Naiset yhdistävät kädet, käsien päällä Roosa nauha.

Hyvää Roosa nauha -päivää!

Äitinä ja naisena elämässä on paljon asioita hoidettavana ja muistettavana. Kuitenkin rinnat ja niiden omatarkkailu on myös tärkeä asia muistaa kaiken arjen keskellä. Joka vuosi rintasyöpä koskettaa noin 5000 naista. Heistä noin 135 on alle 40-vuotiasta rintasyövän löytyessä, noin viisitoista on alle 30-vuotiasta (lähde).

Nuoremmilla naisilla rintasyöpä ei välttämättä tule itselle eikä lääkärille ensimmäisenä mieleen, kun rinnassa oleva patti tai muu uusi asia huomataan – varsinkaan silloin, jos nainen on raskaana tai imettää. Rintamuutoksen luonteen tutkiminen ei välttämättä tule huomioiduksi muutenkaan naisilla, jotka imettävät tai ovat raskaana. Rinnat tulisi aina tutkia asianmukaisesti jokaiselta naiselta – ja mieheltä – jos huomataan jokin muuttunut asia, jollei ole kysymys esim. selkeästi rintatulehduksesta, joka paranee oireettomaksi ja muutos katoaa tavallisessa ajassa hoidon ansiosta. Välillä kuulee myös sitä, ettei rintoja voisi tutkia kuvantamismenetelmillä tai ottaa neulanäytteitä tai koepalaa ennen kuin imetys on loppunut. Tämä pidä ollenkaan paikkaansa.

Imettävän naisen rinnat voi ja tulee tutkia viivyttelemättä ko. tilanteessa yleensä käytetyin menetelmin, kun on tarve. Imetystä ei tarvitse lopettaa, jotta voidaan tehdä mammografia, rintojen ultraäänitutkimus, magneettikuvaus, muita kuvantamistutkimuksia tai ottaa paksuneulanäyte tai biopsia.

Kannattaa muistaa rinnat myös imetysten jälkeen. Jos rinnoissa on ollut imetyksen aikana muutoksia, jotka on tutkittu aikanaan ja havaittu hyvänlaatuiseksi, kannattaa silti pyytää lääkäriltä lähetettä kuvantamiseen muutama kuukausi imetyksen loppumisen jälkeen (esim. useamman kerran uusiutunut maitokysta tai muu muutos). Jos samassa rinnassa on ollut useita toistuvia tulehduksia tai tukoksia, asia kannattaa pitää mielessä, seurata rintaa ja kertoa asiasta omalle lääkärille. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos lähisuvussa on ollut tai ilmenee useampia rintasyöpiä. Silloin omien rintojen säännöllinen tutkiminen kannattaa aloittaa jo nuorempana.

Täältä löydät vuoden 2019 Rintasyöpätyöryhmän ohjeistuksen rintasyövän hoidosta ja sen diagnostiikasta.

Imettävän naisen kannattaa tyhjentää rinnat juuri ennen tutkimusta. Tavanomaisten tutkimusten, kuten kuvantamisen tai näyteenoton jälkeen, ei yleensä tarvita imetystaukoa. Mahdollisen imetystauon tarvetta ja pituutta voi kysyä Teratologisesta tietopalvelusta arkisin klo 9-12 ja 13-15, kun on selvittänyt tutkimuksessa käytettävien lääke- tai varjoaineiden nimet. Tavallisen ultraäänitutkimuksen, mammografian tai neulanäytteiden ottamisen (paksuneulanäyte) jälkeen ei yleensä tarvita imetystaukoa.

Silloin, kun rinnoista otetaan näytteitä, toimenpiteeseen liittyy tavanomaiset riskit mustelman muodostumisesta tai tavanomainen invasiiviseen toimenpiteeseen liittyvä tulehdusriski. Imettävillä naisilla erityinen piirre on se, että joskus näytteenottokohdasta alkaa tihkua maitoa joksikin aikaa kunnes kudos umpeutuu ko. alueelta. Jos näin käy, kannattaa ottaa yhteyttä tutkimuksen määränneen tahon haavahoitajaan, joka osaa neuvoa sopivan imukykyisen haavanhoitotuotteen valitsemisessa ja alueen ihon hoitamisesta. Yleensä hoidoksi riittää suihku ja sidosten vaihtaminen. Jos otetaan pieni koepala, jolloin tulee neulanäytettä isompi pieni haava, maidon tihkumisen riski on hieman isompi.
Näytteenoton yhteydessä on hyvä mainita röntgenlääkärille imetyksestä, jotta näytteenottokohta voidaan suunnitella niin, ettei se hankaloita imetystä.

Joskus näytteenoton jälkeen äidinmaidon joukkoon tulee hieman verta. Pienikin määrä verta värjää maitoa punertavaksi. Pieni määrä verta ei ole este imetykselle, eikä siitä ole haittaa vauvalle. Jos vauva alkaa pulautella, kun maidon joukossa on verta, kannattaa pitää imetystaukoa ko. rinnasta ja lypsää maitoa säännöllisesti kunnes verta ei enää ole maidon joukossa.
Hepatiitin sairastaneet (B ja C-hepatiitti) eivät voi imettää, jos maidon joukossa on verta. Silloin imetystauko ja säännöllinen rintojen tyhjentäminen lypsämällä on tarpeellista siihen asti kunnes on varmistettu, ettei maidon joukkoon ilmesty verta näytteenoton yhteydessä.

