Saako vauva tarpeeksi maitoa?

Vauvan maidonsaanti mietityttää monia. Miten voi olla varma, että imetetty vauva saa tarpeeksi ravintoa, kun rinnoissa ei ole virtausmittaria ja vauva tuntuu viihtyvän jatkuvasti tissi suussa?

Vauva kasvaa

Varmin merkki maidon riittävyydestä on vauvan painonkehitys. Ensimmäisinä päivinä syntymän jälkeen vauvan paino laskee, kuitenkin korkeintaan 10% syntymäpainosta. Noin neljäntenä päivänä painonlasku tasaantuu ja vauva saavuttaa syntymäpainonsa uudelleen 10-14 vuorokauden iässä. Alle puolivuotias vauva kasvaa vähintään 500 g kuukaudessa.

Vauva vaatii maitoa

Maidon riittävyydestä kertoo myös vauvan virkeys. Vaikka vastasyntynyt nukkuu paljon, vuorokauteen mahtuu kuitenkin vähintään 8-12 tehokasta imetyskertaa. On ihan tavallista, että imetys tuntuu täyttävän koko elämän: pieni vauva saattaa asua äidin rinnalla vuorokauden ympäri ja syödä myös öisin monta kertaa. Huolestua pitää silloin, jos vauva enimmäkseen vain nukkuu, imee vain harvoin tai tehottoman oloisesti.

Vaippoja kuluu

Ensimmäisten viikkojen aikana myös vauvan pissa- ja kakkavaippojen määrä kertoo vauvan ravinnon- ja nesteensaannista. Syntymän jälkeen vauvan kastelemat vaipat lisääntyvät päivittäin. Ensimmäisenä elinvuorokautena vauva kastelee vain yhden vaipan, toisena vuorokautenaan kaksi ja niin edelleen. Viidennestä vuorokaudesta eteenpäin vauvalla kastelee ainakin 5-6 vaippaa. Alkuaikoina vauvan tulisi myös kakata päivittäin. Ensimmäisten päivien kakat ovat sitkeää, tummaa lapsenpihkaa, joka vaalenee kellertäväksi maitokakaksi noin neljäntenä päivänä.

Ensimmäisten kuuden viikon jälkeen pissat ja kakat eivät enää kerro maidon riittävyydestä yhtä luotettavasti. Isommalla vauvalla pissaa voi tulla harvemmin, mutta suurempia määriä kerralla. Alkuviikkojen jälkeen vauvat myös kakkaavat hyvin yksilöllisesti: yksi vauva monta kertaa päivässä, toinen kerran viikkoon tai harvemminkin.

Mistä ei voi päätellä maidon riittävyyttä?

Imetykseen kuluvan ajan tai vauvan käytöksen perusteella ei voi luotettavasti arvioida maidon riittävyyttä. Vauvat ovat rytmiltään ja temperamentiltaan yksilöitä pienestä pitäen. Imetyskertojen kesto ja väli vaihtelee. Vauva voi yhtä hyvin syödä kolme kertaa tunnissa, kolmen tunnin välein tai kolme tuntia yhtämittaa. Eri imetyskerrat voivat olla eri mittaisia. Tiuhaan rinnalla käyminen ei kerro siitä, että maitoa olisi vauvan tarpeisiin liian vähän – se kertoo siitä, että vauvalla riittää puhtia imeä vauvantahtisesti. Riittämättömästä maitomäärästä eivät kerro myöskään vauvan kitinä, tyhjän tuntuiset rinnat tai se, ettei heru pumpulle. Sen sijaan hyvin unelias, tehottomasti tai harvoin imevä vauva saattaa olla nälissään ja avun tarpeessa.

Jos maidonsaannin turvamerkit – painonnousu, pissaaminen, kakkaaminen, vauvan virkeys ja imetyksen sujuminen – eivät täyty, tehosta imetystä ja ole yhteydessä neuvolaan.

Julkaistu 2.12.2016