolla olisi ravitsemuksellista merkitystä vauvaiän jälkeen. Imetetty taapero- tai leikki-ikäinen saa rintamaidosta muun muassa reilusti proteiinia ja vitamiineja.

Useamman kerran vuorokaudessa rinnalla käyvä lapsi saattaa täyttää maidolla myös ison osan nesteentarpeestaan. Imetetty lapsi ei siksi välttämättä juo suuria määriä mukista, eikä siitä yleensä tarvitse olla huolissaan. Perheen käyttämiä maitotuotteita tai kalsium- ja vitamiinirikastettuja kasvijuomatuotteita voi tarjota myös ruoan mukana.

Myös imetetylle taaperolle on tärkeää tarjota monipuolisesti kiinteää ruokaa perheen ateriarytmin mukaan. Terveellisestä ruoasta lapsi saa muun muassa rautaa ja kuituja, joiden saantia imetyksellä ei voi turvata. Perheen aterioille osallistuminen merkitsee myös tärkeää yhdessäoloa ja oppimiskokemuksia.

Taaperoimetys ja yöelämä

Monilla taaperoilla imetys jatkuu myös öisin. Imetys on monessa perheessä yöheräilyjen helppo ratkaisukeino ja iltanukutusten pelastus. Hammasterveyden näkökulmasta 1-2 yöimetystä ei lisää kariesriskiä taaperoiässä.

Taaperolle voi tulla kausia, jolloin yöimetysten määrä lisääntyy. Elämässä tapahtuvat muutokset, kuten äidin paluu töihin tai opiskelemaan, voivat heijastua öihin. Joskus pienen ihmisen elämässä on niin paljon kaikkea mielenkiintoista ja uutta opittavaa, ettei hän millään ehdi rinnalle päivisin – silloin hän saattaa ottaa vahingon takaisin tankkaamalla syliä ja maitoa öisin.

Vauvantahtisuudesta äidintahdistamiseen

Monen taaperon toiveissa olisi 24/7 imetysvalmiudessa oleva äiti. Imetyksen äidintahdistaminen on vauvavuoden jälkeen kuitenkin täysin ok ja osa lapsen säätelytaitojen ja sosiaalisten taitojen oppimista. Monessa perheessä taaperoimetyksen antoisuus johtuu juuri siitä, miten joustavasti imetys on mahdollista sovittaa muun elämän rytmeihin. Lapsen kanssa voi jo jutella ja sopia imetykseen liittyvistä käytännöistä ikätasoisesti. Monessa perheessä esimerkiksi yövieroitusta on valmisteltu ja toteutettu kertomalla, että tissi nukkuu öisin.

Imetyskertojen rajoittaminen voi luonnollisesti herättää pienessä lapsessa suuria tunteita. On tärkeää, että lasta lohdutetaan ja autetaan pettymyksen tunteiden käsittelyssä. Rinnalle pääsyn sijaan lapselle voi tarjota sylittelyä tai siirtää hänen huomionsa mukavaan yhteiseen tekemiseen, jolloin imetyksen äidintahdistaminen ei tunnu lapsesta torjumiselta. Muista, että imetyskertoja saa aina myös lisätä, jos lapsi kaipaa rinnalle tavallista enemmän esimerkiksi hampaiden puhkeamisen, sairastelun tai uuden taidon oppimisen takia.

Vinkkejä taaperon huomion siirtämiseen pois rinnan vaatimisesta:

  • Ulkoilu pihalla tai leikkipuistossa
  • Leikkisä kylpyhetki
  • Saippuakuplien puhaltaminen
  • Jumppatemput tai tanssiminen lapsen lempimusiikin tahtiin
  • Lukeminen
  • Laulaminen ja loruttelu, johon lapsi voi osallistua (esimerkiksi Minä olen koira, johon lapsi voi keksiä loputtomasti lisää eläimiä tai arvailla niiden ääniä)

Taaperoimetyskin loppuu joskus

Taaperon tai leikki-ikäisen lapsen imetyksen lopetus on usein pitkäkestoinen, vähittäin etenevä prosessi. Imetyksen merkitys lapsen elämässä vähenee ajan mittaan. Siinä missä pikkutaapero hyödyntää rinnalla käyntiä maailmanvalloituksensa turvasatamana ja tankkaa tiuhaan tahtiin infektiosuojaa, isompi imetetty kaipaa rinnalle koko ajan harvemmin.

Vaikka lapsentahtisuuden kunnioittaminen on tärkeä arvo monelle vanhemmalle, pitkänkään imetyksen ei välttämättä tarvitse päättyä lapsen omaehtoiseen vieroittumiseen. Yleensä vieroittaminen on äidin ja lapsen yhteinen, hitaahko prosessi. Siinä sovitellaan yhteen molempien toiveita.

Olipa kyseessä puhtaasti lapsentahtisesti etenevä vieroittuminen tai äidin ja lapsen yhteisestä sopimuksesta tapahtuva vieroitus, rauhallinen eteneminen antaa sekä lapselle että rinnoille aikaa sopeutua muuttuvaan tilanteeseen. Pitkän imetyksen päättyminen on usein äidillekin yhtä aikaa toivottu, mutta silti yhtä aikaa haikea ja sopeutumista vaativa muutos.

Lisää lisää imetyksen lopettamisesta.