Perhepeti

Kuva: Shutterstock

Perhepeti on hyvä keino helpottaa yöimetyksiä, lisätä vauvan turvallisuuden tunnetta ja parantaa äidin unta, jos se tuntuu perheestä hyvältä ratkaisulta.

Aiemmin on ajateltu, että vauvan vieressä nukkumisen riskinä on äidin kierähtäminen unissaan vauvan päälle. Nykypäivän tutkimustiedon mukaan perhepeti on turvallinen paikka nukkua ja imetyksen kannalta hyödyllinen asia, jos seuraavat asiat ovat kunnossa:

  • Äiti imettää: imettävä äiti suojaa vaistomaisesti vauvaa, joka nukkuu äidin vartalon vieressä “imetysetäisyydellä”.
  • Päihteettömyys: vauvan kanssa nukkuva ei tupakoi, käytä alkoholia, huumeita tai väsyttäviä lääkkeitä.
  • Turvallinen sänky: riittävän kova, yhtenäinen patja alustana, ei rakoja joihin vauva voi kierähtää, ei irtonaisia tyynyjä tai peittoja, joiden alle vauva voi hautautua, ei lemmikkejä tai sisaruksia samaan sänkyyn.
  • Hyvä asento: vauvan nukkuma-asento selällään, vauvan raajojen liikkumista ei saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla.
  • Sopiva lämpötila: viileä huonelämpötila sekä kevyt vaatetus vauvalle. Vauvalla olisi hyvä olla oma peitto, koska yhteisen peiton alla vanhemman vieressä nukkuessa lämpötila voi nousta vauvalle haitallisen korkeaksi.

Jos vauvasi on keskonen tai syntynyt pienipainoisena, perhepedissä nukkumista ei ole turvallista ensimmäisinä kuukausina.

Vauvan kanssa nukkuminen nojatuolissa tai sohvalla ei ole turvallista. Jos siis pelkäät nukahtavasi esimerkiksi imettäessä nojatuolissa, kannattaa tehdä sängystä turvallinen paikka vauvan kanssa nukkumiseen.

Unipesää ei saa käyttää perhepedissä. Unipesien reunapehmusteet, mahdolliset koristeet ja pesässä muuta huonetta korkeammaksi kohoava lämpötila ovat vauvan turvallisen nukkumisen kannalta riski. Tukes suosittelee, että unipesää käytetään vain, kun aikuinen on hereillä ja pystyy valvomaan vauvaa.

Kauniita unia kaikille

Kaikki perheet eivät koe perhepetiä toimivaksi ratkaisuksi. Joissain perheissä vain äiti nukkuu vauvan kanssa ja muut perheenjäsenet muualla. Monissa perheissä toimii sivuvaunu: vauvan oma sänky on sijoitettu äidin sängyn kylkeen, mikä on sekin yöllisten ruokahetkien kannalta näppärä vaihtoehto. On myös perheitä, joissa hyvät unet takaa ainoastaan vauvan nukuttaminen toisessa huoneessa.

Tapoja on monia. Tärkeintä on, että jokainen perheenjäsen saa nukuttua niin hyvin kuin se pikkulapsiperheessä on mahdollista. Vauva-arjen huiskeessa päivänokosia saavat ottaa myös aikuiset. Nukkumisjärjestelyillä on tapana muuttua vauvan kasvaessa, joten vauvan tottumisesta vieressä nukkumiseen ei ole syytä kantaa huolta.

Lähteet:
BASIS – Baby sleep information source, Unicef UK ym. 2109: Safer Sleep Info 2019
Wambach, Karen; Riordan, Jan: Breastfeeding and Human Lactation. Fifth Edition 2015: Sleeping, SIDS and Bedsharing (305-308)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Turvallinen uni: https://tukes.fi/turvallinen-uni

Julkaistu 9.12.2016
Päivitetty 8.11.2019