Koronavirus, koronarokote ja imetys

Koronarokote ja imetys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan koronarokotteen voi ottaa imetysaikana. THL:n mukaan Pfizerin ja Biontechin rokotteen käytöstä imetyksen aikana ei ole toistaiseksi tutkimuksia, mutta biologiselta pohjalta ei ole odotettavissa erityisiä haittoja imetyksen aikana annetusta rokotteesta.

Tämä ohjeistus on päivitetty THL:n sivuille 28.12.2020. Aiempi tieto siitä, että imetys olisi rokotteen vasta-aihe, on poistettu sivuilta.

Lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:

Usein kysyttyä mRNA-rokotteista

Ammattilaisohje koronarokotetta koskien

Imetys koronainfektion aikana

Jos imettävällä äidillä tai perheenjäsenellä on koronavirusinfektio, imetys vähentää vauvan riskiä sairastua. Imetystä voi siis yleensä jatkaa ja se on myös suositeltavaa. 

Jos epäilet koronavirusinfektiota itselläsi, lapsella tai muulla läheisellä, ole yhteydessä terveydenhuoltoon saadaksesi yksilölliset ohjeet. Lue lisää, miten toimia, jos epäilet tartuntaa: Omaolo.fi 

Koronaviruksesta ei tiedetä vielä kaikkea, mutta tähän mennessä viruksen ei ole todettu tarttuvan äidistä lapseen rintamaidon välityksellä. Myöskään aiemmin vakavia epidemioita aiheuttaneiden koronavirusten, SARS:n ja MERS:n, ei todettu siirtyvän rintamaitoon. Sen sijaan rintamaidossa on runsaasti erilaisia bioaktiivisia tekijöitä, jotka rakentavat vauvan immuunipuolustusta ja torjuvat infektioita. Kun imettävä äiti altistuu taudinaiheuttajalle tai sairastuu, vauva saa maidon mukana mm. vasta-aineita.

Imetä ja suojaa lasta tartunnalta

Vaikka koronavirus ei todennäköisesti tartu maidon mukana, imettävä äitikin voi siirtää virusta vauvaan käsien välityksellä, yskimällä tai aivastamalla. Jos äidillä on koronavirusinfektio, lasta on todella tärkeää suojata tartunnalta pesemällä kädet huolellisesti ennen ja jälkeen imetyksen, käyttämällä suun ja nenän peittävää suojamaskia sekä huolehtimalla pintojen ja imetyksen apuvälineiden puhtaudesta. 

Jos et voi imettää, voitko pumpata?

Jos imettävän äidin oma vointi on niin heikko, ettei imetys tule kysymykseen tai vauva ei voi olla mukana äitiä hoitavalla osastolla, rintojen lypsäminen pumpulla auttaa pitämään maidoneritystä yllä. Huonokuntoinen, imettävä äiti tarvitsee käyttöönsä hyvän pumpun ja paljon apua pumppausrutiineihin. 

Myös pumpatessa on yhtä tärkeää kuin imettäessä huolehtia varotoimista, jotka estävät viruksen mahdollisuuksia siirtyä äidiltä lapseen: hyvä käsihygienia, hengitysmaskin käyttö lypsäessä ja välineistön huolellinen puhtaanapito ja sterilointi. Pumpun osia voi olla hyvä steriloida tiheämmin kuin normaalikäytössä, jos perheessä sairastetaan.

Lypsetyn maidon voi tarjota vauvalle tuoreeltaan ja se voi auttaa vauvaa pysymään terveenä. Imetystä lukuunottamatta vauvan hoitajan tulisi ensisijaisesti olla oireeton aikuinen.

Älä lahjoita maitoa, älä hamstraa korviketta

Epdemiatilanteessa kannattaa välttää äidinmaidon lahjoittamista äidiltä toiselle. Vaikka virusta ei todennäköisesti ole äidinmaidossa, se voi tarttua pinnoilta ja kontaktissa toiseen henkilöön. 

Äidinmaidonkorviketta on tärkeää ostaa vain omaan tarpeeseen, jotta korvikkeita riittää jokaiselle niitä tarvitsevalle vauvalle.

Jos äidinmaidonkorvikkeen saatavuus huolettaa, oman maitomäärän lisääminen on usein mahdollista, jos osittaisimetät tai olet lopettanut imetyksen vasta vähän aikaa sitten. Maitomäärää voit kasvattaa tehostamalla imetystä tai pumppaamalla. Lue lisää sivuiltamme.
Tukea ja vinkkejä maitomäärän lisäämiseen voit kysyä ImetysChatista tai Imetystukipuhelimesta.

 

Lähteet:

YK:n asiantuntijajärjestöt WHO, UNICEFja UNFBA seuraavat koronaviruksesta ja imetyksestä tarkentuvaa tietoa jatkuvasti ja päivittävät ohjeitaan tarvittaessa. Myös kansainvälinen imetystiedon julkaisemiseen keskittynyt lääkärijärjestö Academy of Breastfeeding Medicine on julkaissut koronaviruksesta ja imetyksestä oman tiedotteensa. Imetyksen tuki ry seuraa julkaisuja ja päivittää omaa tietomateriaaliaan tarpeen mukaan.
Suomessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa ajankohtaisesta koronavirustilanteesta ja antaa yleisohjeet koronaviruksen torjumiseen ja hoitoon. 

Academy of Breastfeeding Medicine: AMB Statement on coronavirus 2019 (COVID-19)

UNFBA: UNFBA Statement on novel coronavirus (COVID-19) and pregnancy

UNICEF: Coronavirus Disease (COVID-19) – What parents should know?

WHO: Coronavirus

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

 

Julkaistu 18.3.2020