Imetyksen ensipäivien haasteita

Vauva hermostuu rinnalla

Ihan pienelläkin vauvalla on taito kertoa nälästään hamuilemalla. Huitominen, nokkiminen, nuoleminen ja maiskutus kuuluvat asiaan. Vauva osaa! Kun vauvan ottaa rinnalle heti ensimmäisistä nälkämerkeistä, hänellä on aikaa rauhassa hakea ja harjoitella. Takanoja-asento toimii usein: siinä vauva rauhoittuu ja rinnalle hakeutumisen vaistot pääsevät valloilleen.

Jos vauva hermoilee rinnalla, hänet kannattaa rauhoitella ensin ja yrittää vasta sitten uudelleen. Vauvalle jutteleminen tai hyräily rauhoittaa niin vauvaa kuin vanhempaakin. Jos vauvaa harmittaa imuotteen löytämisen hankaluus, rintaa voi kokeilla tarjota C-otteella.

Maito nousee – rinnat pingottavat

Voimakkaampi maidonnousu tapahtuu yleensä 3-4 päivän päästä vauvan syntymästä.  Rinnat saattavat turvota koviksi palloiksi ja ne tuntuvat aroilta. Olo on ehkä vähän tukala ja myös lievää lämpöä voi nousta. Rinnoissa on maitoa, mutta osa pinkeydestä johtuu kudosturvoksesta. Jos lypsät tai pumppaat, tee se hellävaroen.

Viileä pakkaus tai jääkaappikylmät, kaulitut kaalinlehdet auttavat turvotukseen ja helpottavat oloa. Myös särkylääkettä voi ottaa pakkausohjeen mukaisesti.

Vauva on harjoitellut imemistä pehmeistä rinnoista ensipäivien ajan. Voimakkaan maidonnousun jälkeen pinkeästä rinnasta voi olla vaikeaa saada otetta. Rinnanpäätä voi pehmittää ja muokata ennen imetyshetkeä painelemalla sormenpäillä nännin ympäriltä muutaman minuutin ajan. Tätä kutsutaan RPS-tekniikaksi (Reverse Pressure Softening = paineluhieronta).

Imetys sattuu

Alussa hormonit herkistävät nännejä, mutta muu kipu ei kuulu asiaan. Kova imetyskipu, joka ei häviä ensimmäisten imaisujen jälkeen tai rikkoutuneet rinnanpäät kielivät yleensä huonosta imuotteesta. Imetyskipua tai imetyksen aikana voimistuvia jälkisupistuksia voi tarvittaessa lääkitä ibuprofeenilla tai parasetamolilla. Kivun syy pitää silti aina selvittää ja hoitaa.

Usein jo imuotteen korjaaminen riittää. Siirrä vauvaa imettäessäsi noin 10 cm tämän jalkojen suuntaan, jolloin pää kallistuu taakse ja suu aukeaa paremmin. Kun vauva haukkaa rinnanpään suuhunsa, tue hänet ihan kiinni vartaloosi. Huolehdi, että olette vauvan kanssa maha mahaa vasten: jos vauva joutuu kääntämään päätään sivulle tarttuakseen rintaan, hän ei saa hyvää otetta. Takanoja-asento ja ihokontaktissa pitäminen auttavat vauvaa toimimaan vaistojensa mukaan ja helpottavat usein hyvän imuotteen löytymistä. Kun ote kohenee, pääsevät rinnanpäätkin parantumaan.

Rinnanpäät rikki

Nännihaavat kannattaa pitää kosteina maidonkerääjien tai keittosuolaliuoksella kostutettujen harsotaitosten avulla. Kuivana haava pääsee rupeutumaan ja rupi irtoaa joka kerta vauvan imiessä, jolloin haava on taas ammollaan. Vaihda puhdas keittosuolataitos joka imetyskerran jälkeen. Lanoliinivoiteen tai Bepanthenin käyttö voi myös auttaa – pidä kerros ohuena, jotta iho hengittäisi. Voidetta ei tarvitse pestä pois rinnoista ennen imetystä, mutta näkyvä voidekerros on hyvä pyyhkäistä pois.

Keittosuolaliuosta eli fysiologista suolaliuosta voi ostaa apteekista tai valmistaa itse (2 tl suolaa / 1 litra keitettyä vettä).

Lue lisää haavan hoidosta täältä.

Pieni unikeko

Osa vastasyntyneistä tuppaa nukkumaan vähän liikaakin. Etenkin lievästi ennenaikaiset vauvat saattavat olla uneliaita ja heitä voi olla vaikea saada syömään tarpeeksi usein, eli vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa. Väsynyttä pikkukaveria voi herätellä vähentämällä vaatteita, vaihtamalla vaipan ja silittelemällä. Imetyshetkinä ja niiden välissä kannattaa suosia ihokontaktia. Jos vauva ei innostu imemään, rinnanpäähän voi puristaa maitopisaroita houkuttimeksi tai tarjota muutaman millilitra lypsettyä maitoa pienestä kupista hörpyttäen, lusikalla tai neulattomalla lääkeruiskulla.

Vauvan imiessä rinnalla mahaan menevän maidon määrää voi lisätä puristamalla rintaa laajalla otteella nännipihan takaa. Kun vauva alkaa torkahdella rinta suussa, hänet voi vaihtaa toiselle rinnalle. Pienet kuulumisten vaihdot ja pusuttelut puolenvaihdon yhteydessä virkistää vauvaa imemään lisää. Vauvaa voi vaihtaa rinnalta toiselle vaikka muutaman minuutin välein. Jokainen vaihto saa rinnan herumaan uudelleen. Rintaa tiuhaan vaihtamalla vauva saa samassa ajassa enemmän maitoa kuin pelkästään yhtä rintaa imiessään. Samalla maitomäärä lisääntyy tehokkaasti.

Kun imetys huolettaa, pyydä apua kätilöiltä, neuvolasta tai imetystukiäidiltä. Älä jää yksin!

Lähteet:
Reverse Pressure Softening: A Simple Tool to Prepare Areola for Easier Latching During Engorgement. Cotterman, K. Jean. Journal of Human Lactation  May 2004 vol. 20 no. 2227-237

Latching-On and Suckling of the Healthy Term Neonate: Breastfeeding Assessment. Cadwell, Karin. Journal of Midwifery & Women’s Health. Volume 52, No. 6, November/December 2007

Mothers’ Behavior That Undermines Breastfeeding Latch: The Fear Response. Thorley, Virginia. Journal of Human  Lactation. August 2005 vol. 21 no. 3243-244

Does breastfeeding position influence the onset of nipple trauma? Coca, Kelly Pereira et al. Extracted from the thesis, “Traumas mamilares: estudo dos fatores associados”, Nursing Department, Federal University of São Paulo, 2005. Rev Esc Enferm USP (Journal of São Paulo University School of Nursing), Volume: 43, Issue: 2, Date: 2009 Jun , Pages: 446-52

Naistalo https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/imetys/imetys-ja-kipu

Julkaistu 2.12.2016