Imetystukea kesällä

Imetyshaasteisiin saa vertaistukea myös kesällä. Tavoitat Imetyksen tuen koulutetut vapaaehtoiset verkkotuen kautta.

Vertaistuki ei aina ole paras osoite imetysneuvojen kysymiselle. Esimerkiksi jos vauvasi on aivan pieni, voit ennen ensimmäistä neuvolan terveydenhoitajan tapaamista olla yhteydessä teidät kotiuttaneelle lapsivuodeosastolle.

Jos kysymyksesi koskee joko omaa tai lapsen terveystilannetta, ole suoraan yhteydessä neuvolaan tai terveysneuvontaan.

Jos kohtaat elämässä kuormittavan tapahtuman tai yllättävän kriisin, voit saada siihen tukea ja apua eri tahoilta.

Imetyksen vertaistukea kesäaikaan

Rinnalla-sovellus

Imetyspulmia? Lataa maksuton sovellus ja laita viesti tukivanhemmalle. Saat vastauksen noin kahden päivän kuluessa. Kesäaikaan vastauksissa voi joskus olla pitempääkin viivettä, koska imetystukivanhemmat ovat vapaaehtoistyöntekijöitä ja vastaavat perhe-elämän lomassa.

Sovelluksessa on mukana sata imetyksen ja lapsiperhe-elämän kokemusasiantuntijaa. Voit löytää omaan tilanteeseesi sopivan vertaistukijan hakutoiminnolla. Imetystukea on tarjolla suomen kielen lisäksi myös englanniksi, venäjäksi ja ruotsiksi. Sovelluksesta saa myös perhemuotojen, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivaa tukea.

Imetyksen tuen Facebook-ryhmä

Kaipaatko muiden imettävien vanhempien kokemuksia? Sosiaalisen median imetystukiryhmästä saat vertaistukea lukemalla ryhmän postauksia tai kysymällä ryhmän jäsenten ajatuksia omaan tilanteseesi. Imetystukivanhempien tukea saa ryhmästä vain rajallisesti. Jos kaipaat imetyskoulutuksen saaneen vertaistukijan apua, valitse Rinnalla-sovellus.

Muut tukimuodot

ImetysChat on kesätauolla 18.6.-25.8.2024.

Imetystukiryhmät ja muu livetuki ovat myös pääosin tauolla. Jotkut paikkakunnat saattavat järjestää perhepiknikkejä. Voit tarkistaa oman seutusi tilanteen livetuen sivuilta.

Ammattilaisen apua imetykseen

Imetysohjausta voi pyytää neuvolan kautta, sairaalan imetyspolilta tai yksityisiltä imetysohjaajilta, joista osa auttaa myös etänä. Imetyksen tuen ammattilaissivulta löydät niin julkiset kuin kokeneet yksityiset ammattilaiset. Kysy rohkeasti apua, imetysongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin!

Lue lisää imetysammattilaisten tarjoamasta ohjauksesta.

Mistä tietoa imetyksen pulmiin?

Imetyksen tuen sivustolla on yli 90 imetystietoartikkelia. Haluamme auttaa sinua navigoimaan oikeaan paikkaan, joten kokosimme tälle sivulle oikopolut usein kysyttyihin aiheisiin!

Aina pelkkä tieto ei auta, joten voit aina jutella tilanteestasi imetystukivanhemman kanssa!

Saako vauvani tarpeeksi maitoa?

Vauvan riittävä maidonsaanti huolestuttaa joskus melkein jokaista vanhempaa. Sitä voi arvioida itse imetyksen turvamerkkien avulla. Voit myös jutella yhdessä imetystukivanhemman kanssa Rinnalla-sovelluksessa.
Tutustu ainakin näihin:

Imetys sattuu

Imetyksen ei kuulu sattua. Kivun syyt pitäisi löytää aina nopeasti ja kipu hoitaa. Pääsisitkö alkuun imetysasentoa tai imuotetta korjaamalla? Tai tarvitseko ohjeet haavan hoitoon? Voit aina jutella myös yhdessä imetystukivanhemman kanssa Rinnalla-sovelluksessa.

Vauva itkee rinnalla tai ei halua syödä

Rintahepuloinnin ja lakkoilun syyt liittyvät usein vauvan kehitysvaiheeseen tai vaikkapa alkavaan flunssaan tai hampaiden puhkeamiseen. Lue lisää näiden vaiheiden syistä ja selviämiskeinoista!

Vaikeat tai negatiiviset tunteet imetysaikana

Imetykseen voi liittyä monia tunteita ja tuntemuksia. Jos olo on imetyshetkinä kurja, jo syiden ymmärtäminen voi lisätä omaa jaksamista. Joskus niiden takana on esimerkiksi hormonaalisia syitä. Tuntemuksista voi jutella imetystukivanhemman kanssa Rinnalla-sovelluksessa.

Jos olosi on ollut pitkään alakuloinen tai voimaton, voi olla hyvä ajatus kertoa siitä neuvolassa.

Kesä ja imetys

Kesäisiin imetyskysymyksiin voit löytää vastauksia Imetys kesäaikaan -sivulta.