Isomman lapsen vieroittaminen

Taaperon ja isomman lapsen imetysaikana on tavallista, että imetyksen päättäminen käy ajatuksissa. Silloin tällöin tai useinkin. Mietteet voivat nousta ulkopuolisista paineista tai omista tarpeista.

Ristiriitaiset tunteet ovat tavallisia isommankin lapsen imetyksen lopettamisessa. Vieroituspäätöksen tekemiselle saa antaa aikaa. Usein vieroittaminen on helpointa, kun aika on kummankin kannalta sopiva ja olet itse varma päätöksestäsi.

Jos imetys kyllästyttää mutta et ole varma haluatko lopettaa, imetyksen äidintahdistaminen eli imetyskertojen vähentäminenkin voi auttaa. Se on avuksi usein myös silloin, jos imetyshetkiin liittyy negatiivisia tunteita.

Jos tunnet olosi epävarmaksi imetyksen suhteen, pyydä joku avuksi. Kerro taaperoimetystä ymmärtävälle ystävälle, neuvolan terveydenhoitajalle tai imetystukiäidille, että olet solmussa imetyksen kanssa. Imetyshaasteista puhuminen voi helpottaa, kun mietit jatkaako vai eikö.

Milloin on hyvä hetki vieroittaa?

Ei ole olemassa mitään tiettyä ikää tai elämänvaihetta, jolloin imetyksen olisi päätyttävä. Lapsi kehittyy omaan tahtiinsa ja sopeutuu oman temperamenttinsa mukaisesti esimerkiksi päivähoitoon, uusiin tilanteisiin ja ihmisiin, oli hän pitkään imetetty tai ei. Taaperon ja isomman lapsen imetys on normaalia ja monissa kulttuureissa hyvin arkipäiväinen ilmiö. Myös Suomessa se on jälleen yleistymässä.

Imetyksen päättäminen on usein helpointa silloin, kun lapsella on kehityksessään ja elämässään seesteinen vaihe. Vaikka imetys tuskastuttaa eniten niinä hetkinä, kun taapero on erityisen kiinni rinnassa ja äidissä, voi olla järkevää odottaa vieroituksen kanssa vielä hetki.  Imetyksen lopettaminen on usein vaikeampaa, kun lapsella on eroahdistusta, hän on kipeä tai toipilas, tai hänellä on ollut elämässään muutoksia kuten varhaiskasvatuksen aloittaminen.

Miten vieroittaa taapero?

Imetyksen lopettaminen hitaasti on paras vaihtoehto rintojen terveyden sekä lapsen ja äidin sopeutumisen kannalta. Mieti, mitkä imetyskerrat ovat lapsen mielestä vähiten tärkeät, ja aloita vähentäminen niistä. Voit vähentää yhden imetyskerran viikossa tai vaikka muutaman päivän välein, jos nopeampi tahti tuntuu sopivan teille.

Jos imetys on päätettävä nopeasti, aja maidontuotantoa alas lypsämällä rinnoista pois pahimmat pingotukset. Älä tyhjennä niitä kokonaan, jotta maidontulo alkaa vähentyä.

Vieroituksen aikana kiperimpiä harmin paikkoja voi koittaa kiertää. Suosi peittävämpiä vaatteita, jotta taapero ei livahda rinnalle kaula-aukosta tai helman alta. Kehittele päiviin paljon puuhaa, ulkoilua ja aktiviteetteja, jolloin rinnalla olo ei tupsahda taaperon mieleen tuon tuostakin. Tarjoa riittävän tiuhaan vesihuikka tai ateria ja pidä vaikka rusinapurkki mukana menossa, jotta äkillinen nälkä ja jano eivät saa taaperoa hakeutumaan rinnalle.

Viimeinen imetyskerta voi olla äidin päättämä tai osua kohdalle vaivihkaa. Molemmissa tapauksissa ajatus siitä, että tämä oli nyt tässä, voi olla yllättävänkin tunteikas. Imetyksen voi antaa päättyä ilman seremonioita, tai järjestää sen kunniaksi pienet pirskeet.

Lapsen tunteet ja vieroitus

Imetetylle lapselle rinnallaolo on ollut aina osa elämää, päivittäinen läheisyyden ja ravinnon lähde. Tästä luopuminen voi olla hänelle suuri askel ja aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita. Luopumisen surussa ja kiukussa auttaa, kun pysyt lapsen turvasatamana. Vaikka imetys päättyy, läheisyys ja lapsen tarpeiden ja tunteiden ymmärtäminen jatkuvat. Vanhemman johdonmukaisuus ja lempeys auttavat, vaikka tyynenä pysyminen voi vaatia itseltä tsemppaamista ja hengittelyä.

