Äiti pitää vauvaa ihokontaktissa sylissä ja imettää.

Katson pientä vauvaa äitinsä rinnalla. Sitä herkkää näkyä en kyllästy koskaan katsomaan, vaikka satoja imetyksiä olen vuosien varrella seurannut. Vauva nielee tasaiseen tahtiin, silmät puoliummessa, pieni käsi nyrkissä äidin rinnan päällä välillä hypistellen äidin olalta roikkuvaa värikästä liinaa. Silmät painuvat hitaasti kiinni ja imeminen hiipuu. Kun äiti liikahtaa, alkaa imu nopeasti uudelleen, päättyäkseen muutaman nielaisun jälkeen pieneen suupielen värähdykseen. Muutaman hetken päästä suu raottuu ja irtoaa rinnasta, vauvan pää nojaa rentoutuneena äidin käsivarteen, maitopisara valuu avoimesta suupielestä ja vauva huokaisee kuin kertoakseen, että nyt on kaikki hyvin. Juuri sillä hetkellä vierestä katsojallakin on kaikki hyvin.

Näitä hetkiä saan työssäni Silmu-toiminnassa usein kokea. Imetysohjaus on yksi monista työtehtävistämme tukiessamme nuoria vanhempia heidän haasteellisessa tehtävässään kasvaa vanhemmaksi samaan aikaan, kun nuoruuteen kuuluvat prosessit ovat kesken. Usein mietin, milloin oikeastaan ohjaan imetystä -ja mikä kaikki ylipäätään on imetysohjausta. Onko sitä se hetki, kun joku pyytää apua imetykseen, tai kun tarjoan ohjausta siinä tilanteessa kun oletan, että neuvojani tarvitaan. Vai onko sitä moni muukin asia työssäni?

Olen tullut siihen tulokseen, että imetysohjausta on jokainen hetki, jolloin me työntekijät puhumme aiheesta nuorten äitien ja isien kanssa. Kun juttelemme vauvaperheen öistä ja päivistä, rytmistä, iloista, haasteista. Imetysohjausta on jokainen kerta, kun jutellaan vauvan ravinnosta, imetyksestä, pulloruokinnasta tai kiinteiden aloituksesta. Tai kun istun isän, äidin tai isoäidin kanssa kahvipöydässä ja juttelemme vauvan ja perheen elämästä, arjen toimista ja tapahtumista.

Oikeastaan voisin ajatella imetysohjauksen ulottuvan vieläkin syvemmälle. Sitä on jokainen kohtaaminen, jossa voimme pienin pisaroin vahvistaa äitiä tai isää vanhemmuudessaan, juuri oman ainutlaatuisen lapsensa asiantuntijuudessa. Kun vanhemmat saavat kokonaisvaltaista tukea uudessa elämäntilanteessaan, vahvistuu myös tietoisuus vauvan parhaaksi tapahtuvasta toiminnasta, imetyshetket mukaan lukien.

Monelle nuorelle kaikki vauvaan ja vanhemmuuteen liittyvä on uutta, kun ei ystäväpiirissäkään vielä tätä kokemusta ole. Imetys on yksi uusi asia monien muiden joukossa, ja kun tieto siitä tulee äidille tai isälle luontevana osana vanhemmuutta, ei sitä tarvitse sen kummemmin miettiä, ihmetellä tai kyseenalaistaa. Nuoret vanhemmat ovat huikean sopeutuvaisia uuteen elämäntehtäväänsä. Tärkeää on kuitenkin ohjaus ja ainakin tieto siitä, että sitä on monin tavoin saatavilla.

Kun mietin niitä tilanteita, joihin imetyshaasteet monesti liittyvät, huomaan, että usein kyseessä on kokonaisvaltainen elämäntilanne, jonka osanen imetys on. Perheessä voi olla väsymystä, sairautta, reissua tai haasteita parisuhteessa. Jokaisella on erilaisia päiviä, hyviä ja huonoja. Niin vauvalla kuin äidilläkin -tai jollain muulla perheenjäsenellä. Imetys kulkee siinä kudelmassa yhtenä lankana muiden joukossa. Sen punominen kohdilleen on osa sitä monisyistä keskustelua, jota yhdessä käymme, perheen rinnalla kulkien.

Työmme nuorten vanhempien kanssa sisältää hyvin paljon imetysohjausta. Sillä ei ole väliä, kokeeko asiakas itse saaneensa näissä tilanteissa juuri imetysohjausta. Väliä on sillä, että nuoren perheen jokainen perheenjäsen saa parasta mahdollista tukea, hoivaa ja ravintoa elämäänsä. Rinnalla kulkeminen pienissä hetkissä ja päivittäisissä elämäntarinoissa on se työ, jolla voimme vahvistaa onnistunutta vuorovaikutusta ja imetystaivalta uudessa elämäntilanteessa.

Katja Villanen-Juvakka
Kirjoittaja on kätilö ja ohjaustoiminnan artenomi, joka työskentelee nuorille vanhemmille tukea ja tekemistä järjestävän Silmu-toiminnan lähiesimiehenä.
Silmussa järjestetään mm. ryhmiä, tapahtumia, yksilötukea, perhetapaamisia, juhlia ja chat-keskusteluja. Toiminta on avointa kaikille nuorille äideille ja isille. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä Silmun työntekijöihin.

Facebook: Silmu – tukea nuoreen vanhemmuuteen
Verkkosivut www.silmutoiminta.fi (avautuvat kevään 2018 aikana)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *