
Koronarokote ja imetys
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaan koronarokotteen voi ottaa imetysaikana. Imetystä voi jatkaa normaalisti ilman taukoa rokotuksen jälkeen. Mahdollinen rokotteen erittyminen äidinmaitoon on niin vähäistä, ettei rokotteella ole odotettavissa haitallisia vaikutuksia vauvalle. Sen sijaan äidin elimistössä rokotuksen seurauksena muodostuneet vasta-aineet siirtyvät äidinmaitoon ja voivat näin suojata myös imeväistä. (Lähde: THL)
Lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:
Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset (23.9.2022)
Usein kysyttyä mRNA-rokotteista
Ammattilaisohje koronarokotetta koskien
Imetys koronainfektion aikana
Jos imettävällä äidillä tai perheenjäsenellä on koronavirusinfektio, imetys vähentää vauvan riskiä sairastua. Imetystä voi siis yleensä jatkaa ja se on myös suositeltavaa.
Jos epäilet koronavirusinfektiota itselläsi, lapsella tai muulla läheisellä, ole yhteydessä terveydenhuoltoon saadaksesi yksilölliset ohjeet. Lue lisää, miten toimia, jos epäilet tartuntaa: Omaolo.fi
Koronaviruksesta kertyy tutkimustietoa yhä enemmän. Tähän mennessä viruksen ei ole todettu tarttuvan äidistä lapseen rintamaidon välityksellä. Myöskään aiemmin vakavia epidemioita aiheuttaneiden koronavirusten, SARS:n ja MERS:n, ei todettu siirtyvän rintamaitoon. Sen sijaan rintamaidossa on runsaasti erilaisia bioaktiivisia tekijöitä, jotka rakentavat vauvan immuunipuolustusta ja torjuvat infektioita. Kun imettävä äiti altistuu taudinaiheuttajalle tai sairastuu, vauva saa maidon mukana mm. vasta-aineita.
Imetä ja suojaa lasta tartunnalta
Koronavirustartunnat ovat vastasyntyneillä harvinaisia. Vastasyntyneillä vauvoilla on suomalaistutkimuksen mukaan nenässään vain vähän tarttumisreseptoreja, joiden kautta virus pääsisi vauvan elimistöön.
Jos vanhemmalla on koronavirusinfektio, lasta on aina tärkeää suojata tartunnalta pesemällä kädet huolellisesti ennen ja jälkeen imetyksen, käyttämällä suun ja nenän peittävää suojamaskia sekä huolehtimalla pintojen ja imetyksen apuvälineiden puhtaudesta.
Jos et voi imettää, voitko pumpata?
Jos imettävän äidin oma vointi on niin heikko, ettei imetys tule kysymykseen tai vauva ei voi olla mukana äitiä hoitavalla osastolla, rintojen lypsäminen pumpulla auttaa pitämään maidoneritystä yllä. Huonokuntoinen, imettävä äiti tarvitsee käyttöönsä hyvän pumpun ja paljon apua pumppausrutiineihin.
Myös pumpatessa on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, hengitysmaskin käytöstä lypsäessä ja pumpun sekä säilytysastioiden huolellisesta puhtaanapidosta ja steriloinnista. Pumpun osia voi olla hyvä steriloida tiheämmin kuin normaalikäytössä, jos perheessä sairastetaan.
Lypsetyn maidon voi tarjota vauvalle tuoreeltaan ja se voi auttaa vauvaa pysymään terveenä. Imetystä lukuun ottamatta vauvan hoitajan tulisi ensisijaisesti olla oireeton aikuinen.
Imetyksen turvaamisesta äidin sairastuessa voit lukea lisää imettävä äiti sairaalahoidossa- artikkelista.
Älä lahjoita maitoa, älä hamstraa korviketta
Epidemiatilanteessa kannattaa välttää äidinmaidon lahjoittamista äidiltä toiselle. Vaikka virusta ei todennäköisesti ole äidinmaidossa, se voi tarttua pinnoilta ja kontaktissa toiseen henkilöön.
Äidinmaidonkorviketta on tärkeää ostaa vain omaan tarpeeseen, jotta korvikkeita riittää jokaiselle niitä tarvitsevalle vauvalle.
Jos äidinmaidonkorvikkeen saatavuus huolettaa, oman maitomäärän lisääminen on usein mahdollista, jos osittaisimetät tai olet lopettanut imetyksen vasta vähän aikaa sitten. Maitomäärää voit kasvattaa tehostamalla imetystä tai pumppaamalla. Lue lisää sivuiltamme.
Tukea ja vinkkejä maitomäärän lisäämiseen voit kysyä ImetysChatista tai Imetystukipuhelimesta.
Lähteet:
YK:n asiantuntijajärjestöt WHO, UNICEFja UNFBA seuraavat koronaviruksesta ja imetyksestä tarkentuvaa tietoa jatkuvasti ja päivittävät ohjeitaan tarvittaessa. Myös kansainvälinen imetystiedon julkaisemiseen keskittynyt lääkärijärjestö Academy of Breastfeeding Medicine on julkaissut koronaviruksesta ja imetyksestä oman tiedotteensa. Imetyksen tuki ry seuraa julkaisuja ja päivittää omaa tietomateriaaliaan tarpeen mukaan.
Suomessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa ajankohtaisesta koronavirustilanteesta ja antaa yleisohjeet koronaviruksen torjumiseen ja hoitoon.
Academy of Breastfeeding Medicine: AMB Statement on coronavirus 2019 (COVID-19)
UNFBA: UNFBA Statement on novel coronavirus (COVID-19) and pregnancy
UNICEF: Coronavirus Disease (COVID-19) – What parents should know?
WHO: Coronavirus
THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Julkaistu 18.3.2020
Päivitetty 29.9.2022