Imetyksen sitovuus

Vauvan synnyttyä saatat yllättyä, kuinka intensiivistä ja hektistä elämä pienen vauvan kanssa on. Etenkin äidille voi tulla tunne, että kaikki aika menee imettämiseen, vaipanvaihtoon ja vauvan perushoitoon.
Pienen vauvan elämässä kaikki tapahtuu tiuhaan tahtiin. Vauva on juuri tullut kohdusta ja vasta sopeutuu maailmaan pikku hiljaa. Hän ei tunne kelloa eikä vuorokausirytmiä eikä osaa odottaa. Vauva tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa vielä pitkään.

Vauvavuosi on vaiheita täynnä

Ensimmäisinä viikkoina uusi arki uuden perheenjäsenen kanssa voi tuntua myllerrykseltä ja imetys hyvin sitovalta. Silloin voi auttaa tieto, että imetys vie aluksi paljon aikaa, mutta kyseessä on kuitenkin vain yksi vaihe jatkuvasti muuttuvassa vauvaelämässä.

Vastasyntynyt vauva on uskomattoman viisas ja suunnitelmallinen toiminnassaan. Ensimmäisten viikkojen tiheillä imetyksillä hän kasvattaa maitomäärän 4-6 viikossa sille tasolle, jolla hän pärjää koko kuuden kuukauden täysimetysajan. Vauvan kasvaessa imetyskerrat lyhenevät ja vähenevät. Ensiviikkojen urakoinnin jälkeen vauvalla on aikaa muuhunkin – erityisesti aikuisen kanssa höpsöttelyyn ja hurmaaviin hymyihin. Haastava vaihe ei jatku ikuisesti.

Lupa huilata

Vauvan kasvaessa ja oppiessa liikkumaan vauhdikkaasti vanhemmat alkavat usein kaipaamaan aikaa, jolloin sai vain istua aloillaan ja imettää. Vauvan ensimmäiset viikot voi ottaa myös mahdollisuutena huilia ja nauttia kaikessa rauhassa omaan vauvaan tutustumisesta. Imetys on mitä mainioin tekosyy unohtaa tiskit ja pyykkivuoret! Kerrankin on aikaa katsoa kaikki ne elokuvat ja sarjat, joita ei ole aiemmin ehtinyt, ja lukea kaikki ne kirjat, jotka vielä odottavat lukemista.
Toisaalta äidinmaito on aina mukana ja tarjoiluvalmista, joten mikään ei pidättele teitä neljän seinän sisällä kun ulkomaailma alkaa houkuttaa.

Julkaistu 2.12.2016