Imetys ja vanhemman jaksaminen

Uni on varmaan yksi vanhempia eniten mietityttäviä asioita, joita pohditaan, kun ensimmäistä vauvaa aletaan toivoa ja odottaa. Millainen vauva meille tulee? Miten se nukkuu? Miten jaksan? 

Pienelle vauvalle on tyypillistä herätä usein ja monta kertaa yössä. Vauvan vatsalaukku on pieni ja rintamaito hyvin sulavaa, joten nälkä voi yllättää muutaman tunnin välein. Pieni vauva toimii vaistojensa varassa ja usein heräämällä hän varmistaa, että häntä hoitava vanhempi ei ole häntä hylännyt. Vauvan kasvaessa toiset vauvat alkavat nukkua öitään paremmin ja pitempiä unipätkiä. Toiset vauvat jatkavat heräilyään pitkälle taaperoikään. 

Ensimmäiset viikot ovat intensiivisiä

Kun valmistautuu siihen, että ensimmäiset viikot ja kuukaudet voivat olla hyvinkin intensiivisiä, voi pärjätä pitkälle ajattelemalla, että tätä kestää vain lyhyen aikaa. Ensimmäisen lapsen saaneille on usein erityisen rankkaa, kun ei tiedä, mikä on normaalia ja kaikki on uutta.

Mitä, jos ei itse jaksa rikkonaisilla yöunilla?

Toisille vanhemmille jo pari heräämistä yön aikana voi olla liikaa ja viedä jaksamisen päiväsaikaan äärirajoille, toiset vanhemmat porskuttavat suhteellisen toimeliaina vielä kymmenelläkin yöheräämisellä. Toisia vanhempia saattaa helpottaa pelkästään jo tieto, että vauvan heräily on vauvan elämään kuuluvaa ja helpottaa ja loppuu ajan myötä. Toiset vanhemmat voivat haluta tilanteeseen nopeamman muutoksen, jos oma jaksaminen on koetuksella.

On monia tapoja, joilla voi muuttaa perheen arjen rytmejä ja imetyskäytäntöjä ja samalla tukea vanhemman jaksamista sekä imetyksen jatkumista. Niistä voi käydä lukemassa Uni vauvaperheessä artikkelista.

Uusien tapojen oppimisesta

Oli uuden nukkumistavan opettelu mikä tahansa – ilman rintaa nukahtaminen, omassa sängyssä nukkuminen tai yöimetysten lopettaminen – vauva saattaa tästä aluksi protestoida esimerkiksi itkemällä. Siksi kannattaakin miettiä, mihin perheen voimavarat riittävät ja jaksaako vanhempi uuden tavan opettelua ja vauvan protestointia. Toisissa perheissä, joissa on kaksi vanhempaa, on huomattu avuksi, kun ei-imettävä vanhempi on ottanut uusista tavoista isomman vastuun. Uusien tapojen opettelussa voi myös edetä pienin askelin: ensin siirrytään rinnalle nukahtamisesta kainaloon tai syliin nukahtamiseen ja siitä silitellen omaan sänkyyn nukahtamiseen. Jo nämä voivat esimerkiksi pidentää vauvan unisyklejä. 

Imettävä vanhempi voi mennä eri huoneeseen nukkumaan kuin vauva ja nukkua ensimmäisen unipätkän eri huoneessa ja sieltä yön aikana siirtyä vauvan viereen nukkumaan ja imettämään. Usein ensimmäinen unipätkä on pisin, jolloin myös vanhempikin saa pitkän unipätkän siihen. Näin voi tehdä vaikka muutaman kerran viikossa, joka saattaa jo näkyä huomattavana piristymisenä.  

Vauvan eri vaiheet

Ensimmäisenä vuotena lähes ainoa pysyvä asia on, ettei vauvan toiminnassa ole pysyvyyttä. Kun jokin juuri asia on alkanut sujua, homma muuttuukin yhdessä päivässä ja täysin varoittamatta. Joskus auttaa, että jokin tietty vaihe menee ohi. Jos jokin vaihe tuntuu jääneen päälle, voisiko vauvalla olla jotain toiminnallista, joka olisi hyvä tutkia? Allergiat, kiputilat, jumit?

Kuinka paljon voi olla erossa omasta vauvasta?

Toiset saattavat ajatella, että ei pääse koskaan minnekään, jos vauvaa ei ole totuttanut tuttipullolle. Jo ensimmäisten viikkojen jälkeen voi toinen vanhempi, isovanhempi tai muu läheinen lähteä vauvan kanssa vaunulenkille tai esimerkiksi kantovälinelenkille. Vaunuissa monet vauvat nukahtavat helposti ja nukkuvat pitkiäkin pätkiä. Tämän aikaa levon tarpeessa oleva vanhempi voi nukkua tai levätä. Lenkillä olija voi kiertää aivan lähistöllä, jotta vauvan herätessä lohtu olisi lähellä. 

Suunnilleen kolmesta kuukaudesta eteenpäin, kolmen tunnin syöttöväli on toisilla vauvoilla jo realistinen aika olla erossa. Hoitajan kanssa voi sopia, miten toimia, jos vauvalla tuntuu olevan hätä. Onko se jokin kantoväline? Pumpattua maitoa pieni tilkka? Mitä isommaksi vauva kasvaa, sitä helpompaa rytmin ennustaminen usein on ja omat menonsa voi sopeuttaa myös vauvan päiväuniksi. Yli puoli vuotiaasta voikin olla erossa jo pidemmän pätkän, jos yksi kiinteiden ateria korvaa imetyksen. 

Nukkuminen silloin kun vauva nukkuu on kulunut, mutta edelleen hyvä neuvo. Jos tuntuu, että uni ei tule silmään, pelkkä lepääminenkin vaakatasossa tukee jaksamista. Jos vauva nukkuu useamman kerran päivän aikana, voi miettiä, että mitä milläkin päiväunilla tekee. Yhdellä siivoaa, yhdellä lepää, yhdellä laittaa ruokaa.