Tällä viikolla vietetään Imetysviikkoa teemalla Imetyksen tukena yhdessä. Osana viikon viettoa julistettiin Imetysrauha, tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Imetysrauha-kampanja näkyy verkossa ja sosiaalisessa mediassa imetystarinoina, kuvina ja kiitoksina.
Imetysrauhaa tarvitaan, jotta jokainen äiti voisi imettää niin kauan, paljon ja sellaisella tavalla kuin itse haluaa. Imetystoiveisiin vaikuttavat imetyssuositusten lisäksi esimerkiksi elämäntilanne, vauvan temperamentti ja äidin kokemukset. Kaikenlainen imetys on tärkeää ja monin tavoin äidin ja lapsen terveyttä edistävää. Sujuvan imetyksen tuomat onnistumisen tunteet vahvistavat äidin itsetuntoa ja luottamusta omaan äitiyteen.
Imetysrauhaa on se, että jokainen äiti saa tukea ja hyväksyntää omannäköiselle imetykselleen. Valitettavasti Suomessa ollaan vielä kaukana tilanteesta, jossa imetys kaikissa muodoissaan saisi näkyä ja kuulua yhteiskunnassa.
Imetys joutuu tulilinjalle, kun aseena on muiden valintoihin kohdistuva suvaitsematon puuttuminen. Arvostelun kohteeksi joutuvat yhtä lailla “liian pitkään” kuin “liian vähän aikaa” imettävät. Pulloruokkijat ja tutteja välttävät. Pikkuvauvan yövieroittajat ja taaperon tissitainnuttajat. Imetykseen on paheksuva sanansa sanottavana usein niilläkin, joita koko teema ei henkilökohtaisesti kosketa. Erityisen surulliselta tuntuu kuitenkin, kun äidit riepottelevat toistensa valintoja.
Sosiaalinen media tarjoaa antoisan temmellyskentän suvaitsemattomuudelle ja jopa kiusanteolle. Viime vuosina imetyksestä on tasaisin väliajoin nostettu somekohuja. Yleensä kohun takana jonkun mielipide siitä, missä on tai ei ole sopivaa imettää. Vaikka julki-imetykseen suhtaudutaan Suomessa valtaosin myönteisesti, yksittäisetkin kohut vaikuttavat monen tuoreen äidin uskallukseen imettää vauvaa kodin ulkopuolella.
Vauvat ja äidit ovat osa yhteiskuntaa, tärkeä osa vieläpä. Imetyksen tulee saada näkyä kaikkialla, missä lapsen kanssa liikutaan. Jos imetyksestä tehdään asia, joka rajoittaa naisten liikkumista ja yhteiskunnallista osallistumista, kyseessä on syrjintä.
Imetysviikon yhteistyöteema pyrkii siihen, että myös muut kuin imetyksen kanssa suoraan tekemisissä olevat tahot tiedostaisivat vaikuttavansa äitien imetysluottamukseen ja -valintoihin. Näyttää siltä, että monessa mediassa sanoma on kuultu. Tänä vuonna Imetysviikko on innoittanut tiedotusvälineitä selvästi aiempia vuosia enemmän ja teemaviikko on tuonut mukanaan ilahduttavan määrän positiivisia, asiallisia imetysjuttuja.
Lue vaikka nämä:
Imetys on terveysvalinta ja ekoteko
Miksi imetys on tärkeää? 10 äitiä kertoo
Tiedätkö nämä imetysfaktat? ”Suomalaiset äidit ovat epätasa-arvoisessa asemassa”
Iloista imetysviikkoa ja imetysrauhaa Sinulle!
Niina Mäkinen ja Anna Groundstroem
Kirjoittajat ovat Imetyksen tuki ry:n koordinaattoreita
Vastaa