Vauvan ensimmäiset päivät

Ensimmäisenä elinpäivänään vauva on usein vähän väsyksissä syntymän jälkeen. Hän nukkuu paljon ja herää syömään muutaman tunnin välein. Myös fiksut vanhemmat pyhittävät ensimmäiset tunnit lepäämiseen ja toipumiseen. Levolliset ensitunnelmat vaihtuvat nimittäin nopeasti imetysmaratoniksi.

Maitotilaus käyntiin

Ensimmäisen vuorokauden lähestyessä loppuaan vauva virkistyy. Yhtäkkiä hän haluaa viettää lähes kaiken aikansa rinnalla ja vaikuttaa silti tyytymättömältä. Toinen vuorokausi voi koetella vanhempien uskoa äidinmaidon riittävyyteen. Vauvan runsaat imuhalut ovat kuitenkin hänen keinonsa kertoa rintojen maitokoneistolle, että “Olen täällä, valmistakaa minulle ruokaa”. Toisen päivän tiheiden ja pitkien imetyshetkien ansiosta maitomäärä lähtee nopeasti lisääntymään. Samalla vauva saa reilusti harjoitusta imuotteesta. Vauvan urakointi palkitaan ja imetys saa parhaan mahdollisen alun.

Luota vauvaan

Mukavat imetysasennot, joissa äitikin pystyy lepäämään, rinnan tiheä vaihtaminen sekä luottamus vauvan viisauteen auttavat selviämään stressaavaksi koetusta toisesta päivästä.
Helpotusta intensiivisiin ensipäiviin tuo vauvan pitäminen ihokontaktissa, josta häntä ei tarvitse siirrellä minnekään. Omaan koppaan kapaloiminen ei ole vauvalle hyväksi: tiukka kapalo vaimentaa vauvan luontaisia vaistoja ja pidentää unipätkiä, jolloin vauva voi unohtaa herätä syömään riittävän usein.

Julkaistu 2.12.2016