Miten imetykseen voi valmistautua?

Vauvan ensimmäinen imetys tapahtuu yleensä jo synnytyssalissa, hyvin pian syntymän jälkeen. Siitä alkaa yhteinen imetystaival, johon voi alkaa valmistautua jo odotusaikana.

Tutustu, puhu ja etsi tietoa

Oikea ja ajantasainen imetystieto auttaa ratkomaan monta imetykseen liittyvää kysymystä ja pulmatilannetta. Hyvään alkuun pääsee lukemalla tämän Odottavan perheen imetysoppaan.
Muita hyviä imetystiedon lähteitä löytyy kirjastosta ja netistä. Tutustu vaikka näihin:

  • Imetysopas, Niemelä Minni
  • Äidiksi ensi kertaa, Nylander Gro
  • www.kellymom.com

Rinnatkin valmistautuvat

Imetys on mahdollista kaiken muotoisilla ja kokoisilla rinnoilla. Odotusaikana rinnat valmistautuvat tulevaan imetykseen kasvattamalla maitoa tuottavaa kudosta. Omiin rintoihin on hyvä tutustua tulevan imetyksen kannalta ja jutella imetysohjaajakoulutuksen saaneen terveydenhoitajan sekä koulutetun imetystukiäidin kanssa.

Jos rinnanpäät ovat matalat tai kääntyneet sisäänpäin, niitä voi jo odotusaikana venyttää ja pyöritellä hellävaraisesti sormin. Pieni venyttely auttaa nänniä nousemaan paremmin esille, jotta vauva saa rinnasta hyvän otteen. Venyttelyyn voi käyttää sormien lisäksi nänninkohottajaa, jonka voi askarrella itse lääkeruiskusta tai ostaa valmiina apteekista.
Myös vauvan imu muokkaa rinnanpäitä, kun imetys käynnistyy ja jatkuu, joten matalista rinnanpäistä ei yleensä ole haastetta kuin aivan imetyksen alussa.

Vauva ja rinta riittävät

Imetys ei yleensä vaadi apuvälineitä, joten ennen vauvan syntymää ei kannata ostaa valmiiksi suurta määrää imetykseen tarkoitettuja tuotteita.
Osa äideistä ottaa mielellään jo synnytyssairaalaan mukaan omat imetysliivit ja imetyspaidan. Rinnat yleensä kasvavat imetyksen alkaessa koolla tai kahdella, joten odotusaikana ostettujen imetysliivien olisi hyvä olla joustavat.
Muita näppäriä apuvälineitä ovat kestoliivinsuojat, kotoa löytyvät pienet ja isommat tyynyt sekä vauvan harsot.
Imetystyyny, maidonkerääjät, rintakumi tai rintapumppu eivät ole välttämättömiä imetyksen kannalta, mutta odotusaikana voi ottaa valmiiksi selvää, mistä ne saa tarvittaessa vuokrattua tai ostettua.

Niksejä imetysarkeen

Imetys vie vauvan ensiviikkoina paljon aikaa, sillä monet pienet vauvat viettävät rinnalla suuren osan vuorokaudesta imemistä harjoitellen, syöden ja torkkuen. Kotityöt ja ruuanlaitto eivät silloin aina onnistu, joten viimeisinä raskausviikkoina voi tehdä ruokaa valmiiksi pakkaseen ja varata ruokakaappiin energiapitoisia, terveellisiä välipaloja.
Imetyshetkiä varten voi valmistella sänkyyn tai sohvannurkkaan mukavan paikan imetykselle. Siirreltävä kori on monessa perheessä ollut imetysmaratonien helpotus. Koriin voi varata naposteltavaa, juotavaa, lukemista, elokuvia, kaukosäätimet ja laturit.
Isompia sisaruksia voi viihdyttää puuhakorilla, joka otetaan esille vain vauvan imetyshetkinä, jotta mielenkiinto korin sisältöön säilyy. Jotkut isommat sisarukset nauttivat yhteisistä lukuhetkistä sillä aikaa, kun vauva syö.
Uuden vauvan ensiviikkoina kotiin kannattaa pyytää kaikki mahdollinen apu lasten- ja kodinhoitoon, jotta äidillä on riittävästi aikaa ja rauhaa imetyksen käynnistämiseen ja lepoon. Moni auttaa mielellään, kun rohkenee kysyä.

Mistä tukea imetykseen?

Lähes jokaiseen imetysaikaan kuuluu hetkiä, jolloin tarvitsee tukea ja rohkaisua. Imetysongelmiin kannattaa pyytää apua heti joko synnytyssairaalasta, neuvolasta tai imetyspoliklinikalta.

Koulutettu imetyksen vertaistuki on myös hyvä apu. Imetystukiryhmät toivottavat tervetulleiksi myös odottajat puolisoineen. Tukea saa myös Imetystukipuhelimesta 09 4241 5300 tai verkosta.

Julkaistu 2.12.2016