Jos tarvitaan leikkaushoitoa, yleensä rintakirurgit toivovat, että nainen lopettaa imettämisen ennen leikkausta. Tähän tarvitaan aikaa vähintään kuukausi, jotta maitoa muodostava kudos ehtii palautua lepotilaan. Rinnat säätelevät maidon muodostamista yksilöinä paikallisesti, joten on mahdollista lopettaa imettäminen leikattavasta rinnasta ja jatkaa imettämistä toisesta rinnasta.  Jos leikkauksella on kiire, sen voi tehdä ennen kuin imetys on ehditty kokonaan lopettaa. Isomman leikkauksen jälkeen maidon tai kudosnesteen tihkuttamisen riski on isompi, mutta leikkaushaava paranee kyllä ajallaan. Äidinmaidossa on monia tulehdusta ehkäiseviä ja hillitseviä tekijöitä, joten äidinmaito ei sinällään estä leikkausalueen paranemista. Haavahoitaja auttaa sopivien tuotteiden valitsemisessa ja seuraa haavan paranemista.

Jos asia koskettaa sinua, ei tarvitse jäädä yksin. Facebookin Rinnakkain-ryhmässä mukana on myös nuorempana diagnoosin saaneita. Ryhmä on osa Europa donna ry:n toimintaa.

Rintojen omatarkkailuohjeet raskauden ja imetyksen aikana voit ladata Tunne rintasi ry:n sivuilta.

Roosa nauha -terveisin,
Pia Ruohotie
Sairaanhoitaja, imetyskouluttaja, IBCLC

Kuva: iStock/RyanKing999

2 vastausta aiheeseen “Imettävän naisen rinnat tulee aina tutkia viivyttelemättä”
  1. Nimetön

    Olisi mukavaa, että neuvolassa ja terveyskeskuksissakin otettaisiin nämä asiat vakavasti. Itse jouduin tänään lopettamaan imetyksen sytostaattihoitojen alkamisen vuoksi. Valitin neuvolassa kivuliasta imetystä ja toisen rinnan turpoamista jo imetyksen alkuaikoina, se oli erilaista kuin aiemmissa imetyksissä, joita oli takana kaksi. Kesällä aloin huomaamaan muitakin muutoksia rinnassani (yhdessä kohtaa appelsiini ihoa, nännin vetäytymistä kuopalla ja rohtumista). Lisäksi kainalossa oli suurehko patti, joka vihloi imettäessä. Kerroin asiasta neuvolassa ja terveyskeskuksen sairaanhoitajalle, jonka vastaanotollakin kävin. Kumpikin totesi, että patti liittyy imetykseen, eikä huolissaan tarvinnut olla. Kun patti ei hävinnyt, halusin lääkärin vastaanotolle ja vielä lääkärikin oli sitä mieltä, ettei hätää ollut, patti kuulemma todennäköisesti häviäisi sitten joskus, kun lopettaisin imetyksen. Vaadin kuitenkin tietoa siitä, mikä patti oikein on ja lääkäri lähetti minut ultraan. Ultraava lääkäri suositti pikaiseen magneettikuvaan, jonka jälkeen alkoi tapahtua ja vauhdilla. Magneettikuvasta on nyt kaksi viikkoa aikaa ja tähän mennessä tiedetään, että minulla on suuri kasvain rinnassa ja kainalon imusolmukkeessa iso etäpesäke. Tänään sain myös kuulla, että syöpä on erittäin agressiivinen ja levinnyt myös keuhkoihin. Keuhko-oireet alkoivat syyskuussa perus flunssalla ja yskällä. En voi olla ajattelematta, että jos huoleni olisi otettu ajoissa vakavasti, olisiko syöpä ehtinyt levitä. Nyt se ei ole enää parannettavissa! Kauhulla odotan tätä viikkoa ja sitä, miten selviän sytostaattihoitojen haittavaikutuksista ja yöt tissin perässä huutavasta puolivuotiaasta.

  2. Suvi

    Hei Nimetön!
    Tilanteesi vastaa hyvin paljon omaani, tosin lääkäri antoi rintatulehdus-diagnoosin lähinnä vain hätäisen vilkaisun ja parin painalluksen perusteella. Kunnollista tutkimusta ei tehty. Ilmeisesti nuori ikäni ja imetys vaikutti lääkärin arvioon niin, ettei kokenut tarpeelliseksi tutkia tarkemmin. Rinnassani on ollut ainakin yli 2 viikkoa mustelmaa muistuttava jälki, joka on ns. appelsiini-ihoa, ei ole kipeä tai kuumota. Minulla ei ole muitakaan tyypillisiä rintatulehduksen oireita. Muutaman päivän kainalon alue on tuntunut kipeältä ja turvonneelta. Antibiootti ei ole toistaiseksi auttanut, eikä myöskään kotihoito-ohjeet oletetun rintatulehduksen tai tiehyttukoksen hoitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *