Imetyksen huimat hyödyt

Kansalliset imetyssuositukset löytyvät täältä.

Itsetehtyä superfoodia

Äidinmaito on ihmejuomaa. Se muuttuu vauvan tarpeiden mukaan: vastasyntynyt saa maitopisaroista tiivistettyä vastustuskykyä, pieni flunssapotilas energiapitoista lohtujuomaa ja maailmaa valloittava taapero rautaisannoksen infektiosuojaa. Lapsi hyötyy äidinmaidosta imetystaipaleen jokaisena päivänä. Sen sisältämät ravinto- ja vasta-aineet eivät häviä, vaikka imetys jatkuisi vauvavuoden jälkeenkin.

Terveyttä kahdelle

Imetetyillä lapsilla on vähemmän tavallisimpia infektiotauteja kuten suolisto- ja hengitystieinfektioita. Äidinmaitoa saavilla lapsilla taudit ovat usein lievempiä ja lyhytkestoisempia ja vaativat harvemmin sairaalahoitoa.

Astmaa, atopiaa sekä I- ja II-tyypin diabetestä on imetetyillä vähemmän kuin korvikeruokituilla. Imetys ehkäisee myös ylipainoa niin lapsuudessa kuin myöhemmälläkin iällä. Imetetyillä vauvoilla kätkytkuoleman riski on pienempi kuin korvikeruokituilla.

Imetyksen terveyshyödyt eivät rajoitu vain vauvaan, vaan myös äiti hyötyy. Imettäneillä naisilla on pienempi riski sairastua rintasyöpään, munasarjasyöpään, aikuistyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Täysimetys kuluttaa energiaa 500 kcal päivässä, joten siitä on apua myös raskauskilojen karistamisessa ja painonhallinnassa.

Imetys helpottaa arkea

Alkuun päästyään imetys on myös vaivattomin tapa ruokkia lapsi – ja käytännössä ilmaista. Äidinmaito kulkee aina kätevästi mukana oikean lämpöisenä ja hygieenisesti pakattuna. Se ei pääse loppumaan, vaikka olisikin pitkä juhlapyhä ja kaupat kiinni. Imetyksestä ei tule tiskiä eikä pakkausjätettä.

Vauvalle imetys on paljon muutakin kuin ruokaa: se on turvaa, läheisyyttä ja rakkautta.
Imetys lohduttaa elämän kolhuissa ja auttaa nukahtamaan. Se antaa rohkeutta, kun ujostuttaa ja rauhaa, kun riehututtaa.

Julkaistu 2.12.2016