Imetystuen peruskurssi

Imetystuen peruskurssi on tarkoitettu Imetyksen tuki ry:n vertaistukitoiminnasta kiinnostuneille. Kurssi on monipuolinen tietopaketti imetyksestä ja kohtaamisen taidoista. Kurssi valmentaa imetystukiäitinä toimimiseen yhdistyksen eri tukimuodoissa eli imetystukiryhmissä- ja kahviloissa, imetystukipuhelimessa, chatissa sekä Imetyksen tuen Facebook-ryhmässä.  Kouluttajina toimivat Imetyksen tuki ry:n kokeneet kouluttajatukiäidit.

Imetystukiäiti on:
-Itse imettänyt
-Valmis sitoutumaan tukiäititoimintaan vähintään 1 – 2 vuodeksi
-Elämäntilanteessa, joka mahdollistaa vaativassa vapaaehtoistyössä toimimisen ja kehittymisen
-Sitoutunut imetystukiäidin eettisiin ohjeisiin

Kurssin osallistujat valitaan hakemusten perusteella. Hakulomakkeella kartoitetaan hakijan motivaatiota ja resursseja toimia vapaaehtoisena imetystukiäitinä. Hakuajan alku ilmoitetaan kurssikohtaisesti kunkin kurssin sivulla.  Tieto valituksi tulemisesta / jonopaikasta lähetetään sähköpostitse kahden viikon kuluessa hakuajan päättymisestä.

Tulevat kurssit ja linkin hakulomakkeelle näet tältä sivulta.

Imetystuen peruskurssi pähkinänkuoressa

 • 4 lähiopetuspäivää, kurssipäivän kesto 6 tuntia
 • Kurssin laajuus 28 h (sis. ennakkotehtävän ja kotitehtäviä)
 • Kurssin hinta 40 € (sis. koulutuksen, kurssimateriaalit ja kurssikahvit)
 • Kurssille otetaan 8-20 osallistujaa hakemusten perusteella.
 • Kurssitapaamiset pidetään lauantaisin tai sunnuntaisin.
 • Kurssista saa todistuksen, kun on ollut läsnä vähintään kolmella kurssikerralla, tehnyt kotitehtävät ja maksanut kurssimaksun
 • Kurssille voi osallistua yhdessä vauvan kanssa

Kurssi pohjautuu näyttöön perustuvaan imetystietoon ja äitien kokemukseen imetyksestä.  Kurssilla käsitellään myös omia imetyskokemuksia.

Mitä vapaaehtoistyö imetystukiäitinä on ja mitä se vaatii?

Imetystukiäidit antavat vertaistukea imetyksen kaikkiin vaiheisiin Imetyksen tuki ry:n eri tukikanavien kautta. Jokainen vapaaehtoinen voi valita itselleen sopivan tavan toimia imetystukiäitinä. Aluksi voi olla hauska kokeilla monenlaisia tukemisen muotoja, niin oma juttu imetystukemiseen löytyy kokemuksen karttuessa. Imetystukiäidiltä vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja, taitoa kuunnella ja vahvistaa äidin asiantuntijuutta sekä kykyä toimia erilaisissa tilanteissa niin, että tuki on aina yksilöllistä ja äitilähtöistä. Useimpien mielestä imetystukiäitiydessä parasta on, kun näkee, miten annettu tuki huojentaa kysyjän mieltä ja auttaa konkreettisesti perheen tilanteessa. Vertaistukijana toimiessa oppii itsekin koko ajan uutta ja kohtaamisen taidot vahvistuvat.

Lue lisää, millaista eri tukimuodoissa tukeminen on:

Imetystukiäitinä imetystukiryhmässä / perhekahvilassa

Imetystukiryhmää ohjaamaan tarvitaan vähintään kaksi tukiäitiä, mieluiten porukka. Yleensä ryhmät kokoontuvat 1-2 kertaa kuukaudessa. Imetystukiryhmän tapaamisten lisäksi aikaa menee toiminnan suunnitteluun, järjestelyyn, markkinointiin ja yhteydenpitoon Imetyksen tuki ry:n toimiston kanssa. Säännöllisesti kokoontuvan imetystukiryhmän sijasta esimerkiksi paikkakunnan ainoa imetystukiäiti voi vierailla silloin tällöin vaikkapa perhekerhossa. Paikallistoiminta voi pitää sisällään myös tukiäitien omia tapaamisia, yhteistyötä terveydenhuollon kanssa tai erilaisiin tapahtumiin osallistumista tai tempausten järjestämistä.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh: 4 tuntia / kk

Imetystukiäitinä ImetysChatissa

ImetysChat-päivyksiä on noin kolme kertaa viikossa, 1 – 2 tuntia kerrallaan. Lisäksi imetystukiäiti voi halutessaan avata chatin 1-2 tukikontaktille itselleen sopivana ajankohtana. Chat-päivystäjät päivystävät vähintään kerran viikossa. Chat-päivystäminen tapahtuu kotoa käsin omalla tietokoneella tai puhelimella.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh. 4-8 tuntia / kk

