Mistä tietää, että vauvalla on nälkä?

Vauvantahtinen imetys tarkoittaa, että vauvaa imetetään aina, kun hänellä on nälkä. Mistä sitten tietää, milloin vauva haluaa rinnalle? Itkustako? No ei oikeastaan. Itkulla vauva kertoo, että on jo todella nälkäinen ja tuskastunut siihen, että maitoa ei kuulu, vaikka kuinka yrittää pyytää. Sitä ennen vauva on ehtinyt kertoa nälästään jo lukemattomin pienin vihjein.

Hennot merkit

Ensimmäiset merkit nälkäisyydestä voi huomata vauvan heräillessä. Unen keventyessä vauva nuolee huuliaan, maiskuttelee ja kääntelee päätään. Vauvan voi hyvin ottaa rinnalle jo tässä vaiheessa etenkin, jos vauva tuntuu olevan kärsimätöntä sorttia ja vielä harjoittelee imemistä.

Voimistuvat merkit

Vauvan herättyä nälkäviestit voimistuvat. Vauva huitoo käsillään, imee sormiaan ja hamuaa ilmaa. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä levottomammaksi vauva muuttuu. Vauva hamuilee käännellen päätä puolelta toiselle ja syliin nostettuna nokkii aikuista. Nyt kannattaa jo hylätä ajatus vaipanvaihdosta, vauva on tosissaan.

Viimeiset keinot

Jos nälkä vielä kasvaa, alkaa vauva kitistä ja takoo nyrkeillään hermostuneesti. Itku on vauvan vihoviimeinen keino kertoa, että nyt pitäisi saada ruokaa. Itkevän vauvan on kuitenkin mahdotonta tarttua rintaan hyvällä imuotteella. Ennen kuin imetys pääsee alkamaan, vauva tarvitsee apua rauhoittumiseen. Kiihtynyttä vauvaa voi tyynnytellä esimerkiksi ihokontaktin ja rauhallisen juttelun avulla.

Uneliasta pitää herätellä

Vauvan nälkämerkkien mukaan imettämällä maitomäärä pysyy yleensä hyvällä tasolla. Osa vastasyntyneistä on kuitenkin ensimmäisinä viikkoinaan uneliaita. Jatkuvasti monen tunnin unia nukkuvaa vastasyntynyttä täytyy herätellä syömään, jos imetyskertoja ei muuten tule ainakin 8-12 vuorokauteen. Herättelystä voi luopua, kun vauva on saavuttanut syntymäpainonsa ja/tai heräilee selkeästi itse riittävän usein ruokailemaan.

Vanhempi tuntee vauvansa

Ensimmäisten yhteisten päivien ja viikkojen aikana vanhemmat oppivat hiljalleen tunnistamaan oman vauvansa viestejä ja reagoimaan niihin hänen temperamenttinsa mukaisella nopeudella. Osa vauvoista on hetkessä nollasta sataan kiihtyvää tyyppiä – vauvoja, jotka yltyvät täyteen huutoon siinä ajassa, mikä äidiltä kuluu etsiä rinta esiin. Temperamentiltaan kiihkeiden vauvojen vanhemmat oppivat reagoimaan kaikista varhaisimpiin nälkäviesteihin imetystilanteita rauhoittaakseen.

Julkaistu 2.12.2016