Entä jos ensi-imetys viivästyy?

Erilainen alku – viivästynyt ensi-imetys

Vauvan syntymän jälkeen joko äiti tai vauva voi tarvita hoitoa, jota ei ole mahdollista toteuttaa erottamatta heitä toisistaan. Vaikkei vauva pääsisi heti rinnalle, imetys voi silti saada hyvän alun, kun maidoneritys käynnistetään vauvan puolesta. Ensimmäisinä päivinä käsinlypsy on helpoin tapa stimuloida rintoja ja kerätä maitopisaroita vauvalle. Lypsäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian – mieluiten jo synnytyssalissa tai heräämössä eli 1-2 tunnin kuluessa vauvan syntymästä.

Käsinlypsy – näin se käy

Aseta käsi C-kirjaimen muotoon noin 3 cm etäisyydelle nännistä: peukalo nännin yläpuolelle ja muut sormet alapuolelle. Paina kämmentä kohti rintakehää ja purista peukaloa ja muita sormia yhteen. Älä liu’uta sormia iholla: rintakudos jää sormien väliin myös liikkeen loppuvaiheessa. Hellitä ote parin sekunnin kuluttua. Toista liikettä melko tiheässä rytmissä. Siirrä välillä sormien paikkaa, jotta rinta tyhjenee eri puolilta.

 

Vinkki:  Tekniikkaa voi harjoitella jo etukäteen jo odotusaikana raskausviikolta 38 alkaen.

Enemmän kuin ruokaa

Aluksi maitoa tulee vain muutamia pisaroita. Pisarat ovat kuitenkin vauvalle kullanarvoista ensimaitoa – kolostrumia. Tipat kerätään lääkekippoon tai ruiskuun – puoliso tai tukihenkilö voi auttaa tässä – ja annetaan vauvalle mahdollisimman pian.

Imetyksen aloittaminen

Vaikka ensi-imetystä olisi jouduttu siirtämään, mitään ei ole vielä menetetty. Ensi-imetys voidaan toteuttaa kaikessa rauhassa heti, kun äiti ja vauva pääsevät taas yhteen.

Katso video käsinlypsystä (Terveyskyla.fi)

Julkaistu 2.12.2016