Imetystuen peruskurssi

Kuva: LSOphoto / iStock

Imetystukiäidin peruskoulutus

Imetystuen peruskurssi on tarkoitettu Imetyksen tuki ry:n vertaistukitoiminnasta kiinnostuneille. Kurssi on monipuolinen ja toiminnallinen tietopaketti imetyksestä ja kohtaamisen taidoista.

Kurssi toteutuu osin itseopiskeltavana verkkokoulutuksena tukiäitien omassa ImetysAkatemiassa. Lisäksi kurssin kuuluu kaksi osallistumispakollista lähiopetuspäivää.
Kokonaan etänä toteutettavilla etäperuskursseilla lähiopetuspäivät korvataan ryhmätapaamisilla Zoomin välityksellä.

Kurssi valmentaa imetystukiäitinä toimimiseen yhdistyksen eri tukimuodoissa eli imetystukiryhmissä ja -kahviloissa, netin imetystreffeillä, imetystukipuhelimessa, chatissa, Imetyksen tuen Facebook-ryhmässä sekä keväällä 2021 käyttöön otettavassa sovelluksessa. Kouluttajina toimivat Imetyksen tuki ry:n kokeneet kouluttajatukiäidit.

Olisitko sinä meidän uusi, ihana imetystukiäiti?

Imetystukiäiti on:
-Itse imettänyt
-Valmis sitoutumaan tukiäititoimintaan vähintään 1 – 2 vuodeksi
-Elämäntilanteessa, joka mahdollistaa vaativassa vapaaehtoistyössä toimimisen ja kehittymisen
-Sitoutunut imetystukiäidin eettisiin ohjeisiin

Kurssin osallistujat valitaan hakemusten perusteella. Hakulomakkeella kartoitetaan hakijan motivaatiota ja resursseja toimia vapaaehtoisena imetystukiäitinä. Hakuajan alku ilmoitetaan kurssikohtaisesti kunkin kurssin sivulla.  Tieto valituksi tulemisesta / jonopaikasta lähetetään sähköpostitse kahden viikon kuluessa hakuajan päättymisestä.

Tulevat kurssit ja linkin hakulomakkeelle näet tältä sivulta.

Imetystuen peruskurssi pähkinänkuoressa

 • Ennakkotehtävänä oman imetystarinan kirjoittaminen
 • Itseopiskeltavat imetystieto-osuudet ImetysAkatemiassa
 • 2 lähiopetuspäivää, kurssipäivän kesto 6 tuntia
 • Etäkursseilla lähiopetuspäivien sijaan 3 Zoom-tapaamista (4 h, 4 h + 1,5 h)
 • Kurssin hinta 40 € (sis. koulutuksen ja kurssimateriaalit)
 • Kurssille otetaan 8-20 osallistujaa hakemusten perusteella.
 • Kurssitapaamiset pidetään pääsääntöisesti lauantaisin (etäkursseilla voi olla Zoom-tapaamisia myös arki-iltoina)
 • Kurssille voi osallistua yhdessä vauvan kanssa

Kurssi pohjautuu näyttöön perustuvaan imetystietoon ja äitien kokemukseen imetyksestä.  Kurssilla pääsee halutessaan kertomaan myös omia imetyskokemuksiaan.

Mitä vapaaehtoistyö imetystukiäitinä on ja mitä se vaatii?

Imetystukiäidit antavat vertaistukea imetyksen kaikkiin vaiheisiin Imetyksen tuki ry:n eri tukikanavien kautta. Jokainen vapaaehtoinen voi valita itselleen sopivan tavan toimia imetystukiäitinä. Aluksi voi olla hauska kokeilla monenlaisia tukemisen muotoja, niin oma juttu imetystukemiseen löytyy kokemuksen karttuessa.