Imetystukiäitinä Imetystukipuhelimessa

Imetystukipuhelin päivystää noin kolme kertaa viikossa, 1 – 2 tuntia kerrallaan. Imetystukipuhelimen päivystäjät päivystävät vähintään kerran viikossa. Imetystukipuhelimen puhelut ohjataan vaihteen kautta imetystukiäidin omaan puhelimeen, joten päivystäminen sujuu kotoa käsin.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh. 4-8 tuntia / kk

Imetystukiäitinä Facebook-ryhmässä

Imetystukiäidit vastaavat tukipyyntöihin ja osallistuvat keskusteluun Imetyksen tuen Facebook-ryhmässä anonyymillä Imetystukiäiti-profiililla. Facebook-ryhmässä tukevat imetystukiäidit vastailevat tukipyyntöihin vähintään yhtenä päivänä viikossa.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh. 4 tuntia / kk

Usein kysyttyjä kysymyksiä Imetystuen peruskurssista

Millaisia asioita kurssilla käsitellään?

Kurssipäivät pitävät sisällään imetystietoa, vertaistukijuuteen perehdytystä sekä Imetyksen tuki ry:n esittelyä. Kurssilla käytetyt opetusmenetelmät ovat toiminnallisia ja monipuolisia ja jättävät tilaa myös keskustelulle.

Kurssilla käsitellään esimerkiksi näitä aiheita:

 • Mitä äidissä ja vauvassa tapahtuu imetyksen ensipäivinä?
 • Millainen on hyvä imuote ja imetysasento?
 • Mistä tietää riittääkö äidinmaito?
 • Mitä äidinmaito sisältää ja miten se syntyy?
 • Miten lisätä tai vähentää maidon määrää?
 • Miten imetys muuttuu, kun vauva kasvaa?
 • Mistä imetyskipu voi johtua ja miten sitä hoidetaan?
 • Mitä sitten kun imetys päättyy?
 • Vapaaehtoistyö Imetyksen tuki ry:ssä
 • Äitilähtöinen imetystuki
 • Aktiivinen kuuntelu
Keitä siellä on?

Aivan tavallisia, imetystukemisesta kiinnostuneita äitejä, joilla on hyvin erilaisia kokemuksia imetyksestä.

Saako lapsen ottaa mukaan?

Vauvat ja pienet taaperot ovat tervetulleita kurssille, ja pyrimme hankkimaan lapsille sopivia tiloja. Lastenhoitoa emme voi perustietokursseilla tarjota, joten isommat lapset ja sisarukset viihtyvät varmasti paremmin kotona jonkun tutun aikuisen seurassa.

Miten kurssin jälkeen pääsee mukaan imetystukiäititoimintaan?

Kurssi antaa riittävät pohjatiedot tukiäititoiminnan aloittamiseen ja kurssin viimeisenä päivänä keskitytään erilaisiin tukimuotoihin, imetystukemisen arvoihin ja tukiäidin vuorovaikutustaitoihin. Kurssilta voi löytyä ohjaajakaveri omaan tai jo toimivaan imetystukiryhmään. Kurssin jälkeen uudet tukiäidit tekevät tukiäitisopimuksen yhdistyksen kanssa. Yhdistyksen koordinaattorit auttavat löytämään omannäköisen tavan toimia tukiäitinä.

Voiko terveydenhuollon ammattilainen osallistua peruskurssille?

Kyllä voi. Imetystukiäitien joukossa on paljon terveydenhuollon ammattilaisia. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat imetystukiäiteinä toimiessaan vertaistukijan roolissa.

Imetystuen peruskurssilla ei voi korvata WHO:n imetysohjaajakoulutusta. Suosittelemme kuntia ja sairaanhoitopiirejä järjestämään ammattilaisille peruskurssina WHO:n 20 tunnin imetysohjaajakoulutuksen, ja lisäksi esimerkiksi IBCLC-tutkinnon suorittaneiden imetysasiantuntijoiden tarjoamaa täydennyskoulutusta.

Haaveena imetystukiäitinä toiminen mutta omalle paikkakunnalle ei ole tulossa peruskurssia?

Jos imetystukiäitiys tuntuu omalta jutulta, kannattaa pohtia onnistuisiko toisen paikkakunnan kurssille osallistuminen. Imetystuen peruskursseja järjestetään vuosittain 5-8 eri puolilla Suomea. Kurssipaikkakunnat määrittyvät sen mukaan, millä alueilla imetystukitoiminta kaipaa vahvistusta ja kuinka vapaaehtoispohjalta työskenteviä kouluttajia on käytettävissä. Tällä hetkellä imetystukitoimintaan olisi enemmän tulijoita, kuin yhdistys pystyy vastaanottamaan, eikä kaikkia kurssitoiveita pystytä täyttämään.