Osa taaperoista alkaa vieroittautua hiljalleen itse, eikä imetyksen hiipuminen nostata heissä isompia tunteita. Taaperon lapsilähtöistä vieroittautumista ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottelemaan, jos kaipaat itse imetyksen vähentämistä tai päättämistä.

Imetyksen päättämisestä voi jutella lapsen kanssa ikätasoisesti, vaikka hän ei vielä itse tuottaisi paljoa puhetta. Jutteluhetkiä voi olla tarpeen toistaa, kun lapsi käsittelee asiaa. Puhumaan oppiva lapsi saattaa alkaa itsekin pohtimaan ääneen, että maito on loppu tai äidin rinnat nukkuvat öisin.

On aivan normaalia, että etenkin isompi lapsi muistelee vielä pitkään imetyshetkiä, pyytää takaisin rinnalle tai koskettelee rintojasi. Imuote kuitenkin unohtuu yleensä nopeasti. Arkeen löytyy uusia tapoja rinnalla olon läheisyyttä, turvaa ja levähdyksiä korvaamaan.

Vanhemman tunteet ja vieroitus

Imetyksen lopetus on usein luopumista jostain tärkeästä. Tämä pätee silloinkin, kun olet jo aivan kypsä koko touhuun ja imetyksen loppuminen tuntuu tervetulleelta muutokselta. Imetys on kuitenkin jokaisen lapsen kohdalla ainutlaatuinen vaihe. Pitkä imetys on voinut olla tärkeä osa lapsen ja vanhemman välistä suhdetta ja omaa vanhemman identiteettiä. Ei ole mikään ihme, että olo on ristiriitainen imetyksen hiljalleen päättyessä.

Oma lopettamiseen liittyvä haikeus ja suru voivat puskea pinnalle joskus ihan odottamatta. Helpotus, ylpeys, pettymys tai kiukku – kaikki tunteet ovat sallittuja. Anna niiden tulla.

On myös täysin ok, jos imetyksen päättyminen on sinulle neutraali asia.

Äidin fysiologiset muutokset imetyksen vähentyessä ja loppuessa

Hormonitoiminnan muutokset imetyskertojen vähentyessä tai imetyksen loppuessa kokonaan voivat aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, uupumusta ja pahoinvointia. Imetystä lopetteleva voi kokea olonsa hyvin samanlaiseksi kuin alkuraskaudessa. Myös mielialan heilahtelu ja masennustuntemukset ovat mahdollisia. Imetyksen lopettaminen on suuri elämänmuutos, jonka käsittely voi myös väsyttää ja vähentää toimintakykyä tilapäisesti. Helpottaa, kun sallii itselleen nekin päivät, jolloin ei jaksa eikä saa aikaiseksi.

Imetyksen loputtua kokonaan rinnat säilyttävät valmiuden aloittaa maidoneritys uudelleen noin 40 päivän ajan, minkä jälkeen elimistö vähitellen purkaa valtaosan maitorauhaskudoksesta. Tässä vaiheessa rinnat voivat tuntua epätavallisen kevyiltä ja ontoilta. Myöhemmin rintoihin kuitenkin kerääntyy uutta rasvakudosta rauhaskudokselta vapautunutta tilaa täyttämään.

Joskus maitoa tuntuu tulevan rinnoista vielä hyvinkin pitkään imetyksen päättämisen jälkeen, etenkin kun rintaa puristaa. Kyse voi maidon sijaan olla nännipihan alueen Montgomeryn rauhasten eritteestä, mikä on normaalia. Pitkään jatkunut maidontulo imetyksen lopettamisen jälkeen voi olla hyvä käydä tutkituttamassa lääkärillä, esimerkiksi gynekologin vastaanotolla.

Uudenlainen arki

Imetyksen lopettamisen myötä monessa perheessä kehitellään uusia hoivatapoja tilanteisiin, joissa imetyksellä on ollut iso merkitys. Tällaisia saattavat olla nukkumaanmenot, lohduttelut ja rauhoittelut. Imetyksen jättämää paikkaa voi täyttää vaikkapa halimalla, hellimällä, jumppaamalla tai köllimällä lapsen kanssa. Mieluisa kosketus vapauttaa sekä lapsen että aikuisen kehossa samoja mielihyvähormoneja kuin imetys.

Imetys on ollut yksi tärkeä vaihe elämässänne, ja nyt on uusien seikkailujen aika!

Julkaistu 2.9.2021