Hyvä imuote

Imuote on avainasemassa imetyksen sujumisen kannalta. Hyvällä imuotteella on kaksi keskeistä mittaria: vauva saa tehokkaasti maitoa ja rinnanpäihin ei satu vauvan imiessä.

Kaikki lähtee imetysasennosta

Hyvän imuotteen perusta on imetysasento, joka mahdollistaa vauvalle pään taivuttamisen taaksepäin ja suun avaamisen ammolleen. Vauvan täytyy myös yltää rintaan: toimiva muistisääntö on, että äiti ja vauva ovat aina maha mahaa vasten, ihan kiinni toisissaan. Toinen muistisääntö on “nenä ja nänni kohdakkain”. Kun rinnanpää osoittaa vauvan nenää, vauva taivuttaa päätään taaksepäin ja suu avautuu suureksi. Kun vauvan ottaa rinnalle heti ensimmäisistä nälkäviesteistä, hänellä on kärsivällisyyttä hamuilla rauhassa, jolloin imuote on todennäköisemmin hyvä.

Vauva haukkaa rintaa kuin hampurilaista

Vauva haukkaa rintaa suu ammollaan. Jotta vauva saisi mahdollisimman laajan otteen rinnasta, tue hänet aivan kiinni omaan vartaloosi. Hyvässä imuotteessa rinnanpää on syvällä vauvan suussa. Tarkista osuuko vauvan leuka rintasi ihoon. Jos osuu, vauvan pää on todennäköisesti sopivasti takakenossa. Jos taas vauvan nenä painuu rintaan, kokeile siirtää vauvaa hänen jalkojensa suuntaan, kunnes nenä vapautuu ja leuka ottaa kiinni rintaasi.

Nielemisäänet kertovat tehokkaasta imusta

Kun vauva imee, hänen suunsa on edelleen laajasti auki. Imeminen näkyy leuan liikkeenä vauvan ohimoilla asti. Nielemisäänet voi kuulla, kun vauva imee tehokkaasti. Huonosta imuotteesta sen sijaan kertovat huulet töröllään imeminen, poskien painuminen kuopalle, maiskahtelevat äänet sekä se, että vauva pyrkii irrottamaan otteensa tuon tuostakin. Myös nänni voi näyttää litistyneeltä imetyksen jälkeen.

Imetys ei saa sattua

Kun imuote on kunnossa, imetys on kivutonta, vaikka rinnanpäät olisivat jo ehtineet kärsiä aiemmasta huonosta imuotteesta. Jos imuote sattuu, irrota vauvan ote rinnasta pujottamalla pikkusormesi vauvan suupielestä sisään ja yrittäkää uudelleen. Pyydä apua hyvän imuotteen metsästykseen!

Julkaistu 2.12.2016