Miten paljon vastasyntynyt syö?

Ensipäivien eliksiiriä

Vastasyntyneen vatsalaukku on pieni, noin viinirypäleen kokoinen, ja täyttyy aluksi pienestä määrästä maitoa. Ensipäivien maito eli kolostrum on tuhtia tavaraa, jolloin pieni määrä kerrallaan riittää. Kolostrum on usein erinäköistä kuin kypsä maito: tahmeaa, valkoista, keltaista, punaista tai jopa vihertävää. Kolostrum on vauvalle paljon muutakin kuin ruokaa. Vauva saa siitä tarvitsemiaan ravintoaineita, nestettä sekä myös perustan vastustuskyvylleen.

Tiheät imetykset kasvattavat maitomäärää

Vuorokauden ikäinen, täysiaikainen ja terve vauva saa yleensä yhdellä imetyksellä 1 – 5 ml kolostrumia. Kahden vuorokauden ikäinen vauva saa yhden imetyksen aikana keskimäärin noin 5 -15 ml kolostrumia. Maitomäärä lisääntyy sitä nopeammin, mitä enemmän vauva imee rinnalla. Viikon ikäinen vauva saattaa syödä kerta-annoksena jopa 60 ml maitoa.

Ihokontakti tukee imetystä

Maidoneritys pääsee vauhtiin, kun istukka on poistunut synnytyksessä. Maitomäärä lisääntyy huomattavasti, eli “maito nousee”, suurimmalla osalla äideistä 2 – 4 päivän kuluttua synnytyksestä . Osalla äideistä maitomäärän selvä lisääntyminen kestää päivän tai pari pidempään. Jos terve ja täysiaikainen vastasyntynyt saa olla alusta asti paljon ihokontaktissa ja imeä vauvantahtisesti, hän todennäköisesti pärjää maidonnousuun saakka ilman lisämaitoa sikiöaikaisten ravinto- ja nestevarastojensa turvin.

Julkaistu 2.12.2016