Imetystukiäidiltä vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja, taitoa kuunnella ja vahvistaa äidin asiantuntijuutta sekä kykyä toimia erilaisissa tilanteissa niin, että tuki on aina yksilöllistä ja äitilähtöistä. Useimpien mielestä imetystukiäitiydessä on parasta se, kun näkee, miten annettu tuki huojentaa kysyjän mieltä ja auttaa konkreettisesti perheen tilanteessa. Vertaistukijana toimiessa oppii itsekin koko ajan uutta ja kohtaamisen taidot vahvistuvat. Imetystukiäitien porukka on huippu ja moni löytää toiminnasta paljon uusia, samanhenkisiä ystäviä.

Millaista eri tukimuodoissa tukeminen on?

Imetystukiäitinä imetystukiryhmässä / perhekahvilassa

Imetystukiryhmää ohjaamaan tarvitaan vähintään kaksi tukiäitiä, mieluiten porukka. Yleensä ryhmät kokoontuvat 1-2 kertaa kuukaudessa. Imetystukiryhmän tapaamisten lisäksi aikaa menee toiminnan suunnitteluun, järjestelyyn, markkinointiin ja yhteydenpitoon Imetyksen tuki ry:n toimiston kanssa. Säännöllisesti kokoontuvan imetystukiryhmän sijasta esimerkiksi paikkakunnan ainoa imetystukiäiti voi vierailla silloin tällöin vaikkapa perhekerhossa. Paikallistoiminta voi pitää sisällään myös tukiäitien omia tapaamisia, yhteistyötä terveydenhuollon kanssa tai erilaisiin tapahtumiin osallistumista tai tempausten järjestämistä.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh: 4 tuntia / kk

Huom! Koronarajoitusten takia liveryhmätoiminta on tällä hetkellä tauolla ja imetystukiryhmiä korvaavat Imetystreffit verkossa.

Imetystukiäitinä ImetysChatissa

ImetysChat-päivyksiä on noin 3-5 kertaa viikossa, 1 – 2 tuntia kerrallaan. Lisäksi imetystukiäiti voi halutessaan avata chatin 1-2 tukikontaktille itselleen sopivana ajankohtana. Chat-päivystäjät päivystävät vähintään kerran viikossa. Chat-päivystäminen tapahtuu kotoa käsin omalla tietokoneella tai puhelimella. Samaan aikaan päivystävillä tukiäideillä on käytössä oma yhteydenpitokanava, joten chatissä tukeminen on myös yhteisöllistä.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh. 4-8 tuntia / kk

Imetystukiäitinä Imetystukipuhelimessa

Imetystukipuhelin päivystää noin kolme kertaa viikossa, 1 – 2 tuntia kerrallaan. Imetystukipuhelimen päivystäjät päivystävät vähintään kerran viikossa. Imetystukipuhelimen puhelut ohjataan vaihteen kautta imetystukiäidin omaan puhelimeen, joten päivystäminen sujuu helposti ja kotoa käsin.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh. 4-8 tuntia / kk

Imetystukiäitinä Facebook-ryhmässä

Imetystukiäidit vastaavat tukipyyntöihin ja osallistuvat keskusteluun Imetyksen tuen Facebook-ryhmässä anonyymillä Imetystukiäiti-profiililla. Facebook-ryhmässä tukevat imetystukiäidit vastailevat tukipyyntöihin vähintään yhtenä päivänä viikossa. Tukiäitejä on myös Facebook-ryhmän mode- ja ennakkohyväksyntätiimeissä.
Vapaaehtoistyöhön kuluva aika: väh. 4 tuntia / kk

Usein kysyttyjä kysymyksiä Imetystuen peruskurssista

Millaisia asioita kurssilla käsitellään?

Imetystuen peruskurssi pitää sisällään imetystietoa, vertaistukijuuteen perehtymistä sekä Imetyksen tuki ry:n esittelyä. Kurssilla käytetyt opetusmenetelmät ovat toiminnallisia ja monipuolisia ja jättävät tilaa myös keskustelulle. Verkkokoulutusosissa etenet oman aikataulusi mukaan.

