Mitä imetyksen vertaistukijat tekevät?

Imetystukiäidit ja -vanhemmat antavat imetykseen perehtynyttä vertaistukea, kun vanhemmalla on imetykseen liittyviä kysymyksiä tai huolia. Perheitä kohdataan eri tukimuotojen kautta, verkossa ja kasvotusten.

Jokainen vapaaehtoinen voi kokeilla itselleen sopivia tukemisen muotoja. Jos haluat kohdata ihmisiä kasvotusten, imetystukiryhmä voi olla sinun juttusi. Jos vahvuutesi on kirjoittaminen, sinulle voi sopia tukeminen verkossa. Imetyksen vertaistukijana voit vierailla myös perhevalmennuksissa ja tapahtumissa.

Imetyksen vertaistukeminen on vapaaehtoistyötä, eli sinun oma harrastus. Omiin päivystys- ja ryhmänohjausvuoroihin on tärkeää sitoutua. Voit kuitenkin aina vähentää tai lisätä osallistumistasi oman elämäntilanteesi mukaan.

Tukityöhön voi osallistua usein myös omien lasten läsnäollessa, jos se tuntuu luontevalta omassa perheessäsi. Lapset ovat aina tervetulleita myös yhdistyksemme koulutuksiin ja tapahtumiin.

Löydä oma tukimuotosi

Imetystukiryhmässä tai perhekerhossa

Imetystukiryhmän tapaamiset ovat avoimia kohtaamispaikkoja odottaville ja imettäville perheille. Ryhmää ohjaavana vertaistukijana pääset tukemaan vanhempia kasvokkain. Osa kävijöistä voi tarvita apua imetysasennon löytämisessä, osa haluaa jutella imetykseen liittyvistä ajatuksistaan. Ryhmä tapaa yleensä kerran tai kaksi kuukaudessa. Imetyksen vertaistukijoiden tuen lisäksi ryhmään osallistuvien perheiden kokemukset ja toisilleen antama tuki ovat tärkeässä osassa.

Imetystukiryhmää ohjaamaan tarvitaan vähintään kaksi vapaaehtoista, mieluiten isompikin porukka.  Yksi ryhmätapaaminen kestää yleensä noin 1,5 tuntia ja lisäksi tulee alku- ja loppujärjestelyt. Ryhmän ohjaamisen lisäksi on hyvä varata aikaa kauden tapaamisten ennakkosuunnitteluun, markkinointiin ja yhteydenpitoon Imetyksen tuen toimiston kanssa. Porukalla tämä kaikki sujuu mukavasti! Voitte järjestää yhdistyksen kustantamana myös alueen vapaaehtoisten omia tapaamisia ja suunnitteluhetkiä hyvässä seurassa herkutellen.

Jos olet paikkakuntasi ainoa imetystukivanhmepi, tukiryhmän perustamisen sijaan voit vierailla esimerkiksi kunnan perhekerhossa.

Paikallinen imetystukiryhmätoiminta voi pitää sisällään myös imetystuen tutuksi tekemistä neuvolassa ja synnytyssairaalassa, vierailuja perhevalmennuksissa, lapsiperhetapahtumiin osallistumista tai tempausten järjestämistä. Tällaisia asioita voit mahdollisuuksien mukaan tehdä myös silloin, kun paikkakunnallasi ei ole muita vapaaehtoisia.

Vapaaehtoistyöhön kuluva aika imetystukiryhmässä: noin 4 tuntia / kk

Rinnalla-sovelluksessa

Sovellustukea annetaan omalla tietokoneella tai mobiililaitteella. Sovellus on aina avoinna, mutta voit säädellä tukityön määrää itsellesi sopivaksi. Kun olet aktiivisena sovelluksessa, vastaat sinulle tulleisiin tukikysymyksiin 1-2 päivän sisällä omien aikataulujesi mukaan. Voit laittaa sovelluksen välillä kokonaan tauolle, kun elämässä on kiireisempi jakso.

Sovellustiimi pitää yhteyttä oman yhteydenpitokanavansa kautta, jossa voi pyytää vinkkejä ja tukea tarvittaessa.

Vapaaehtoistyöhön kuluva aika sovelluksessa: valintasi mukaan alkaen 1 tunti / kk

ImetysChatissa

ImetysChat on avoinna päivystysaikoina noin 2-4 kertaa viikossa. Yksi päivystys kestää yleensä 1-2 tuntia. Chat-päivystäjät ovat mukana ainakin yhdellä tai halutessaan useammalla vuorolla per viikko.

Chat-päivystäminen tapahtuu omalla tietokoneella tai puhelimella, eli voit päivystää kotoa käsin. Päivystysajat sovitaan yhdessä ja ne sijoittuvat usein lasten päiväuniaikaan tai myöhempään iltaan. Chatissa päivystävillä vapaaehtoisilla on käytössä oma yhteydenpitokanava, joten voit olla yhteydessä ja kysyä tarvittaessa vinkkejä myös muilta vertaistukijoilta.

Vapaaehtoistyöhön kuluva aika chatissa: noin 2-4 tuntia / kk

Facebook-ryhmässä

Imetyksen tuen vapaaehtoiset vastaavat tukipyyntöihin ja osallistuvat keskusteluun Imetyksen tuen Facebook-ryhmässä anonyymillä Imetystukiäiti-profiililla. Facebook-tiimin imetystukiäidit vastailevat tukipyyntöihin vähintään yhtenä päivänä viikossa. Voit myös osallistua ryhmän moderointiin ja jäsenhyväksyntään. FB-tukea annetaan omalla tietokoneella tai mobiililaitteella ja voit ajoittaa tukityön itsellesi sopivaan hetkeen päivästä.

FB-tiimillä on oma yhteydenpitokanava, joten tukeminen on yhteisöllistä ja imetyksestä oppii muiden avulla paljon.

Vapaaehtoistyöhön kuluva aika FB-ryhmässä: noin 4-8 tuntia / kk