
Valmistuin kätilöksi kaksitoista vuotta sitten, silloin imetys oli luonteva osa työtä. Ajauduin synnytyssairaalan vauvamyönteisyystyöryhmään ja siitä alkoikin sukellus imetyksen opiskeluun, jolle ei loppua tunnu näkyvän.
Ensin opiskelin imetyskouluttajaksi. Se avasi silmäni ja herätti suunnattoman kiinnostuksen. Imetys on niin tunteita herättävä asia, ja se miten me ammattilaiset onnistumme auttamaan perheitä saavuttamaan heidän omat tavoitteensa, on aivan mielettömän tärkeää. Heräsin myös siihen, miten paljon työtä tehdään omien kokemusten ja olettamusten pohjalta – imetys saatetaan kokea mahdottomana tai vaikeana, tai ihmetellä miksi se ei muilla suju yhtä hyvin kuin itsellä. Hyväntahtoisilla mutta auttamattoman vanhentuneilla neuvoilla olemme vaikeuttaneet monen perheen imetystaivalta.
Kaksi vuotta sitten pääsin osaksi lukupiiriä. Meitä oli kuusi imetyksestä innostunutta kätilöä, jotka janosimme lisäoppia. Tavoitteemme oli saavuttaa IBCLC-tutkinto.
IBCLC eli International Board Certified Lactation Consultant on kansainvälinen imetyksen asiantuntijuustutkinto. Kouluttautua voivat terveydenhuollon ammattilaiset, tutkijat ja monissa maissa myös imetyksen vertaistukijat – toivottavasti tämä reitti avautuu pian myös suomalaisille imetystukiäideille! Kriteerit vaihtelevat hieman poluittain. Minun piti terveydenhuollon ammattilaisena olla antanut imetysohjausta 1000 tuntia viiden vuoden sisällä, ja opiskella imetystä 90 tuntia. Lisäksi edessä oli iso tentti, johon opiskeleminen olikin se suurin haaste.
Kahlasimme lukupiirissä läpi Breastfeeding and Human Lactation –kirjaa. Luimme kaksi lukua kuukausittain, ja sitten kokoonnuimme yhdessä. Alku oli tahmeaa. Omat opiskelutaidot olivat ruosteessa, ja englanniksi opiskelu hidasti menoa. Usein tapaamisissa varsinkin alkuun päivittelimme opiskelun kankeutta ja haasteita. Mutta vertaispaine toimi. Tapaamisiin ei kehdannut mennä lukematta, ja nälkä kasvoi syödessä.
Pikkuhiljaa oma osaaminenkin kasvoi. Opimme paljon erilaisista erityistilanteista, mutta samalla myös kirkastuivat perusasiat. Kuinka tärkeää onkaan, että rinta saa heti syntymän jälkeen riittävästi stimulaatiota, ja miten monella tapaa ihokontakti edistääkään imetystä ja koko perheen hyvinvointia! Ja miten tärkeää on tukea äitien imetysluottamusta. Pienillä sanoilla ja eleillä voi synnytyssairaalan hoitaja saada ihmeitä aikaan, ja vertaistuen mahti toistuu tutkimuksesta toiseen.
Opintojen edetessä omakin luottamukseni kasvoi. On mahtavaa oppia koko ajan paremmin tukemaan perheitä. IBCLC:ksi valmistuin joulukuussa 2016. Mutta ei oppiminen onneksi tähän tyssää. Jokainen perhe opettaa minua, ja äidinmaidosta ja imetyksestä tulee koko ajan uusia tutkimuksia ja suosituksia. IBCLC-tutkinto on myös voimassa vain 5 vuotta, jonka jälkeen tulee näyttää, että on pitänyt ammattitaitonsa ajan tasalla. Hyvä niin!
Johanna Koivisto
Kirjoittaja on kätilö, imetyskouluttaja ja tuore IBCLC

Vastaa