Kurssilla käsitellään esimerkiksi näitä aiheita:

 • Mitä äidissä ja vauvassa tapahtuu imetyksen ensipäivinä?
 • Millainen on hyvä imuote ja imetysasento?
 • Mistä tietää riittääkö äidinmaito?
 • Mitä äidinmaito sisältää ja miten se syntyy?
 • Miten lisätä tai vähentää maidon määrää?
 • Miten imetys muuttuu, kun vauva kasvaa?
 • Mistä imetyskipu voi johtua ja miten sitä hoidetaan?
 • Mitä sitten kun imetys päättyy?
 • Vapaaehtoistyö Imetyksen tuki ry:ssä
 • Äitilähtöinen imetystuki
 • Aktiivinen kuuntelu

Keitä siellä on?

Imetystuen peruskurssi on aivan tavallisille, imetystukemisesta kiinnostuneille äideille, joilla on hyvin erilaisia kokemuksia imetyksestä. Imetystuen peruskurssit saavat poikkeuksetta huippuhyvää palautetta ihanasta ilmapiiristä.

Saako lapsen ottaa mukaan?

Vauvat ja pienet taaperot ovat lämpimästi tervetulleita kurssille, ja pyrimme aina hankkimaan pienille lapsille sopivia kurssitiloja. Lastenhoitoa emme voi perustietokursseilla tarjota, joten isommat lapset ja sisarukset viihtyvät varmasti paremmin kotona jonkun tutun aikuisen seurassa.

Miten kurssin jälkeen pääsee mukaan imetystukiäititoimintaan?

Kurssin jälkeen uudet tukiäidit tekevät tukiäitisopimuksen yhdistyksen kanssa ja heidät liitetään tukiäitien omiin yhteydenpitokanaviin. Yhdistyksen koordinaattorit auttavat alussa löytämään omannäköisen tavan toimia tukiäitinä. Ja jos peruskurssilta jäi nälkä oppia lisää, heti peruskurssin jälkeen avautuvat myös mahdollisuudet hyödyntää tukiäitien monipuolista lisäkoulutustarjontaa.

Kurssi antaa riittävät pohjatiedot tukiäititoiminnan aloittamiseen: kurssilla tutustutaan erilaisiin tukimuotoihin, imetystukemisen arvoihin ja opetellaan tukiäidin vuorovaikutustaitoihin. Oman alueen imetystukiäidit esittäytyvät uusille tulijoille kurssin aikana ja ottavat mukaan paikallistoimintaan. Myös kurssikavereista voi löytyä ohjaajakaveri vaikkapa omaan tai jo toimivaan imetystukiryhmään.

Voiko terveydenhuollon ammattilainen osallistua peruskurssille?

Kyllä voi. Imetystukiäitien joukossa on paljon terveydenhuollon ammattilaisia. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat imetystukiäiteinä toimiessaan vertaistukijan roolissa.

Imetystuen peruskurssilla ei voi korvata WHO:n imetysohjaajakoulutusta. Suosittelemme kuntia ja sairaanhoitopiirejä järjestämään ammattilaisille peruskurssina WHO:n 20 tunnin imetysohjaajakoulutuksen, ja lisäksi esimerkiksi IBCLC-tutkinnon suorittaneiden imetysasiantuntijoiden tarjoamaa täydennyskoulutusta.

Haaveena imetystukiäitinä toiminen mutta omalle paikkakunnalle ei ole tulossa peruskurssia?

Jos imetystukiäitiys tuntuu omalta jutulta, kannattaa pohtia onnistuisiko toisen paikkakunnan kurssille osallistuminen. Imetystuen peruskursseja järjestetään vuosittain 5-10 eri puolilla Suomea. Kurssipaikkakunnat määrittyvät sen mukaan, millä alueilla imetystukitoiminta kaipaa vahvistusta ja kuinka vapaaehtoispohjalta työskenteviä kouluttajia on käytettävissä.