Perhepeti

Kuva: Shutterstock

Vauvat tarvitsevat ravintoa myös öisin, minkä vuoksi yösyöttöjen toteutus on erottamaton osa vauvaperheen nukkumisjärjestelyjä. Toimivat käytännöt ovat kaikkien perheenjäsenten unta tukevia ja vauvalle turvallisia. Perhepeti on hyvä keino helpottaa yöimetyksiä, lisätä vauvan turvallisuuden tunnetta ja parantaa äidin unta, jos se tuntuu perheestä hyvältä ratkaisulta.

Aiemmin on ajateltu, että vauvan vieressä nukkumisen riskinä on äidin kierähtäminen unissaan vauvan päälle. Nykyisen tutkimustiedon mukaan perhepeti on turvallinen paikka nukkua ja imetyksen kannalta hyödyllinen asia, kunhan seuraavat asiat ovat kunnossa:

  • Äiti imettää öisin: imettävä äiti suojaa vaistomaisesti vauvaa, joka nukkuu äidin vartalon vieressä “imetysetäisyydellä”. Imetys on vauvan unen tärkeä turvallisuustekijä. Imetetyt vauvat havahtuvat usein hamuilemaan rintaa, eivätkä syvän unen jaksot veny epäfysiologisen pitkiksi.
  • Päihteettömyys: kukaan vauvan kanssa samassa sängyssä nukkuva käytä alkoholia, huumeita tai väsyttäviä lääkkeitä. Kukaan tupakoiva ei nuku vauvan kanssa samassa huoneessa.
  • Turvallinen sänky: riittävän kova, yhtenäinen patja alustana, ei rakoja joihin vauva voi kierähtää, ei irtonaisia tyynyjä tai peittoja, joiden alle vauva voi hautautua, ei lemmikkejä tai sisaruksia samaan sänkyyn.
  • Hyvä asento: vauvan nukkuma-asento pääsääntöisesti selällään, vauvan raajojen liikkumista ei saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla. Rintaa imemään vauva käännetään kyljelleen.
  • Sopiva lämpötila: viileä huonelämpötila sekä kevyt vaatetus vauvalle. Vauvalla olisi hyvä olla oma peitto, koska yhteisen peiton alla vanhemman vieressä nukkuessa lämpötila voi nousta vauvalle haitallisen korkeaksi.

Jos vauvasi on keskonen tai syntynyt pienipainoisena, perhepedissä nukkuminen ei ole turvallista ensimmäisinä kuukausina.

Vauvan kanssa nukkuminen nojatuolissa tai sohvalla ei ole turvallista. Jos siis pelkäät nukahtavasi esimerkiksi nojatuoliin imettäessäsi, kannattaa tehdä sängystä turvallinen paikka vauvan kanssa nukkumiseen.

Unipesää ei saa käyttää perhepedissä. Unipesien reunapehmusteet, mahdolliset koristeet ja pesässä muuta huonetta korkeammaksi kohoava lämpötila ovat vauvan turvallisen nukkumisen kannalta riski. Tukes suosittelee, että unipesää käytetään vain, kun aikuinen on hereillä ja pystyy valvomaan vauvaa.

Kauniita unia kaikille

Kaikki perheet eivät koe perhepetiä toimivaksi ratkaisuksi. Joissain perheissä vain äiti nukkuu vauvan kanssa ja muut perheenjäsenet muualla. Monissa perheissä toimii sivuvaunu: vauvan oma sänky on sijoitettu äidin sängyn kylkeen, mikä on sekin yöllisten ruokahetkien kannalta näppärä ja suositeltava vaihtoehto. On myös perheitä, joissa hyvät unet takaa ainoastaan vauvan nukuttaminen toisessa huoneessa.

Tapoja on monia. Tärkeintä on, että jokainen perheenjäsen saa nukuttua niin hyvin kuin se pikkulapsiperheessä on mahdollista. Vauva-arjen huiskeessa päivänokosia saavat ottaa myös aikuiset. Nukkumisjärjestelyt muuttuvat lapsen kasvaessa, joten vauvan tottumisesta vieressä nukkumiseen ei ole syytä kantaa huolta. Halutessasi voit lukea lisää vauvaperheen unesta artikkelistamme.

Miksi perhepedin turvallisuudesta on ristiriitaista tietoa?

Perhepedin turvallisuus ei ole yksiselitteinen asia. Jos vauvan kanssa nukkuu öisin imettävä äiti ja yhdessä nukkuminen on suunniteltua ja turvallisen perhepedin kriteerit täyttävää, perhepeti on vauvalle turvallinen ja imetystä tukeva järjestely. Sen sijaan, jos yhdessä nukkuminen on vahinko, vanhempi päihtynyt, vauva tavallista haavoittuvampi tai jokin muu turvallisen perhepedin kriteereistä ei täyty, yhdessä nukkuminen voi lisätä vauvan kätkytkuoleman riskiä. Nukkumisjärjestelyjen turvallisuutta koskevissa tutkimuskatsauksissa näitä tilanteita ei yleensä ole eroteltu toisistaan, minkä vuoksi kaikenlainen yhdessä nukkuminen on tulkittu riskialttiiksi. On kuitenkin tutkimustietoa ja asiantuntijaohjeita, joissa turvallista perhepetiä on tarkasteltu muista yhdessä nukkumisen tilanteista erillään. Lisää tietoa löydät lähteistä.

Lähteet:

ABM Academy of Breastfeeding Medicine 2020: Bedsharing and Breastfeeding: The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol #6

BASIS – Baby sleep information source – Durhamin yliopiston vauvan unta tutkivan tutkimusyksikön tietosivusto vanhemmille ja ammattilaisille

Unicef UK ym. 2109: Caring for your baby at night – tietoa vanhemmille

Unicef UK ym. 2019: Co-sleeping and SIDS – vauvaperheiden kanssa työskenteleville

Wambach, Karen; Spencer Becky: Breastfeeding and Human Lactation. Sixth Edition 2021: Sleeping, SIDS and Bedsharing (269-272)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes: Turvallinen uni


Päivitetty 24.3.2021