Perhepeti

Kuva: Shutterstock

Vauvat tarvitsevat ravintoa myös öisin, minkä vuoksi yösyöttöjen toteutus on erottamaton osa vauvaperheen nukkumisjärjestelyjä. Toimivat käytännöt ovat kaikkien perheenjäsenten unta tukevia ja vauvalle turvallisia. Perhepeti on hyvä keino helpottaa yöimetyksiä, lisätä vauvan turvallisuuden tunnetta ja parantaa vanhempien unta, jos se tuntuu perheestä sopivalta ratkaisulta.

Perhepeti tarkoittaa sitä, että vauva nukkuu yhdessä vanhempansa kanssa. Turvallinen perhepeti taas tarkoittaa, että yhdessä nukkumista varten on järjestetty tietynlaiset olosuhteet. Vaikka odotusaikana perhepeti ei tuntuisi omalle perheelle sopivalta jutulta, kannattaa turvalliseen perhepetiin silti tutustua. On tavallista, että jossakin vaiheessa vauvavuotta vanhemmat päätyvät nukkumaan yhdessä vauvan kanssa, vaikka niin ei alun perin ollutkaan tarkoitus tehdä.

Turvallinen perhepeti

Aiemmin on ajateltu, että vauvan vieressä nukkumisen riskinä on vanhemman kierähtäminen unissaan vauvan päälle. Nykyisen tutkimustiedon mukaan perhepeti on vauvalle sopiva nukkumapaikka ja imetyksen kannalta hyödyllinen järjestely, kunhan seuraavat asiat ovat kunnossa:

  • Vanhempi imettää öisin: Imettävä vanhempi suojaa vaistomaisesti vauvaa, joka nukkuu vartalon vieressä “imetysetäisyydellä”. Imetys on vauvan unen tärkeä turvallisuustekijä. Imetetyt vauvat havahtuvat usein hamuilemaan rintaa, jolloin syvän unen jaksot eivät veny liian pitkiksi ja vauva saa riittävästi maitoa myös öisin.
  • Päihteettömyys: Kukaan vauvan kanssa samassa sängyssä nukkuva ei käytä alkoholia, huumeita tai väsyttäviä lääkkeitä. Kukaan tupakoiva ei nuku vauvan kanssa samassa huoneessa.
  • Turvallinen sänky: Riittävän kova ja yhtenäinen patja alustana – ei rakoja, joihin vauva voi kierähtää. Varmistetaan, ettei vauva pääse putoamaan sängystä. Ei irtonaisia tyynyjä tai peittoja, joiden alle vauva voi hautautua. Ei lemmikkejä tai sisaruksia samaan sänkyyn.
  • Hyvä asento: Vauva laitetaan aina nukkumaan selälleen. Vauvan raajojen liikkumista ei saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla. Rintaa imemään vauva käännetään kyljelleen, josta hän kääntyy syötyään itse taas selälleen.
  • Sopiva lämpötila: Viileä huonelämpötila sekä kevyt vaatetus vauvalle. Vauvalla olisi hyvä olla oma peitto, koska yhteisen peiton alla vanhemman vieressä nukkuessa lämpötila voi nousta vauvalle liian korkeaksi. Vanhemman lähellä nukkuminen auttaa lasta lämmönsäätelyssä, kunhan lapselle ei tule liian kuuma.
  • Suunnitelmallisuus: Vanhemmat tietävät nukkuvansa vauvan kanssa samassa sängyssä ja ymmärtävät, millainen on turvallinen perhepeti.

Jos vauvasi on keskonen tai syntynyt pienipainoisena, perhepedissä nukkuminen ei ole turvallista ensimmäisinä kuukausina.

Jos vanhempi nukahtaa vauvan kanssa sohvalle tai nojatuoliin, voi vauva pudota. Jos siis pelkäät nukahtavasi vahingossa esimerkiksi imettäessäsi, kannattaa sänky valmistella vauvan kanssa nukkumiseen sopivaksi ja imettää siellä.

Unipesää ei saa käyttää perhepedissä. Unipesien reunapehmusteet, mahdolliset koristeet ja pesässä muuta huonetta korkeammaksi kohoava lämpötila ovat vauvan turvallisen nukkumisen kannalta riski. Tukes suosittelee, että unipesää käytetään vain, kun aikuinen on hereillä ja pystyy valvomaan vauvaa.

Kauniita unia kaikille

Kaikki perheet eivät koe perhepetiä toimivaksi ratkaisuksi. Joissain perheissä vain imettävä vanhempi nukkuu vauvan kanssa ja muut perheenjäsenet muualla. Monissa perheissä toimii sivuvaunu: vauvan sänky on sijoitettu vanhempien sängyn kylkeen, mikä on sekin yöllisten ruokahetkien kannalta näppärä ja suositeltava vaihtoehto. On myös perheitä, joissa hyvät unet takaa ainoastaan vauvan nukuttaminen toisessa huoneessa.

Tapoja on monia. Tärkeintä on, että jokainen perheenjäsen saa nukuttua niin hyvin kuin se pikkulapsiperheessä on mahdollista. Vauva-arjen huiskeessa päivänokosia saavat ottaa myös aikuiset.

Nukkumisjärjestelyt muuttuvat lapsen kasvaessa. Ei tarvitse olla huolissaan siitä, että vauva tottuisi vieressä nukkumiseen. Nukkumispaikkoja voi myös vauvavuoden aikana vaihdella tilanteen ja tarpeen mukaan useitakin kertoja. Halutessasi voit lukea lisää vauvaperheen unesta artikkelistamme.

Miksi perhepedin turvallisuudesta on ristiriitaista tietoa?

Perhepedin turvallisuus ei ole yksiselitteinen asia. Jos yhdessä nukkuminen on suunniteltua, vauvan kanssa nukkuu imettävä vanhempi ja yhdessä nukkuminen täyttää turvallisen perhepedin kriteerit, on perhepeti vauvalle sopiva ja imetystä tukeva järjestely. Mutta jos yhdessä nukkuminen on vahinko, vanhempi on päihtynyt, vauva on tavallista haavoittuvampi tai jokin muu turvallisen perhepedin kriteereistä ei täyty, yhdessä nukkuminen voi lisätä kätkytkuoleman tai tukehtumisen riskiä.

Nukkumisjärjestelyjen turvallisuutta koskevissa tutkimuskatsauksissa näitä tilanteita ei yleensä ole eroteltu toisistaan, minkä vuoksi kaikenlainen yhdessä nukkuminen on tulkittu riskialttiiksi. On kuitenkin tutkimustietoa ja asiantuntijaohjeita, joissa turvallista perhepetiä on tarkasteltu muista yhdessä nukkumisen tilanteista erillään. Lisää tietoa löydät lähteistä.

Lähteet:

ABM Academy of Breastfeeding Medicine 2020: Bedsharing and Breastfeeding: The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol #6

BASIS – Baby sleep information source – Durhamin yliopiston vauvan unta tutkivan tutkimusyksikön tietosivusto vanhemmille ja ammattilaisille

Unicef UK ym. 2109: Caring for your baby at night – tietoa vanhemmille

Unicef UK ym. 2019: Co-sleeping and SIDS – vauvaperheiden kanssa työskenteleville

Wambach, Karen; Spencer Becky: Breastfeeding and Human Lactation. Sixth Edition 2021: Sleeping, SIDS and Bedsharing (269-272)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes: Turvallinen uni


Päivitetty 2.8.2024